Στο βυθό της Βαλτικής βρέθηκε σαμπάνια του 18ου αιώνα

Μία ομάδα δυτών που πραγματοποιούσαν έρευνα σε ένα ναυάγιο στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας εντόπισαν μπουκάλια που περιείχαν την, κατά τα φαινόμενα, παλαιότερη σαμπάνια στον κόσμο, που παρασκευάστηκε τον 18ο αιώνα.

«Πήρα ένα μπουκάλι σαμπάνιας ώστε να εντοπίσουμε την ηλικία του ναυαγίου, γιατί δεν βρήκαμε κάποιο όνομα ή άλλες λεπτομέρειες για το όνομα του πλοίου», δήλωσε στο Ρόιτερ ο δύτης Κριστιάν Εκστρομ.

Ο Εκστρομ και οι σουηδοί συνεργάτες του άνοιξαν ένα μπουκάλι και δοκίμασαν.

«Ηταν φανταστικό... είχε πολύ γλυκιά γεύση, καταλάβαινες την γεύση από δρυ και είχε μία έντονη μυρωδιά από καπνό. Και είχε πολύ μικρές φυσαλίδες», είπε ο ίδιος.

Οι ειδικοί εκτιμούν από το σχήμα της φιάλης ότι προέρχεται από τα τέλη του 18ου αιώνα και η φιάλη και το περιεχόμενό της εστάλησαν σε ειδικούς της σαμπάνιας στη Γαλλία για περαιτέρω ανάλυση.

«Είμαστε κατά 98% πεπεισμένοι ότι πρόκειται για σαμπάνια Veuve Clicquot και ότι πιθανόν παρακευάστηκε μεταξύ του 1772 (ημερομηνία ίδρυσης της επιχείρησης) και του 1785», είπε ο Εκστρομ και πρόσθεσε ότι το φορτηγό πλοίο προφανώς είχε προορισμό την Αγία Πετρούπολη, την τότε πρωτεύουσα της Ρωσίας.

 

ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection