«Το καρτέλ Ελλάς – που ξοδεύονται τα χρήματά μας»

Πληθώρα τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Δριμεία κριτική, αλλά και ευχαριστίες για την ελληνική κρίση.

«Το καρτέλ Ελλάς - που ξοδεύονται τα χρήματά μας», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται διεξοδικά στα σοβαρά προβλήματα εξυγίανσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτζερ παραθέτει τα πορίσματα του πρώην επιθεωρητή Υγείας Παντελή Καββαδά για τα νοσοκομεία: «Ο κ. Καββαδάς διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ελεγκτής του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας ότι οι τιμές για ιατρικά προϊόντα και υλικά, όπως π.χ. φίλτρα για αιμοκάθαρση ή στεντ για την καρδιά, ήταν υψηλότερες στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα απορροφούν τεράστια κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρέη των νοσοκομείων και των κλινικών συσσωρεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Αθήνα το απέκρυψε από την ΕΕ. Όταν αποκαλύφθηκε, εκτινάχθηκαν τα χρέη στα ύψη και τελικά οδηγήθηκε η Ελλάδα στη σημερινή κρίση.»

«Γι' αυτό και στο λαβυρινθώδες σύστημα υγείας της Ελλάδας οι επιθεωρητές της ΕΕ βλέπουν ένα μεγάλο ρίσκο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Και μόνον από το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πόσες υπερτιμημένες αποδείξεις εκδόθηκαν από τα νοσοκομεία και τις κλινικές από το 2006 μέχρι σήμερα. Είναι 6 ή 7 δισεκατομμύρια ευρώ ή μήπως περισσότερα; Η εξυγίανση των νοσοκομείων και των κλινικών παίζει καθοριστικό ρόλο για τη συνολική εξυγίανση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης.»

Οι συντηρητικοί ασκούσαν κριτική ως αντιπολίτευση, αλλά έκαναν τα ίδια ως κυβέρνηση
Η αρθρογράφος παρουσιάζει αναλυτικά όλο το κύκλωμα γιατρών-εταιρειών και φαρμακείων, όπου στα νοσοκομεία, όπως λέει, «τα φαρμακεία είχαν καταντήσει κέντρα πληροφοριών για τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας», και καταλήγει:

«Το κράτος ψήφισε ειδικό νόμο το 2001, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν υποχρέωνε τα νοσοκομεία να κάνουν δημόσιους διαγωνισμούς για την αγορά υλικών και ιατρικών μηχανημάτων. Βασική προϋπόθεση ήταν όμως ότι τα προϊόντα που προμηθεύονται δεν είναι ποιοτικά συγκρίσιμα με άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά ή ότι τα άλλα προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες του ασθενούς. Τις λεπτομέρειες καθόριζαν πάντα υπουργικά διατάγματα.

Η συντηρητική παράταξη ασκούσε κριτική όσο ήταν αντιπολίτευση σε αυτή την πρακτική, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία συνέχισε την ίδια τακτική. Δεν έγινε τίποτε ούτε όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποίησε την Ελλάδα το 2007 ότι είναι παράνομο να μην προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς. Το 2009 τελικά καταργήθηκε ο περίφημος νόμος του 2001 μετά από νέα προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι πρώτοι δημόσιοι διαγωνισμοί θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.»

Η Γερμανία ο κερδισμένος της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο
«Ευχαριστούμε Ελλάδα», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδης δημοσίευσης στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Τι φόβοι ξέσπασαν πριν από μερικούς μήνες, όταν έγινε γνωστή η ελληνική κρίση, με τι δραματικά χρώματα περιγράφηκε η πτώση του ευρώ. Οι λαϊκές εφημερίδες έγραψαν ότι καλούνται οι Γερμανοί να πληρώσουν τα σπασμένα, επειδή οι Έλληνες ξόδεψαν ασυλλόγιστα. Ήταν φοβερά δύσκολο να πείσεις τους Γερμανούς πολίτες για την αναγκαιότητα της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Δύο μήνες μετά το πακέτο στήριξης διαπιστώνουμε όμως κάτι άλλο: ειδικά οι Γερμανοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ευρωκρίση.

Η Γερμανία μετά την ελληνική κρίση έγινε η χώρα, με την οποία έπρεπε πια οι Ευρωπαίοι εταίροι να συγκρίνονται οικονομικά, έγινε το μέτρο για όλους.

Όπως ακριβώς την παλιά καλή εποχή με το γερμανικό μάρκο.

Πριν από την κρίση ίσχυε στις χρηματοπιστωτικές αγορές ο κανόνας ‘ένα νόμισμα-ενιαία επιτόκια'. Τώρα οι αγορές προσανατολίζονται με γνώμονα τη Γερμανία, την οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Όλες οι άλλες χώρες πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, ενώ η Γερμανία πληρώνει χαμηλότερα επιτόκια από ότι πλήρωνε πριν από την κρίση. Έτσι εξοικονόμησε μέχρι τώρα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και επιπλέον με κάθε νέα έκδοση γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξάνεται και το ποσόν εξοικονόμησης των τόκων. Η Πορτογαλία πληρώνει γύρω στο 3% παραπάνω για τόκους από τη Γερμανία. ‘Αυτή η διαφορά θα παραμείνει. Ενδέχεται μάλιστα να διευρυνθεί', υποστηρίζει ο Τόμας Γκρύνερ από το ίδρυμα Grüner Fisher Investment. Έτσι η ευρωζώνη διαθέτει ένα καινούργιο θεμέλιο με πλεονεκτήματα για τους Γερμανούς φορολογούμενους.»

Το Aldi υποτίμησε την κρίση και δεν προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς
«Το Aldi δεν άντεξε την ελληνική αγορά», γράφει σε ανάλυσή της η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Ως σημαντική αιτία για την ήδη ληφθείσα απόφαση της αποχώρησης του Aldi από την ελληνική αγορά ισχύει η οικονομική κρίση, αλλά και δύο άλλοι παράγοντες. Πρώτον δεν φαίνεται να έλαβε σοβαρά υπ' όψιν του την παρουσία του Lidl από το 1999 και δεύτερον δεν αξιολόγησε σωστά τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγοράς. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Δανία με τόσες πολλές αλυσίδες τροφίμων. Σε 10.000 κατοίκους αναλογούν 600τμ. καταστημάτων τροφίμων. Έτσι αναγκάστηκε να αποχωρήσει, διότι ο ρόλος του δεύτερου ή τρίτου στο παιχνίδι δεν συμφέρει πια μια αλυσίδα σαν το Aldi. Και όπως υποστηρίζουν οι γνώστες της ελληνικής αγοράς, στον τομέα των τροφίμων είναι μια δύσκολη αγορά.»

 

DEUTSCHE WELLE


No Internet Connection