banner psaremagr

Η λύση του ψεύτικου

Η συρτή με μολύβι φύλακα είναι από τους ιδανικότερους τρόπους ψαρέματος μεγάλων ψαριών και πραγματοποιείται σε μικρά αλλά και μεγάλα βάθη.

Για να ψαρέψουμε με μολύβι φύλακα, επιλέγουμε σημεία που ο βυθός έχει απότομες διακυμάνσεις ή με πολλά και ογκώδη βράχια, ή σε μια σχετικά βαθιά τραγάνα από τα 70 έως 120 μέτρα βάθος.

Σε κάθε περίπτωση το βυθόμετρο είναι ο απαραίτητος σύμβουλός μας για το είδος του βυθού, τον έλεγχο για μικρόψαρα και αν αυτά είναι σε κατάσταση συναγερμού προσπαθώντας να ξεφύγουν από μεγαλύτερα ψάρια. Χωρίς βυθόμετρο το ψάρεμα με μολύβι φύλακα είναι αδύνατο.

CLOSE WINDOW

Η σφυρίδα της φωτογραφίας είναι 4,5 κιλά και πιάστηκε στις 9.00 το πρωί

Πως ψαρεύουμε
Στο συγκεκριμένο ψάρεμα χρησιμοποιήσαμε ψεύτικο καλαμάρι. Αφού δέσουμε τον κρίκο του στο παράμαλλό μας θα το αφήσουμε μαλακά στην θάλασσα.

Βάζουμε πρόσω και αρχίζουμε να αφήνουμε το παράμαλλο στο νερό που θα πρέπει να έχει μήκος 12 - 16 μέτρα. Οταν φτάσει το στριφτάρι του παράμαλλου, με μια παραμάνα θα κρεμάσουμε το βαρίδι.

Στην συνέχεια βάζουμε τον μηχανισμό στην θέση Free και αφήνουμε νήμα μέχρι το βαρίδι να ακουμπήσει στο βυθό. Μεταφέρουμε το μοχλό στη μικρότερη ρύθμιση του φρένου, έτσι ώστε να μην περιστρέφεται η μπομπίνα και μαζεύουμε 2-3 μέτρα για να ανέβει το βαρίδι ψηλότερα από τον πυθμένα.

Βλέπουμε το βάθος στην οθόνη του βυθομέτρου και ακολουθώντας την διαμόρφωση του βυθού μαζεύουμε νήμα όταν ρηχαίνει και αφήνουμε όταν βαθαίνει. Η ταχύτητα μας θα πρέπει να είναι γύρω στον 1,5 κόμβο.

Καλάμι και μηχανισμός
Χρησιμοποιούμε καλάμι παραβολικό ή προοδευτικό 20 ? 30lb που μας χρησιμεύει και για μεγάλα και για μικρά ψάρια. Το καλάμι μας καλό θα είναι να είναι δίσπαστο (και για λόγους μεταφοράς) μήκους 2 ? 2.20μ, με οδηγούς ανθεκτικούς, κατάλληλους για νήμα και για «wind on» παράμαλλο. Να επιτρέπουν δηλαδή την εύκολη διαδρομή του στριφταριού και του παράμαλλου, ώστε να τυλίγεται όλη η αρματωσιά πάνω στον μηχανισμό. Το καλάμι πρέπει να συνδυάζει μειωμένο βάρος, αντοχή πολύ καλές επαναφορές και ευαισθησία, ώστε να καταλαβαίνουμε το παραμικρό τσίμπημα. Ως ιδανικό μηχανισμό προτείνουμε έναν καλής ποιότητας από αλουμίνιο, μονής ταχύτητας με μοχλό φρένων, με τύλιγμα έως 5/0.

CLOSE WINDOW

Το βαρίδι μας αναλόγως του βάθους που ψαρεύουμε θα είναι από 250 έως 400 γραμμάρια

Σημαντικό ρόλο παίζει η θερμική επαγωγή και για αυτό το λόγο καλό θα είναι ο μηχανισμός μας να είναι κατασκευασμένος από κάποιο κράμα αλουμινίου. Ο μηχανισμός μας καλό θα είναι ακόμη να έχει και διπλά φρένα, ώστε να εξασφαλίζει ομόρροπες δυνάμεις στον άξονά του, πιο άμεση ανταπόκριση, ομαλότητα στη λειτουργία του και καλύτερη θερμική επαγωγή.

Πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι το να έχει ο μηχανισμός lever drag (τον μηχανισμό με την πεταλούδα δηλαδή) σε συνδυασμό με προρύθμιση, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε και να αυξομειώνουμε άμεσα τα φρένα μας με ασφάλεια, αφού ανά πάσα στιγμή είμαστε μέσα στο όριο της αντοχής των εργαλείων μας.

Ο αντίχειράς μας πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στη μπομπίνα, για να μπορούμε εύκολα είτε να την μπλοκάρουμε, είτε για να εφαρμόσουμε «Hand Drag» σε περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί. Ολα αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με το όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος.

Νήμα και παράμαλλο
Σημαντικό ρόλο για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα παίζει το νήμα, αφού μόνο με αυτό μπορούμε να επιτύχουμε μειωμένο «blow back» και να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν ελαφρύτερα βαρίδια για να «δουλέψει» το δόλωμά μας στο επιθυμητό βάθος. Ενα επιπλέον προσόν του νήματος είναι το ό,τι μας δίνει άμεση αίσθηση του τσιμπήματος και της επαφής του μολυβιού με τον βυθό.

Ενα νήμα των 40 lb για το προαναφερόμενο καλάμι, είναι ιδανικό. Για παράμαλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ καλής ποιότητος πετονιά 70mm, ή πετονιά από fluorocarbon 100%, που πωλείται σε συσκευασίες των 20 ? 25 μέτρων.

Η υπόλοιπη αρματωσιά
Το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας.

Το βαρίδι μας αναλόγως του βάθους που ψαρεύουμε θα είναι από 250 έως 400 γραμμάρια υδροδυναμικό, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλό.

Οσο βαθύτερα ψαρεύουμε, τόσο μεγαλύτερο είναι και το βάρος του. Το βαρίδι θα το δέσουμε με ένα κομμάτι 2 μέτρων πετονιά 0,40, ενώ από την άλλη πλευρά της πετονιάς θα δέσουμε μια παραμάνα, ώστε να την περάσουμε τη δεδομένη στιγμή στο στριφτάρι του παράμαλλου και θα την αφαιρέσουμε όταν τραβώντας το ψάρι που πιάσαμε φτάσει η σύνδεση στριφταριού - παράμαλλου.

Ετσι θα συνεχίσουμε ανεμπόδιστα το μάζεμα των 14 ? 16 μέτρων παράμαλλου που υπολείπεται, μέχρι να έρθει το πιασμένο ψάρι στη βάρκα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Από το τσίμπημα μέχρι την κουβέρτα
Μόλις το ψάρι αρπάξει το δόλωμα χαμηλώνουμε στιγμιαία το καλάμι μεταφέρουμε τον μοχλό του μηχανισμού στη θέση Strike και μετά σηκώνοντας απότομα καρφώνουμε το ψάρι. Μεταφέρουμε τον μοχλό 1-2 θέσεις πριν το Stike και φέρνουμε το ψάρι, αφήνοντας τον μηχανισμό και τα φρένα να λειτουργήσουν, όταν το ψάρι τραβάει, ενώ «τρομπάρουμε» όταν το ψάρι στέκεται. Στις στήρες και στις σφυρίδες πάντως το πρόβλημα είναι τα πρώτα 10 μέτρα, ώστε να μη σπεύσουν να βραχώσουν, μετά έρχονται μόνες τους?

Οταν το βαρίδι φτάσει στο καλάμι, αφαιρούμε την παραμάνα του με το κομμάτι της πετονιάς, χαμηλώνουμε το καλάμι για να περάσει το στριφτάρι εύκολα από τα δαχτυλίδια ή τους οδηγούς του καλαμιού, ώστε να τυλιχτεί στην μπομπίνα του μηχανισμού και ακολούθως οδηγούμε το ψάρι στην κουβέρτα του σκάφους χρησιμοποιώντας τον γάντζο μας.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection