banner psaremagr

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»: ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΓΙΑ 840 ΧΛΜ. - Καίει υδρογόνο και συμφέρει

Περισσότερα από 840 χιλιόμετρα αυτονομία με ένα λίτρο υδρογόνου, αυτό ναι, μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως είναι μια σοβαρή απάντηση στην ακρίβεια των καυσίμων!
Η ομάδα του «Προμηθέα» με γυναίκα στο... τιμόνι

Τον άθλο αυτό πέτυχε το τρίτροχο όχημα εξοικονόμησης ενέργειας με το όνομα «Προμηθέας», κατασκευασμένο από την αρχή ώς το τέλος από τα χέρια των φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον 26ο Μαραθώνιο Οικονομίας εταιρείας καυσίμων που διοργανώθηκε στην πίστα eurospeedway του Lausitz στη Γερμανία στις 6 και 7 Μαΐου.

«Πρόκειται για ένα καθαρά ηλεκτρικό όχημα, το οποίο βασίζεται σε έναν κινητήρα μόνιμων μαγνητών, σε μία μπαταρία, το καύσιμο και μία συσκευή που παίζει τον ρόλο του αισθητήρα-συναγερμού στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά», είπε ο Μάνος Πολιούδης, τελειόφοιτος φοιτητής της σχολής και μέλος της επταμελούς ομάδας που ξεκίνησαν τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου και τον ολοκλήρωσαν με τη βοήθεια 13 άλλων συμφοιτητών τους, αλλά και μαθητών Λυκείου της Χίου, οι οποίοι κατασκεύασαν το αμάξωμα.

«Στην ασφάλεια του οχήματος, το οποίο αναπτύσσει ταχύτητες έως 60 χιλιόμετρα την ώρα, συμβάλλουν και τα δύο μπουτόν, ένα μέσα στη θέση του οδηγού και ένα στο εξωτερικό», προσθέτει ο ίδιος φοιτητής. Οσο για τα κρατήματα του οχήματος, που στηρίζει τις καλές επιδόσεις του στην ιδιαίτερα αεροδυναμική του σχεδίαση, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης, είναι σύμφωνα με την τετραετή φοιτήτρια, αρκετά καλά. «Δεν ένιωσα καθόλου άβολα -από τη στιγμή που το σώμα μου βρήκε τη θέση του, το όχημα συμπεριφέρονταν πολύ καλά», τονίζει.

Στο μαραθώνιο, ένα εγχείρημα που επιχειρεί να δώσει λύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή πρόκληση με έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμηση, έλαβαν μέρος 213 ομάδες -μόνον οι 150 έφθασαν ώς την πίστα- από 22 χώρες και τον παρακολούθησαν 4.000 θεατές. Υπεύθυνος για την επιτυχία της ελληνικής συμμετοχής αλλά και εμπνευστής της πρωτότυπης ιδέας υπήρξε από την πρώτη στιγμή ο Α. Κλαδάς, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το εργαστήριο του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος.

Ο ίδιος, παρέα με τους φοιτητές του συμπαρουσίασε το όχημα και τις δυνατότητές του σε εκδήλωση στο κτίριο διοίκησης του ΕΜΠ, χθες το πρωί. Για την ιστορία, το ρεκόρ οικονομίας κατέχει η ομάδα του Πανεπιστημίου της γαλλικής πόλης Ναντ, διανύοντας 4.896 χιλιόμετρα με 1 λίτρο καυσίμου. Οι δε κατηγορίες ήταν τα πρωτότυπα και τα οχήματα πόλης -στη δεύτερη φιλοδοξεί σύντομα να ανήκει η εξέλιξη του «Προμηθέα».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection