Φάρμακο οι τσούχτρες για τα μάτια

Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας... Της τσούχτρας όμως και του ανθρώπου δεν διαφέρουν και τόσο πολύ, μια που χρησιμοποιούν τις ίδιες συστοιχίες γονιδίων για να δημιουργήσουν μόρια που αιχμαλωτίζουν το φως.

Αυτό ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες που αναζητούν ομοιότητες στα γονίδια των ζωντανών οργανισμών και του ανθρώπου. Τα ευρήματά τους είναι απρόσμενα και δημιουργούν προσδοκίες για νέα φάρμακα που θα θεραπεύουν τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ομάδα του Έντουαρντ Μαρκότι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, η οποία ανακάλυψε πέντε ανθρώπινα γονίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Μπλοκάροντας αυτά τα γονίδια, σταματά η ανάπτυξη των αγγείων και έτσι πεθαίνουν τα καρκινικά κύτταρα. Σκοπός της ομάδας είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που μπλοκάρουν αυτά τα γονίδια. Περιέργως, ο Μαρκότι δεν ανακάλυψε τα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα ούτε σε ποντίκια στο εργαστήριο, αλλά σε μύκητες.

«Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται παράλογο», λέει ο επιστήμονας. «Οι μονοκύτταροι μύκητες δεν έχουν καν αιμοφόρα αγγεία. Στη δική τους περίπτωση, αυτά τα πέντε γονίδια ενεργοποιούνται για την επισκευή της κυτταρικής μεμβράνης».

Οι μύκητες δεν είναι οι μόνοι που έχουν κοινά γονίδια με τον άνθρωπο. Η επιστημονική ομάδα έχει ανακαλύψει εκατοντάδες γονίδια, τα οποία εμπλέκονται σε ανθρώπινες διαταραχές σε απρόσμενα μέρη. Γονίδια που σχετίζονται με την κώφωση υπάρχουν σε φυτά, γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού εντοπίζονται σε σκουλήκια κ.λπ.

Εξελικτική βιολογία
Η ιδέα πηγάζει βέβαια από την εξελικτική βιολογία. Στους πολύ μακρινούς προγόνους μας, τα αμοιβαδοειδή, σχηματίστηκαν συστοιχίες γονιδίων με σκοπό τη συνεργασία για την επισκευή της κυτταρικής μεμβράνης και άλλες βασικές για τη ζωή λειτουργίες. Πολλά από εκείνα τα γονίδια συνεργάζονται ακόμα στις ίδιες συστοιχίες, ένα δισεκατομμύριο χρόνια αργότερα, αλλά εκτελούν διαφορετικές εργασίες σε διαφορετικούς οργανισμούς.

Ο Δαρβίνος διατύπωσε τη θεωρία ότι οι ομοιότητες ανάμεσα σε δύο οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στο πτερύγιο της νυχτερίδας και στο ανθρώπινο άκρο, είναι θέμα γενεαλογίας. Οι νυχτερίδες και οι άνθρωποι έχουν έναν κοινό πρόγονο γι΄ αυτό και κληρονόμησαν άκρα με πέντε δάχτυλα.

Εκατόν πενήντα χρόνια έρευνας επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις του. Οι παλαιοντολόγοι έχουν εντοπίσει ομοιότητες ανάμεσα σε οργανισμούς χάρη σε απολιθώματα ειδών που βρίσκονταν στο στάδιο της μεταμόρφωσης. Για παράδειγμα, η οπή στο πάνω μέρος του κεφαλιού της φάλαινας είναι το αντίστοιχο ρουθούνι του ανθρώπου. Απολιθώματα δείχνουν πως η οπή αυτή βρισκόταν κάποτε στο ρύγχος της φάλαινας και μετακινήθηκε.

Εκτός από τον μύκητα, ο άνθρωπος έχει κοινές συστοιχίες γονιδίων και με άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς. Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους σχηματίζοντας συνδέσεις, που ονομάζονται συνάψεις, και δημιουργούν ένα δίκτυο γονιδίων για να χτίσουν τη «σκαλωσιά» που στηρίζει τις συνάψεις. 13 γονίδια. Τον Φεβρουάριο, επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν 13 γονίδια αυτού του τύπου σε μονοκύτταρους οργανισμούς. Δεν ξέρουμε πως χρησιμοποιούν αυτά τα γονίδια οι οργανισμοί.

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει χιλιάδες γονίδια, η μετάλλαξη των οποίων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στον άνθρωπο. Άλλοι ερευνητές έχουν μεταλλάξει όλα τα γονίδια στους μύκητες και έχουν παρατηρήσει πώς συμπεριφέρονται σε διαφορετικές συνθήκες. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποίησε η ομάδα του Μαρκότι και κατέληξε σε 1.923 συσχετισμούς ανάμεσα σε γονίδια και ανθρώπινες ασθένειες.

Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματά τους στον κόσμο των φυτών. Οι ειδικοί, προς έκπληξή τους, ανακάλυψαν 48 συστοιχίες γονιδίων που έχουν κοινές οι άνθρωποι με διάφορα φυτά. Για τους σκοπούς της έρευνας, επικέντρωσαν την προσοχή τους σε μία συστοιχία κοινή ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυτό Αrabidopsis thaliana. Στον άνθρωπο, αυτά τα γονίδια ευθύνονται για το σύνδρομο Waardenburg, μία σπάνια γενετική διαταραχή. Στο φυτό, τα ίδια γονίδια «διαισθάνονται» τη βαρύτητα διατηρώντας το στη σωστή θέση. Αν ένα από τα γονίδια μεταλλαχθεί, το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά.

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Τhe proceedings of the Νational Αcademy of Sciences».

 

ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection