banner psaremagr

Σβήνει το τσιγάρο, «καίνε» τα πρόστιμα

Με αυστηρές ποινές, που προβλέπουν πρόστιμα έως 10.000 ευρώ αλλά και κλείσιμο επιχειρήσεων για τους κατ' εξακολούθηση παραβάτες, εφαρμόζεται από αύριο η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Ο νόμος που θα τεθεί σε ισχύ προβλέπει, επιπλέον, χρηματικά πρόστιμα για τους καπνιστές, αλλά και για τους υπευθύνους των δημόσιων υπηρεσιών όταν δεν επιβάλλουν την απαγόρευση.

Το βασικό πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει όποιος καπνίζει σε δημόσιο χώρο είναι 50 ευρώ, εκτός και αν πρόκειται για μονάδες υγείας, νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια, οπότε το ποσό ανεβαίνει στα 100 ευρώ. Αντίστοιχα, οι υπεύθυνοι διαχείρισης αυτών των χώρων θα κληθούν να πληρώσουν βασικό πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να κρατούν βιβλία στα οποία θα καταγράφονται οι παραβάσεις που τυχόν έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν. Την πρώτη φορά που θα διαπιστώνεται παράβαση θα γίνεται μια απλή σύσταση και τα πρόστιμα θα αρχίσουν αμέσως μετά. Μέχρι και την τρίτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο από αυτό που είχε επιβληθεί την προηγούμενη φορά.

Στην τέταρτη παράβαση θα επιβάλλεται «σφράγισμα» της επιχείρησης για 10 ημέρες, ενώ την πέμπτη φορά θα ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Προς το παρόν, πάντως, θα δοθεί σιωπηρή παράταση ενός μηνός έως ότου προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες, ωστόσο, θα υπολογίζονται στην καταμέτρηση. Μέχρι τις 31 Μαΐου δίνεται παράταση για τις επιχειρήσεις άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων με ζωντανή μουσική και για τα καζίνο. Τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νέο νόμο είναι μικρότερα κατά 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης ρύθμισης.

«Μετριάζουμε τα πρόστιμα γιατί πιστεύουμε ότι όταν είναι λογικό το πρόστιμο, πολύ πιο εύκολα επιβάλλεται και εισπράττεται», επισήμανε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα. Ξενογιαννακοπούλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Γι' αυτόν τον λόγο οι παραβάτες, που θα πληρώνουν εντός 15 ημερών τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, θα καταβάλλουν το 50% του ποσού. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των δήμων, τη Δημοτική Αστυνομία και το Λιμενικό. Θα απασχοληθούν περίπου 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί, 4.500 υπάλληλοι του Λιμενικού και 500 επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Ο νέος νόμος προβλέπει, μάλιστα, ότι το 80% των χρημάτων από τα πρόστιμα θα αποδίδεται στους δήμους, για να καλύπτονται τα έξοδα του ελεγκτικού μηχανισμού. Το υπόλοιπο 20% θα πηγαίνει στην κάλυψη προγραμμάτων δημόσιας υγείας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ανταπόδοσης, ως μπόνους, στις δημοτικές αστυνομίες που είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες - Μεγάλη η σύγχυση, πολλές οι απορίες
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου» λέει ο κ. Κώστας Γεωργίου, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Πλατεία Βριλησσίων, ο οποίος αναμένει πτώση της κίνησης μετά την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος. «Το μόνο που μάθαμε είναι ότι τους ελέγχους θα διενεργεί ο Δήμος, όμως οι δημοτικοί υπάλληλοι στους οποίους απευθυνθήκαμε για λεπτομέρειες δεν γνωρίζουν τίποτα». Ο ίδιος εξηγεί ότι ο κόσμος φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τα μέτρα που επιβάλλονται, κάτι που θα γίνει μάλλον... απότομα με τα πρώτα κρύα. «Προς το παρόν οι πελάτες δεν ρωτούν καθόλου, άλλωστε είναι πολύ νωρίς, ο καιρός είναι ακόμη καλός και κάθονται έξω».

«Δύσκολη η εφαρμογή»
Ο κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος από τους πελάτες ανάψει τσιγάρο στον κλειστό χώρο της καφετέριάς του, ο ίδιος θα του ζητήσει να το σβήσει. Παρ' όλ' αυτά πιστεύει ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα.

«Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο δεν θα μαζέψουν περισσότερα χρήματα από τον ΦΠΑ όπως επιδιώκουν, αλλά θα είναι τέτοια η πτώση της κίνησης, που θα βάλουν στο ταμείο πολύ λιγότερα απ' όσα υπολογίζουν...».

Παραβάσεις
Πότε θα επιβάλλονται πρόστιμα 1.000 έως 2.000 €

* Πώληση προϊόντων καπνού από και προς ανηλίκους (1.000 ευρώ)
* Πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους από επιχείρηση που δεν πωλεί προϊόντα καπνού (1.000 ευρώ)
* Πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου (1.000 ευρώ)
* Κατασκευή, προβολή, εμπορία, πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική εμφάνιση προϊόντων καπνού (1.000 ευρώ)
* Πώληση προϊόντων καπνού από αυτόματα μηχανήματα, χύμα τσιγάρων ή πακέτων με λιγότερα από 20 τσιγάρα (1.000 ευρώ)
* Μη ανάρτηση της ένδειξης ότι απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους στους χώρους πώλησής τους (500 ευρώ)
* Διαφήμιση και προώθηση κάθε μορφής προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους (2.000 ευρώ)
* Διαφήμιση και προώθηση κάθε μορφής προϊόντων καπνού στους εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων των εσωτερικών χώρων των σημείων πώλησης (2.000 ευρώ)
* Τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες (με την εξαίρεση καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, περιπτέρων και καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού) (1.500 ευρώ)
* Διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε μονάδες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων και στα κυλικεία τους (1.500 ευρώ)
* Δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού (2.000 ευρώ).

Σημείωση: Το πρόστιμο που επιβάλλεται στον υπεύθυνο διαχείρισης αφορά μόνο μία παράβαση. Για παράδειγμα, πρόσωπο που εποπτεύει εστιατόριο οφείλει να μην ανέχεται το κάπνισμα και να επεμβαίνει. Υποχρεούται, επίσης, να συνεργάζεται με αρμόδια όργανα, να ανταποκρίνεται στις διαμαρτυρίες άλλων πελατών, να έχει αναρτήσει απαγορευτικά σήματα. Το πρόστιμο των 500 ευρώ επιβάλλεται όχι σωρευτικά, αλλά για κάθε παράλειψη που καταγράφεται.

 

ΕΘΝΟΣ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection