Το Plastiki, το καταμαράν με τα πλαστικά μπουκάλια, έφτασε!

Στον προορισμό του έφτασε το «Plastiki» μετά από τέσσερις μήνες ταξιδιού! Διασχίζοντας οχτώ χιλιάδες ναυτικά μίλια το καταμαράν που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από πλαστικά μπουκάλια κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι του Σίδνεϊ, όπου έπειτα από εκατόν τριάντα ημέρες αγκυροβόλησε.

Το Plastiki, το καταμαράν με τα πλαστικά μπουκάλια, έφτασε!

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα πλοίο μήκους δεκαοκτώ μέτρων (που έχει δημιουργηθεί από 12.500 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια) θα κατάφερνε να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα καταμεσής του Ειρηνικού ωκεανού. Ούτε καν το πλήρωμά του δεν ήταν σίγουρο ότι θα πετύχαινε τον στόχο του, αφού το ιδιόμορφο πλοιάριο έχει κατασκευαστεί από πλαστικό «δεμένο» με κόλλα καλαμοσακχάρου και καρυδιών ανακαρδίου (τα γνωστά μας κάσιους)!

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Κιμ Μακ Κέι, εκπρόσωπο του «Plastiki», το πλήρωμά του τα πήγε εξαιρετικά καλά και δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα παρά τις όποιες δύσκολες καιρικές συνθήκες αντιμετώπισε - αφού μερικές φορές το πλοίο ήρθε αντιμέτωπο στα ανοιχτά και με ανέμους εξήντα κόμβων.

http://blogs.sfweekly.com/thesnitch/plastiki%20show%202.jpg

Το «Plastiki» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 20 Μαρτίου με πλήρωμα έξι ατόμων. Στόχος της ομάδας, που ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο, ήταν να σταλεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο για τη μόλυνση των θαλασσών εξαιτίας πεταμένων πλαστικών αντικειμένων. Την πρωτότυπη ιδέα υλοποίησε ο οικολόγος και ακτιβιστής καπετάνιος Ντέιβιντ Ροθτσάιλντ ωθούμενος από απόφαση που πήρε κατόπιν ανάγνωσης μιας αναφοράς για την περιβαλλοντική κατάσταση των ωκεανών.

Στο λιμάνι του Σίδνεϊ παρευρέθηκε στολίσκος για την υποδοχή του περίφημου καταμαράν. Το πλήρωμά του πέταξε από χαρά όταν έφτασε στον προορισμό του, διότι εκτός από τέσσερις μήνες δύσκολου ταξιδιού, πέρασαν προηγουμένως και τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πλοίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τους, ελπίζουν ότι έπειτα από τη μικρή τους... οδύσσεια θα φτάσει σε όλους το μήνυμα της ανακύκλωσης, αφού όπως αποδείχτηκε, από απόβλητα όπως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να δημιουργηθούν περίτεχνες καινοτομικές κατασκευές.

Το «Plastiki» θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας.

MADATA


Σάλπαρε το καταμαράν Plastiki για το «νησί των σκουπιδιών»

Το αυτοσχέδιο καταμαράν Plastiki, το οποίο είναι φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλώσιμο υλικό, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Σαν Φρανσίσκο με προορισμό το Σίδνευ, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Στόχος του εν λόγω ταξιδίου, είναι να στρέψει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου για την προστασία των ωκεανών από τη ρύπανση.

Η απόσταση που θα διανύσει είναι περίπου 11,000 μίλια από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Σίδνει, με σταθμό στη τεράστια δίνη σκουπιδιών που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, το «Great Pacific Garbage Patch».

Ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος David de Rothschild, εμπνευστής της ιδέας, σχεδίασε το ειδικό καταμαράν από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και το ονόμασε Plastiki. Είναι ένα άριστα εξοπλισμένο πλοίο και η καμπίνα και τα υπόλοιπα μέρη του είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό ανακυκλώσιμο υλικό , το srPET.

Τα μπουκάλια είναι γεμάτα από διοξείδιο του άνθρακα για να κάνουν το πλοίο πιο ανθεκτικό και πιο γερό.

Το καταμαράν τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Επίσης πάνω στο πλοίο έχει φτιαχτεί ένας μικρός κήπος για να καλλιεργεί το πλήρωμα την τροφή του.

Ο 31 χρόνος μαχόμενος περιβαλλοντολόγος, David de Rothschild, δήλωσε ότι με την κατασκευή του ειδικού καταμαράν, προσπαθεί να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις στη χρήση του πλαστικού.

Το Plastiki θα περάσει από το «Great Pacific Garbage Patch», όπου είναι ένας ατέλειωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό με μέγεθος διπλάσιο από το Τέξας, ενώ μοιάζει με νησί που αποτελείται από πλαστικά απορρίμματα.

Σκοπός του Rothschild είναι να αφυπνίσει τη περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου απέναντι σε ένα από τα πιο παράξενα και δυσάρεστα φαινόμενα της πλαστικής δίνης σκουπιδιών, όπως αλλιώς περιγράφουν το συγκεκριμένο σκουπιδότοπο.

Η δίνη των πλαστικών σκουπιδιών έχει σχηματιστεί λόγω των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού τα οποία τα παρασύρουν σε μια αργή κυκλική κίνηση και επειδή δεν υπάρχουν σε μεγάλη ακτίνα νησιά για να καταλήξουν στις ακτές τα σκουπίδια, αναμειγνύονται με το πλαγκτόν προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Είναι καιρός να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τη ρύπανση» δήλωσε ο David de Rothschild.

 

March 26, 2010 ECONEWS


No Internet Connection