«Ωκεανοί» μικροβίων στους βυθούς των θαλασσών

Ανήκουν σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο διαφορετικά είδη. Το συνολικό βάρος τους ισοδυναμεί με 240 δισεκατομμύρια ελέφαντες. Αποτελούν περίπου το 90% της συνολικής βιομάζας των ωκεανών. Ο λόγος για τα θαλάσσια μικρόβια.

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Απογραφής των Θαλασσίων Μικροβίων (ICoMM), στους ωκεανούς της Γης υπάρχει ένας πρωτοφανής αριθμός μικροσκοπικών οργανισμών, που πιθανότατα φθάνουν τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά.

Τα ευρήματα αποτελούν τμήμα της ευρύτερης Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής (CoML), η οποία μετά από δέκα περίπου χρόνια ερευνών, με τη συμμετοχή άνω των 2.000 επιστημόνων από 80 χώρες, πρόκειται να παρουσιάσει τα τελικά συμπεράσματά της φέτος τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Αμερικανό μοριακό βιολόγο, Μιτς Σογκίν, «σε κανένα άλλο βασίλειο της ζωής στους ωκεανούς δεν υπήρξε ανακάλυψη τόσο μεγάλου πλήθους οργανισμών, όσο στον κόσμο των μικροβίων, καθώς οι επιστήμονες έχουν πλέον ανακαλύψει και περιγράψει έναν εντυπωσιακό νέο κόσμο θαλάσσιας μικροβιακής ποικιλομορφίας και αφθονίας».

Οι ερευνητές συνέλλεξαν θαλάσσια δείγματα από τουλάχιστον 1.200 διαφορετικές τοποθεσίες στη Γη. Στη συνέχεια, δημιούργησαν μια γενετική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περισσότερες από 18 εκατ. αλληλουχίες DNA.

Τα μικρόβια είναι ζωτικά για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Χάρη σε αυτά, τονίζουν οι επιστήμονες, γίνεται σχεδόν το 95% της αναπνοής στους ωκεανούς.

«Η ζωή στους ωκεανούς - και στη συνέχεια η ζωή στη Γη γενικότερα - θα κατέρρεε πολύ γρήγορα χωρίς τα μικρόβια», σύμφωνα με τον Πολ Σνελγκρόουβ του καναδικού πανεπιστημίου Μεμόριαλ.

Στη δεκαετία του '50, οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει ότι περίπου 100.000 μικροβιακά κύτταρα βρίσκονται μέσα σε ένα λίτρο θαλασσινού νερού.

Τώρα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ερευνητές έχουν ανεβάσει αυτό το νούμερο στο ένα δισεκατομμύριο μικρο-οργανισμούς.

Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος των υδάτων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία και ο αριθμός των μικροβίων που παρατηρούνται.

«Αποδεικνύεται ότι η τροφική αλυσίδα των ωκεανών είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι νομίζαμε, όσον αφορά τον αριθμό των διαφορετικών ειδών» δήλωσε η δρ Αν Μπάκλιν, επικεφαλής του τμήματος θαλασσίων επιστημών του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Βρέθηκε στρώμα μικροβίων με έκταση ίση με την Ελλάδα
Στη Νότια Αμερική, βρέθηκε ένα ενιαίο «μικροβιακό στρώμα» που καλύπτει μια τεράστια υποθαλάσσια περιοχή, ίσης περίπου έκτασης με την Ελλάδα.

Η έκταση του στρώματος υπολογίζεται σε περίπου 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα πολυκύτταρα μικρόβια, που μοιάζουν με μικροσκοπικά μακαρόνια «σπαγκέτι», βρίσκονται σε βάθος όπου υπάρχει ελάχιστο ή και καθόλου οξυγόνο.

Τα μικρόβια ζούν αξιοποιώντας θειούχο υδρογόνο, που είναι τοξικό για τις περισσότερες άλλες μορφές ζωής.

Οι ψαράδες της περιοχής συχνά δεν μπορούν να σηκώσουν τα δίχτυα τους από το βυθό, γιατί συνήθως περιέχουν περισσότερα βακτήρια παρά γαρίδες.

Οι ερευνητές μέτρησαν μικρόβια βάρους ενός κιλού ανά τετραγωνικό μέτρο του βυθού.

Το σύστημα OBIS
Στο άμεσο μέλλον, οι νέες πληροφορίες για τη θαλάσσια ζωή θα δημοσιευτούν στην online βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης, που αποκαλείται Βιο-Ωκεανογραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Ωκεανών (OBIS).

Ήδη, το σύστημα περιέχει πάνω από 27 εκατ. καταγραφές. Οι καταγραφές αφορούν περισσότερα από 110.000 θαλάσσια είδη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πλήθος πληροφοριών, όπως περιγραφή κάθε είδους, που βρέθηκε, σε τι βάθος κλπ.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection