Οι Μινωίτες πρόλαβαν τον Κολόμβο, υποστηρίζει Βρετανός συγγραφέας

Πριν από μερικά χρόνια υποστήριζε πως πριν τον Κολόμβο το πόδι του στην Αμερική πάτησε ένας Κινέζος ευνούχος. Τώρα, ο Βρετανός συγγραφέας Γκάβιν Μένζις ετοιμάζει να εκδώσει βιβλίο στο οποίο περιγράφει ότι την Αμερική την ανακάλυψαν Μινωίτες. Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ο ατζέντης του τρίβει τα χέρια του...

Σχέδιο ανακατασκευής μινωικού πλοίου από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Μένζινς υποστηρίζει ότι οι Μινωίτες ανακάλυψαν την Αμερική 3.700 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Για να τεκμηριώσει τη θεωρία του, αναφέρει στη Wall Street Journal: «Μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις όσον αφορά το μήκος, το πλάτος και το βύθισμα των σκαφών και ως εκ τούτου να υπολογίσουμε την ποντοπόρο ικανότητά τους. Τα σκάφη θα μπορούσαν να πλεύσουν με τον αέρα καθώς και με χαμηλότερο πανί σε περίπτωση θύελλας». Το επιχείρημα αυτό βασίζεται τόσο στις απεικονίσεις πλοίων σε μινωικές τοιχογραφίες όσο και στα ελάχιστα υπολείμματα του ναυαγίου του Uluburun που ανακαλύφθηκε το 1982 στη Μικρά Ασία και χρονολογείται με ακρίβεια στο 1305 π.Χ. (σώθηκε τμήμα από το σκαρί και το φορτίο περιείχε στοιχεία από εννέα διαφορετικούς πολιτισμούς της εποχής).

Ένα δεύτερο στοιχείο που επικαλείται το DΝΑ, καθώς υποστηρίζει πως οι Μινωίτες έφεραν ένα σπάνιο γονίδιο που εντοπίζεται σήμερα ανάμεσα στους γηγενείς Αμερικανούς που ζουν γύρω από τη Λίμνη Σουπίριορ, κοντά στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, όπου έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα χαλκού και χιλιάδες χάλκινα εργαλεία. Αναφέρει, δε, ότι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ο «μοναδικής καθαρότητας χαλκός» της περιοχής της λίμνης ταιριάζει με τα ευρήματα του ναυαγίου του Uluburun.

Τρίτη απόδειξη είναι η μεταφορά ενδημικών φυτών της Αμερικής σε άλλους πολιτισμούς: ίχνη νικοτίνης εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο σε αρχαίες μούμιες και κόκκοι καλαμποκιού είναι χαραγμένοι στους ναούς τους (και ο καπνός και το καλαμπόκι ήταν άγνωστα στην περιοχή). «Οι Αιγύπτιοι όμως με τα σαθρά πλοία τους δεν ήταν ικανοί ναυτικοί. Μόνο οι Μινωίτες, με τους οποίους διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις, μπορούσαν να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια» σημειώνει στο βιβλίο.

Το εάν ο Μένζις έχει δίκιο ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο ατζέντης του τρίβει τα χέρια του, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει: «η ιστορία που αναθεωρεί τα μέχρι τώρα δεδομένα πουλάει εξαιρετικά».

Πάντως, οι επιστήμονες αντιδρούν που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Μένζις.


ΠΗΓΗ: in.gr


No Internet Connection