Παράθυρο Παπακωνσταντίνου για απολύσεις στο Δημόσιο

Τη ώρα που γίνεται λόγος για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, για συγχωνεύσεις οργανισμών που θα οδηγήσουν επίσης χιλιάδες ανθρώπους στην έξοδο από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ενώ η ανεργία καταγράφει αυξητική πορεία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την έξοδο των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε την πλήρη αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα φέτος και το σχέδιο για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Επαναβεβαίωσε, ότι πάμε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και εξήγησε ότι ενώ το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα για κατάργηση θέσεων, ωστόσο δεν έχουν παρθεί, αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση ακόμα.

Όσον αφορά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν δεν πετύχουμε φέτος τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε είναι πολύ πιθανό η τριμερής επιτροπή που ελέγχει την οικονομία (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ) να μας κάνει επιπλήξεις αν και σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για νέα μέτρα αφορά το 2011 και 2012.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης, σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, απάντησε πως θα είναι τριετές, ενώ πρόσθεσε πως η οικονομική βοήθεια που μας προσφέρεται δεν υποκαθιστά την αγορά, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο στόχος είναι ακριβός αυτός, να μας επαναφέρει στην αγορά. Ο μηχανισμός είναι διαθέσιμος συνέχισε, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Αναφερόμενος στα περί επιβολής όρων ΔΝΤ επισήμανε πως δεν διαπραγματευόμαστε μόνο με το Ταμείο αλλά και με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως δεν πρόκειται να μας επιβάλλουν άλλους όρους οι μεν και οι δε, αλλά συζητώνται κοινοί όροι με όλους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εντός του 2010, όπως και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη. Ερωτηθείς από τι μέτρα θα συνοδευτεί ο δανεισμός, απάντησε πως οι συζητήσεις γίνονται πάνω στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ecofin του Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει δεσμευθεί σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θέλει να συζητήσει και για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως για την κυβέρνηση το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Ποιοι οργανισμοί καταργούνται το Μάιο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κατάλογος των πρώτων τριάντα παρεμβάσεων θα γίνει σχέδιο νόμου και θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου

«Λευκό καπνό» έβγαλε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας στο γραφείο του Θ. Πάγκαλου με θέμα τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κατάλογος των πρώτων τριάντα παρεμβάσεων θα γίνει σχέδιο νόμου και θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου. Στο πρώτο πακέτο περιλαμβάνεται η κατάργηση...

Της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης. Απασχολεί μόλις 11 άτομα, αλλά κοστίζει ακόμη 80.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για μισθώματα.

Της Εταιρείας Διανομής Αερίου. Εργάζονται 55 άτομα και το κόστος ενοικίων και διοικητικού συμβουλίου ξεπερνά τις 120.000 ευρώ τον χρόνο.

Του Ολυμπιακού Χωριού, με 150 εργαζόμενους και 250.000 κόστος διοικητικού συμβουλίου!

Της «περίφημης» ΑΓΡΟΓΗ (Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης), όπου οι 269 από τους συνολικά 350 υπαλλήλους της προσελήφθησαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Το κόστος για το Δ.Σ. ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

Των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Η μισθοδοσία του τον Ιούνιο του 2009 ήταν 200.000 ευρώ τον μήνα και τον Σεπτέμβριο έφθασε στις 700.000 ευρώ τον μήνα.

Του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που χρειάζεται 40.000 ευρώ για ενοίκια τον μήνα.

Και του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Τυπογραφείου.

Θα προχωρήσουν ακόμη οι συγχωνεύσεις:
Του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Τα διοικητικά συμβούλια στοιχίζουν 161.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντίστοιχα ενώ οι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 1.700.

Του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με την Ελληνική Οργάνωση Γάλακτος

Και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΕΛΓΑ. Από τις ενοποιήσεις των αγροτικών φορέων αναμένεται εξοικονόμηση πόρων άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θ. Πάγκαλος, ο Χ. Παμπούκης, ο Γ. Ραγκούσης, ο Φ. Σαχινίδης και ο Σ. Λύτρας. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όσοι έχουν σχέση μόνιμης ή αορίστου χρόνου απασχόλησης θα μεταταγούν ενώ όσοι είναι συμβασιούχοι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


No Internet Connection