Ξανά στο εμπόριο τα ματωμένα διαμάντια

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών ενέκρινε την πώληση πετραδιών από το Μαράνγκε παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πωλήσεις διαμαντιών από τα κοιτάσματα Μαράνγκε στη Ζιμπάμπουε θα ξαναρχίσουν το Σεπτέμβριο μετά από συμφωνία με τη λεγόμενη «Διαδικασία του Κίμπερλι», που ελέγχει το εμπόριο των πετραδιών ώστε να αποτρέπεται η πώληση «ματωμένων διαμαντιών», ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τα Διαμάντια (WDC).

Η ανακοίνωση, που έγινε κατά το πέρας της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου στη Ρωσία, τερματίζει την διένεξη ανάμεσα στη Χαράρε και την Διαδικασία του Κίμπερλι, καθώς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορούσαν το στρατό της Ζιμπάμπουε για αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Μαράνγκε.

Η κυβέρνηση στη Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι διαθέτει διαμάντια αξίας 4 εκατ. καρατίων από ορυχεία στην Μαράνγκε, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πωλήσει στην διεθνή αγορά έναντι 1,7 δις δολαρίων--ποσό που φθάνει σχεδόν το σύνολο του εγχώριου προϋπολογισμού για το 2010. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει ώθηση στην εγχώρια οικονομία και θα προσελκύσει ξένη βοήθεια κι επενδύσεις.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε είχε συμφωνήσει να εκτιμηθεί η κατάσταση στο Μαράνγκε μετά τις καταγγελίες περί ακροτητών από το στρατό στην περιοχή πριν τέσσερα χρόνια. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο στρατός συνεχίζει να απασχολεί προσωπικό σε συνθήκες που παρομοιάζουν με σκλαβιά, προβαίνει σε βασανισμούς και εκφοβισμό.

Οι έχουν κατηγορήσει το στρατό ότι σκότωσε εκατοντάδες από τους περίπου 30.000 αδαμαντωρύχους που προσπάθησαν παράνομα να κάνουν την τύχη τους στα κοιτάσματα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το 2006, όταν η φρούρησή τους ήταν πλημμελής.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, στέλεχος της Διαδικασίας του Κίμπερλι είπε ότι η Ζιμπάμπουε καλύπτει πλέον τα ελάχιστα κριτήρια που θέτει η παγκόσμια ρυθμιστική οργάνωση.

Κρατική εταιρία έχει δημιουργήσει κοινοπραξίες με εταιρίες από τη Νότια Αφρική για να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα στο Μαράνγκε.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection