banner psaremagr

«ΠΡΑΣΙΝΑ» ΚΤΗΡΙΑ - Τα θεμέλια της οικολογίας

Ανακυκλωμένα ελαστικά αυτοκινήτων στα θεμέλια για ηχομόνωση. Αποθήκευση θερμότητας σε μεταλλικές δεξαμενές. Ανακύκλωση ακόμα και στα υπολείμματα του καφέ, καθώς και έξυπνες ηλεκτρικές κουρτίνες στα ψυγεία των σουπερμάρκετ.

Δεν πρόκειται για το νέο σίκουελ της ταινίας «Πόλεμος των Αστρων». Είναι εφαρμογές που ήδη υπάρχουν σε κτήρια της Αθήνας και επεκτείνονται καθημερινά, βοηθώντας το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής όσων ζουν ή εργάζονται σ' αυτά. Τα «πράσινα» κτήρια... φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Προμηθέας Πυρφόρος
Πρόκειται για ένα έργο της εταιρείας Sol Energy Hellas σε συνεργασία με τον Δημόκριτο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το κτήριο είναι πλήρως αυτόνομο ενεργειακά, αφού με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και της γεωθερμίας καταργεί ουσιαστικά τη χρήση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων κοστοβόρων αλλά κυρίως ρυπογόνων για το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

Ο ιδιαίτερα πρωτοποριακός χαρακτήρας του έργου, που βρίσκεται στο Π. Φάληρο, αποτελεί πιλοτική εφαρμογή των λύσεων του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού αυτόνομων κτηρίων, ενσωματώνοντας και αναπτύσσοντας σε αυτό τις ακόλουθες τεχνολογίες:

-Παραγωγή θερμού νερού από επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης για θέρμανση και κλιματισμό.

-Εποχική αποθήκευση θερμότητας σε μη μεταλλικές δεξαμενές.

-Ηλιακή ψύξη.

-Ηλιακά υποβοηθούμενη αφύγρανση με στερεά υλικά.

-Αβαθή γεωθερμία - γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

-Παθητικό ενεργειακό σχεδιασμό (ειδικού τύπου θερμομόνωση, διπλούς υαλοπίνακες και αλουμίνια με θερμοδιακοπή, εξειδικευμένο φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης).

-Επιτοίχια και ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμό.

-Προκλιματισμό νωπού αέρα μέσω κεντρικών κλιματιστικών μονάδων διπλού στοιχείου.

-Φωτοβολταϊκούς συλλέκτες.

-Σύστημα αυτοματισμών με εξελιγμένη στρατηγική ελέγχου για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.

«Εάν βάζαμε το πετρέλαιο που εξοικονομούμε σε βυτία των 18.000 λίτρων θα δημιουργούνταν μια ευθεία 23.000 χιλιομέτρων» είπε στην «Ε» ο Νίκος Βιταντζάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Ποιότητας και Ανάπτυξης της εταιρείας.
Όπως επισήμανε, τα οφέλη που προκύπτουν από τα έργα που έχει κατασκευάσει η εταιρεία τη δεκαετία 1997-2007 είναι πολλαπλά τόσο για τους άμεσους χρήστες τους (ξενοδοχεία - εργοστάσια) όσο και για την οικονομία και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη ανάγονται στην εξοικονόμηση: 290.575.000 KWh ενέργειας, 42.706.443 λίτρων πετρελαίου, ενώ συγχρόνως μείωσαν και τις εκπομπές ρύπων (112.714 τόνων CO2 και 215 τόνων SO2).

Το «πράσινο» της Λ. Αλεξάνδρας
Νεοανεγερθέν κτήριο που συνδυάζει τις απαιτήσεις του βιοκλιματικού με τις πιο προωθημένες κατασκευές της σύγχρονης τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε από την «ΑΝΚΟΤ» με αρχιτεκτονική σχεδίαση και εφαρμογές των smart technologies από τον αρχιτέκτονα Κώστα Αντωνόπουλο.

«Τα ποσά που γλιτώνουμε από τη ΔΕΗ έχουν αποτέλεσμα να μπορούμε να χαρίσουμε τα κοινόχρηστα στους ενοίκους» λέει χαρακτηριστικά. Η πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής, εκτός από τα αυτονόητα και επιδιωκόμενα περιβαλλοντικά οφέλη, την εξαιρετική αισθητική, έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τον κάθε ιδιοκτήτη ορόφου».

Η χρήση των φωτοβολταϊκών έχει γίνει με έξυπνο συνδυασμό καλαισθησίας και αποτελεσματικότητας, αποφέροντας έως και 10.000 ευρώ κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες. Το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 20 KW, το οποίο αγοράζει η ΔΕΗ και με τα έσοδα της πώλησης καλύπτονται όλα τα κοινόχρηστα έξοδα κάθε μήνα.

Εξαιρετικής σημασίας για ένα κτήριο που βρίσκεται σε μια λεωφόρο με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο είναι η ηχομόνωση. Εδώ έχει εφαρμοστεί ειδικό σύστημα, πριν από τη σκυροδέτηση της θεμελίωσής του, με διάστρωση σε όλη την επιφάνεια του σκάμματος ανακυκλωμένων ελαστικών μικρών διαστάσεων.

Έτσι διαμορφώνεται ένα λεπτό στρώμα, το οποίο μονώνει ηχητικά το ασβεστολιθικό υπέδαφος της περιοχής, σε σημαντικό βαθμό, μειώνοντας τη μεταφορά των θορύβων στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.

Σε κάθε όροφο υπάρχουν ειδικές υποδοχές για χρήση της Μεγάλης Κεντρικής Ηλεκτρικής Σκούπας που βρίσκεται στο 1ο υπόγειο, με ειδική έξοδο του μολυσμένου αέρα (ακάρεα κ.λπ.). Στα... έξτρα μπορούν να αναφερθούν επίσης η μονάδα μέτρησης μόλυνσης της ατμόσφαιρας αλλά και πρόγνωσης καιρού για μια εβδομάδα που συμβάλλει στην πρόβλεψη για ρύθμιση θέρμανσης-ψύξης.

Η θέρμανση και η ψύξη σ' όλους τους χώρους της οικοδομής παρέχονται με σώματα air condition χωρίς να καταναλώνεται για τη θέρμανση πετρέλαιο και για την ψύξη ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά φυσικό αέριο, του οποίου η καύση γίνεται σε 2 μεγάλους πύργους.

Το κτήριο διαθέτει και στους τέσσερις υπόγειους ορόφους τού parking ειδικές ηλεκτρικές πρίζες για τη φόρτιση ηλεκτρικών-υβριδικών αυτοκινήτων.

Σουπερμάρκετ ΑΒ
Το κατάστημα του Αγ. Δημητρίου Αττικής είναι η πρώτη επιχείρηση τέτοιου είδους στην Ελλάδα στην οποία απονέμεται το ευρωπαϊκό βραβείο Green Building. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα πιστοποίησης για τα ενεργειακά αποδοτικά κτήρια που εξοικονομούν ενέργεια και εκπομπές αερίων CO2 και υλοποιήθηκε από το τμήμα technical operations της ΑΒ.

Στο συγκεκριμένο σουπερμάρκετ, η ΑΒ έχει επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και αυτό έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά καταστήματα.

Αναλυτικότερα, εφαρμόστηκαν νέες τεχνολογίες όσον αφορά τα ψυγεία, το φωτισμό, τον κλιματισμό, τους ανελκυστήρες και τους διαδρόμους.

Στα ψυγεία τοποθετήθηκαν κεντρικά ελεγχόμενες ηλεκτρικές κουρτίνες, ανεμιστήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (EC Fans) και ηλεκτρονικές εκτονωτικές βαλβίδες για αυτόματη ρύθμιση παροχής ψυκτικού υγρού.

Μειώθηκαν οι αντιθαμβωτικές αντιστάσεις στις πόρτες, στις καταψύξεις τοποθετήθηκαν καπάκια, έγινε ειδική διαχειριστική μελέτη όσον αφορά το φωτισμό όλων των ψυγείων, ενώ μέσω της απορριπτόμενης θερμότητάς τους παράγεται ζεστό νερό που χρησιμοποιείται εντός του καταστήματος.

Όσον αφορά το φωτισμό, εγκαταστάθηκε σύστημα διαχείρισης φωτισμού με δυνατότητα τηλεελέγχου και αυτόματης λειτουργίας, ενώ στους χώρους με φυσικό φωτισμό χρησιμοποιούνται αισθητήρες φωτός. Στους κυλιόμενους διαδρόμους εγκαταστάθηκε αισθητήρας κίνησης και ρυθμιστής στροφών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης, το κατάστημα του Αγίου Δημητρίου αποτελεί το πρώτο βήμα και ένα απόλυτα πετυχημένο, πιλοτικό project για το ΑΒ GREEN STORE στη Σταμάτα Αττικής που ακολουθεί μέσα στο χρόνο και είναι στη φάση της κατασκευής.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection