Οι "βιοδιασπώμενες" πλαστικές σακούλες είναι χειρότερες από τις κοινές

Οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες που διατίθενται σε πολλά σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι και τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο πιστεύουμε, προειδοποιεί βρετανική μελέτη του πανεπιστημίου του Λάφμπορο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Στις σακούλες αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται οξυδιαλυτά πλαστικά, τα οποία περιέχουν μικρότερες ποσότητες προσθετικών, προκειμένου να διασπώνται ταχύτερα.

Η μελέτη ωστόσο προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους πλαστικές σακούλες έχουν άγνωστη επίπτωση στο περιβάλλον και ενδέχεται να προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς λόγω των χημικών πρόσθετων δεν είναι κατάλληλες ούτε για ανακύκλωση με τις συμβατικές μεθόδους, ούτε για κομποστοποίηση. "Αφού τα πλαστικά αυτά δεν μπορούν να κομποστοποιηθούν, ο όρος "βιοδιασπώμενο" μπορεί να είναι παραπλανητικός", προειδοποιεί ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Νταν Νόρις.

"Ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα αποτρέψει τους κατασκευαστές και τους πωλητές τους από το να ισχυρίζονται ότι τα υλικά αυτά είναι καλύτερα για το περιβάλλον από τα συμβατικά πλαστικά", πρόσθεσε ο υπουργός.

 

ΠΗΓΗ: ΕΞΠΡΕΣ


No Internet Connection