banner psaremagr

Το φάντασμα του Μουσολίνι πλανάται στην Ιταλία

Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και τη μαφία, οι μετανάστες στην Ιταλία βρίσκονται υπό διωγμό. Μαύροι, τσιγγάνοι, Ρουμάνοι και Σλάβοι βρίσκονται στο στόχαστρο. «Αγανακτισμένοι πολίτες» πυροβολούν Αφρικανούς, τσιγγάνικοι καταυλισμοί καίγονται από τον οργισμένο όχλο, εκτελεστές της Καμόρα θερίζουν αδιακρίτως μαύρους, και πολιτοφύλακες περιπολούν στους δρόμους των πόλεων σύμφωνα με το νέο αντιμεταναστευτικό νόμο.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, στο νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα ''Άρωμα μιας άλλης εποχής'', που θα προβληθεί την Τετάρτη, 3 Μαρτίου, από τη ΝΕΤ, ρίχνει φως στο σκοτεινό πρόσωπο της ιταλικής κοινωνίας, που βλέπει να ζωντανεύει στις τάξεις της το φάντασμα του φασισμού...

«Στην ιστορία της Ιταλίας υπήρξε μια άλλη στιγμή, όταν σκέφτηκαν να εμπιστευτούν την ασφάλεια σε άτομα που γυρνούσαν στους δρόμους με το ίδιο χρώμα πουκάμισο», λέει η αποδυναμωμένη αριστερά κάνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς για τους Μελανοχίτωνες του Μουσολίνι. Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, εξαίρει την ανδρεία των στρατιωτών του φασιστικού καθεστώτος, ενώ δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης εκλέγεται ο Τζιάννι Αλλεμάνο, που στα νιάτα του ανήκε σε νεοφασιστικό κόμμα.

Προς τα πού βαδίζει η Ιταλία;
Τις πρώτες μέρες του 2010 η Ιταλία συγκλονίστηκε για άλλη μια φορά, από ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής βίας.

Στο Ροζάρνο της Καλαβρίας άγνωστοι πυροβόλησαν Αφρικανούς μετανάστες με αεροβόλα την ώρα που γυρνούσαν από την δουλειά τους. Η αφορμή ήταν ασήμαντη όπως περιγράφει ένας κάτοικος του Ροζάρνο: «Κάποιος μαύρος έκανε την ανάγκη του στον δρόμο και βγήκε μια κυρία στο μπαλκόνι και άρχισε να τον αποκαλεί ζώο, γουρούνι. Μετά βγήκε ο άντρας της και πυροβόλησε με το αεροβόλο τραυματίζοντάς τον στο χέρι.» Και αγανακτισμένος συμπλήρωσε: «Πάντα κάνουν τις ανάγκες τους στον δρόμο. Είναι απολίτιστοι».

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι 3000 Αφρικανοί δουλοπάροικοι του Ροζάρνο εξεγέρθηκαν καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχονταν τέτοιου είδους επίθεση. Το 2008 άγνωστοι είχαν πυροβολήσει με καραμπίνα δύο μετανάστες την ώρα που κοιμόνταν στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Τότε οι μετανάστες έκαναν μια ειρηνική πορεία στο κέντρο της κωμόπολης των 15.000 κατοίκων ζητώντας να τους συμπεριφέρονται ανθρώπινα. Τώρα όμως έστησαν οδοφράγματα και έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, μέχρι να απομακρυνθούν από την αστυνομία.

Είναι οι Ιταλοί ρατσιστές; Σίγουρα όχι όλοι. Ωστόσο μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν «εκπαιδευτεί» εδώ και χρόνια από την μιντιακή αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι, να βλέπουν τον μετανάστη ως ανταγωνιστή, και ως εν δυνάμει εγκληματία.

Ο αντιμεταναστευτικός νόμος Μπόσι - Φίνι ποινικοποιεί την μετανάστευση και την παράνομη είσοδο στην χώρα. Προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους Ιταλούς βοηθούν ή απασχολούν παράνομους μετανάστες. Θέτει σε εφαρμογή επίσης την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τα παιδιά των τσιγγάνων ενώ ιδρύει πολιτοφυλακές, εθελοντές δηλαδή που περιπολούν στις γειτονιές σε ομάδες «συνδράμοντας το έργο της αστυνομίας».

Οι τσιγγάνοι υφίστανται κανονικό πογκρόμ. Έφτανε μια φήμη ότι μια 14χρονη τσιγγάνα αποπειράθηκε να κλέψει το παιδί μιας Ιταλίδας και μέσα σε λίγες ώρες τέσσερις καταυλισμοί των Ρομά στα περίχωρα της Νάπολης, είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Άγνωστοι με μηχανάκια πέταγαν μολότωφ, την ώρα που οι τσιγγάνοι έφευγαν για να σωθούν με την αστυνομία απλώς να κοιτάει.

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Οργάνωση θέματος & Επιτόπια Έρευνα: Άγγελος Αθανασόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός
Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
Μοντάζ : Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου
Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Μία παραγωγή της SMALL PLANET για την ΕΡΤ © 2009 - 2010

 

ΠΗΓΗ: Nooz.gr


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection