Κατασκεύασαν σώβρακο που σώζει ζωές!

Ανδρικό εσώρουχο που μπορεί να σώζει ζωές κατασκεύασαν ειδικοί επιστήμονες της νανοτεχνολογίας με χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού, που μάλλον θα είναι ο πρώτος που θα εισαγάγει την καινοτομία στις δυνάμεις του.

Ομάδα νανομηχανικών υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζόζεφ Γουάνγκ έφτιαξαν ένα σλιπ με εντυπωμένο βιο-αισθητήρα, που μεταξύ άλλων έχει τη δυνατότητα μέτρησης της πίεσης του αίματος και των καρδιακών παλμών. Το πρόγραμμα κατασκευής τέτοιων εσωρούχων προορίζεται σε πρώτη φάση για τους Αμερικανούς στρατιώτες.

«Στόχος είναι να αναπτυχθούν ελάχιστα επιδρομικοί αισθητήρες, που θα μπορούν να εντοπίζουν, στο πεδίο, και να αναγνωρίζουν τον τύπο του τραύματος», δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ο Γουάνγκ. Μετά τη διάγνωση του είδους του τραύματος, οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορούν μέσω του μηχανισμού να απελευθερώνουν φάρμακα για να ανακουφίζουν τον πόνο αλλά και να γιατρεύουν την πληγή.

Σε επόμενη φάση, το καινοτόμο αυτό σώβρακο θα μπορεί να καταγράφει ενδείξεις λειτουργίας οργάνων σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, άνθρωποι που έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών και αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφραγμάτων κ.λπ. Οι βιο-αισθητήρες που φοριούνται, θα μπορούν επίσης από κάποια στιγμή και μετά να είναι χρήσιμοι σε αθλητές και ανθρώπους που θέλουν να ελέγχουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.

Η έκθεση που αφορά την ανακάλυψη του ιατρικού εσωρούχου δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας (Royal Society of Chemistry).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection