banner psaremagr

Λιγότεροι χρόνο με τον χρόνο είναι οι ελληνικοί αστακοί, σύμφωνα με τους ψαράδες

«Εμείς εδώ στη Σκύρο έχουμε μια παλιά παροιμία που λέει:
“Αν δεν έχει κανιάδες (καβούρια με μεγάλα πόδια) στην αρχή του ψαρέματος, δεν θα έχει κι αστακούς πολλούς”. Πράγματι ισχύει! Εδώ και δέκα μέρες έχουμε ξεκινήσει, αλλά και λόγω καιρού δεν έχουμε βγάλει πολλούς ακόμα- μόνο οκτώ- δέκα κιλά αστακούς σε κάθε ψαριά...».

Τρίτης γενιάς ψαράς, βαδίζει στα χνάρια του παππού και του πατέρα του. Στα 43 του σήμερα, πρόεδρος των αλιέων της Σκύρου, ο κ. Δημήτρης Ευσταθίου πόντισε πρόσφατα στον βυθό και τα αστακόδιχτά του, για πρώτη φορά φέτος. Με το καΐκι του περιτριγύρισε τον «ευλογημένο» για τους αστακούς, νούμερο ένα για πολλούς ψαράδες, ελληνικό αστακότοπο. «Από την 1η Μαρτίου, που έληξε η χειμερινή απαγόρευση ψαρέματος του είδους, βγήκαμε σιγά σιγά στην αναζήτησή του. Αλλά φέτος είναι ακόμα νωρίς, μας τα χαλά και η φουρτούνα τις τελευταίες μέρες. Για την ώρα λοιπόν δεν έχουμε ρίξει και πολλά δίχτυα. Απρίλιο και αρχές Μαΐου, τα πράγματα είναι καλύτερα: με 5.000 οργιές (9.000 μέτρα), μπορεί να πιάσεις ακόμα και 40-70 κιλά, κατά μέσο όρο 15-20 κιλά, αστακού τη μέρα...», λέει στα «ΝΕΑ».

Ο βυθός
«Περιμετρικά της Σκύρου είναι τέτοια η μορφολογία του βυθού, με ασβεστολιθικά πετρώματα- τη λεγόμενη τραγάνα- που ευνοεί τη συγκέντρωση αυτών των ξεχωριστών θαλασσινών, συνήθως σε βαθιά νερά, από 70 έως 90 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έπειτα από κάθε ψάρεμα έχει η... ζυγαριά. «Πέρυσι εγώ τους έδινα προς 35 ευρώ το κιλό- άλλοι τους είχαν και 40. Και φέτος, προσωπικά θα κρατήσω την ίδια τιμή, μόνο το καλοκαίρι θα την ανεβάσω γύρω στα 40 ευρώ. Στο εστιατόριο που διατηρώ στο νησί τα καλοκαίρια, τον πουλούσα πέρυσι 65 ευρώ το κιλό, σερβιρισμένο. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο, ίσως τώρα και να κατεβάσω λιγάκι την τιμή αυτή- σίγουρα όχι πιο κάτω από τα 60 ευρώ».

Και οι Κυκλαδίτες αλιείς έχουν βγει πλέον στο κυνήγι του εκλεκτού, αλλά και προσοδοφόρου για αυτούς, μεζέ. «Προς το παρόν έχουμε ψαρέψει πολύ λίγα πράγματα, μικρούς, γύρω στο κιλό, αστακούς. Θα πάνε κατά ομάδες στην τραγάνα γύρω στο καλοκαίρι, γι΄ αυτό κι εμείς τώρα δουλεύουμε ακόμα σε πιο ρηχά νερά. Και η Μήλος, πάντως, έχει αρκετούς και η Κίμωλος, γενικά όλη η περιοχή μας, από τα 50 έως τα 60 μέτρα βάθος...», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Ζάννες. Στο νησί του, την Άνδρο, πέρυσι ο ίδιος ξεψάρισε σε μια μέρα έως και 35 με 40 κιλά αστακού. Αλλά χρόνο με τον χρόνο, όπως υποστηρίζει, ήδη τα αποθέματα του είδους αρχίζουν να στερεύουν. «Το 2008 οι ψαριές μας ήταν μειωμένες, κάθε χρόνο τα τελάρα μας είναι και λιγότερα- την τελευταία πενταετία κατά 40-50%. Ελάχιστοι, κακοί παράκτιοι επαγγελματίες κάνουν τη ζημιά: αλιεύουν παράνομα, με μηχανότρατες που περνούν πολύ κοντά από ξέρες, την εποχή που ο αστακός αυγώνει. Τον μαζεύουν - κακώς- ακόμα και τότε, με τα μικρά του!», επισημαίνει. Όπως και να ΄χει, μικρούς ή πιο μεγάλους αστακούς από τα Κυκλαδονήσια θα γευτούν συνήθως μόνο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους. Στην Αθήνα να φτάσουν καλοκαίρι ούτε λόγος, ξεκαθαρίζει. «Ανάλογα με την εποχή και την περιοχή, οι τιμές εδώ κυμαίνονται 30-55 ευρώ το κιλό- στην Αμοργό τώρα μπορεί να τον βρει κανείς και με 28-30 ευρώ. Αντιθέτως, στη Μύκονο το καλοκαίρι φεύγει 55 ευρώ από τον ψαρά, αλλά στην ταβέρνα του νησιού θα φτάσει σε εξωφρενικές τιμές, 100-120 ευρώ!». Βιταμίνες και χοληστερίνη
Τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, κ. Χαράλαμπο Γεωργακάκη, ο αστακός περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, αντίστοιχες με αυτές του κρέατος, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους αποφεύγουν το κρέας. «Παράλληλα, διαθέτει απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας. Επίσης βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ασβέστιο και σίδηρο, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματός μας. Περιέχει, ωστόσο, και χοληστερίνη: τα 100 μόλις γραμμάρια αστακού μάς δίνουν σχεδόν το 1/3 από τη χοληστερίνη που παίρνουμε καθ΄ όλη τη μέρα...».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Από το καΐκι μέχρι την ταβέρνα, η τιμή του μπορεί να διπλασιαστεί


«Από τον Αύγουστο έχουμε να δούμε φρέσκο...»

ΤΡΙΑΝΤΑ έως και σαράντα τοις εκατό λιγότερους αστακούς, λόγω υπεραλίευσης, ψαρεύει πλέον κάθε χρόνο και ο κ. Κώστας Αχιλλιάς, ψαράς εδώ και 30 χρόνια στον Μούδρο της Λήμνου. Ανάλογη σταδιακή συρρίκνωση στους εναπομείναντες αστακούς θέλουν να αποφύγουν και στα Δωδεκάνησα, όπου οι ψαράδες είναι έτοιμοι να πάρουν μέτρα, για σωστότερη διαχείριση.

«Ξεκινήσαμε τη σεζόν με πρώτα καλά δείγματα, πήγαμε και πέρυσι ικανοποιητικά. Βιντεοσκοπήσαμε μάλιστα, και πολύ σε ποσότητα, μικρό γόνο. Εδώ γύρω στα νησιά μας είναι θησαυρός, που προσπαθούμε εμείς οι ίδιοι να τον προστατεύσουμε! Γι΄ αυτό και σκοπεύουμε να καταργήσουμε τους κιούρτους- αστακοπαγίδες, παρ΄ όλο που μπορούν σε μια καλή ψαριά, τον Αύγουστο, να μας δώσουν έως και 100 κιλά. Προτιμάμε, λοιπόν, να βγάζουμε 20 κιλά την ημέρα με τα δίχτυα, αλλά να έχουμε δουλειά κάθε χρόνο. Αλλιώς, θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας...», τονίζει ο πρόεδρος των 2.500 αλιέων της περιοχής, Γιώργος Κατσοτούρχης, ένας από τους 750 ψαράδες της Καλύμνου. Ειδικά στα ερημονήσια του Νοτίου Αιγαίου είναι, όπως λέει, που ο αστακός προτιμά να βρίσκει καταφύγιο. «Τον στέλνουμε με κούριερ σε σπίτια και μαγαζιά στην Αθήνα ή με πλοία στα τοπικά νησιά. Φέτος θα κρατήσουμε την τιμή του στα περσινά επίπεδα, στα 35 ευρώ. Δεν εκμεταλλευόμαστε τη θερινή περίοδο, γιατί πάντοτε έχουμε σταθερούς πελάτες...». Κατευθείαν στις ταβέρνες
Με το... κιάλι βλέπουν συνήθως στα ψαράδικα τους ελληνικούς, φρέσκους αστακούς οι Έλληνες καταναλωτές. Αφενός λόγω της ιδιαιτέρως... αλμυρής τιμής τους, αφετέρου γιατί δύσκολα φτάνουν στις βασικές ιχθυαγορές του Λεκανοπεδίου. «Αυτή την εποχή ελάχιστες ποσότητες διακινούνται από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου: ακόμα και στα φόρτε του ψαρέματος, και πάλι εδώ καταλήγουν πολύ λίγες...», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της, κ. Μιχάλης Βασιλάκης. «Συνήθως πηγαίνουν κατευθείαν σε ταβέρνες και άλλα καταστήματα εστίασης», εξηγεί και ο πρόεδρος των Ιχθυεμπόρων Πειραιά, κ. Μιχάλης Λιόσης. Σεφτέ στις πωλήσεις ελληνικού αστακού για φέτος έκανε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σπύρος Κοράκης, πρόεδρος στα 120 ψαράδικα της Βαρβακείου. «Από τον Αύγουστο είχαμε να δούμε αστακό. Τον αγοράσαμε 45 ευρώ το κιλό, τον πουλήσαμε προς 52. Πάντα ήταν είδος πολυτελείας, τώρα όμως είναι και δυσεύρετος. Πουλάμε και κατεψυγμένους, γύρω στα 30 ευρώ το κιλό».


«Στα τρία λεπτά βράσιμο είναι έτοιμος»

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection