banner psaremagr

Υδράργυρος, ένας «εχθρός» στο σπίτι

Παρά την απόσυρσή τους από το εμπόριο, τα παραδοσιακά θερμόμετρα συνεχίζουν να βρίσκονται σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια. Η απρόσεκτη χρήση ή η θραύση τους μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την υγεία.

Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που «κρύβει» για την ανθρώπινη υγεία η θραύση ενός υδραργυρικού θερμομέτρου σε κλειστό χώρο, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος.

CLOSE WINDOW

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση στους καταναλωτές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό θραύσης υδραργυρικού θερμομέτρου.

Το τοξικό βαρύ μέταλλο είναι αόρατο δηλητήριο, το οποίο μόλις απελευθερωθεί στο περιβάλλον, εξατμίζεται στον αέρα και ακολούθως εισέρχεται με την αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από την εισπνοή υδραργύρου είναι τα εξής: ασθητήρια διαταραχή στα άκρα, ζημία στην όραση και την ακρόαση, αδυναμία και σε ακραίες περιπτώσεις παράλυση και θάνατο.

«Αρκούν μόλις 2 γρ. υδραργύρου για να ρυπανθεί μια λίμνη 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων» εξηγεί ο πρώην διευθυντής ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και χημικός ο κ. Κατσαρός: «Τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στοιχεία και δρουν τοξικά σε ζώα και φυτά όταν υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις».

Ο υδράργυρος ανήκει στην κατηγορία των Ανθεκτικών Οργανικών Ρυπαντών (POPs), οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την συνεχή παραμονή τους στο περιβάλλον και από την τάση τους να βιοσυσσωρεύονται στους ιστούς ζώων και φυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, περίπου 33 τόνοι υδραργύρου χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ για την κατασκευή σύγχρονων θερμομέτρων, εκ των οποίων οι 25 με 30 τόνοι αφορούν στα παραδοσιακά όργανα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι η τοξικότητα του υδραργύρου και των ενώσεών του τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Απαγόρευση
Το γεγονός αυτό ώθησε άλλωστε την ΕΕ, η οποία είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υδραργύρου, να απαγορεύσει την παραγωγή του.

Στόχος είναι να καταργηθεί ο υδράργυρος έως το 2020. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών συμφώνησαν να σταματήσουν τις εξαγωγές από το 2011. Ιχνη του στοιχείου έχουν εντοπιστεί σχεδόν σε όλα τα είδη των ψαριών και των οστρακοειδών. Ως προϊόν της βιομηχανικής ρύπανσης, ο υδράργυρος συγκεντρώνεται σε ποτάμια και θάλασσες στην πιο τοξική μορφή: μεθύλιο του υδραργύρου. Ο μεθυλυδράργυρος που σχηματίζεται στα απόβλητα εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, απειλώντας όχι μόνο τα θαλάσσια είδη, αλλά και όσους τα καταναλώνουν.

Τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ενσωματώσει τη σχετική νομοθεσία στο εθνικό τους δίκαιο. Πάντως τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν ήδη καταργηθεί από 1-5-2009 στην ΕΕ. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τα κράτη - μέλη να διαχειριστούν τον απόβλητο υδράργυρο, διότι το κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι τεράστιο.

Χρειάζονται ειδικές μονάδες, για την κατασκευή των οποίων απαιτούνται υπέρογκα ποσά. Ακόμα και οι Σουηδοί όταν το 1994 επιχείρησαν να αντικαταστήσουν όλα τα σφραγίσματα υδραργύρου, διέκοψαν το εγχείρημα, καθώς διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων!

Ετσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκέστηκε να ενημερώσει τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να κρατήσουν τα θερμόμετρά τους καλά φυλαγμένα στο σπίτι τους?

900 άνθρωποι απεβίωσαν στην Ιαπωνία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοξικότητας του υδραργύρου είναι η δηλητηρίαση των κατοίκων του νησιού Mιναμάτα της Ιαπωνίας. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι απεβίωσαν. Οπως διαπιστώθηκε, η δηλητηρίαση των κατοίκων προκλήθηκε από την κατανάλωση ψαριών και οστρακόδερμων, τα οποία είχαν μολυνθεί από τα απόβλητα της βιομηχανίας «Chisso».

«Αρκούν μόλις 2 γρ. υδραργύρου για να ρυπανθεί μια λίμνη 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων» τονίζει ο κ. Κατσαρός.

Συμβουλές
«Λόγω της τοξικότητας του υδραργύρου, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ δίνει οδηγίες στους καταναλωτές πώς να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό θραύσης υδραργυρικού θερμομέτρου», επισημαίνει ο χημικός κ. Κατσαρός.

Τι θα πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, όταν σπάσει ένα θερμόμετρο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΡΑ:

* Ανοίγουμε το παράθυρο και αφήνουμε το δωμάτιο να αεριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να αποφευχθεί η εισπνοή του υδραργύρου.
* Φοράμε γάντια μιας χρήσης και με ένα σφουγγαράκι συλλέγουμε προσεκτικά τα σφαιρίδια υδραργύρου. Για τη συλλογή των σφαιριδίων υδραργύρου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σελοτέιπ.
* Τοποθετούμε το σπασμένο θερμόμετρο και τα υλικά καθαρισμού σε διπλές σακούλες και τις δένουμε. Μετά θα πρέπει να καθαρίσουμε την περιοχή με υγρό χαρτί ή πανί και να πλύνουμε τα χέρια μας.
* Μεταφέρουμε τα υλικά που συλλέξαμε στην τοπική μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Εάν δεν υπάρχουν οι προαναφερόμενες υποδομές, αναφέρει η ΕΡΑ, θα πρέπει να βάλουμε τα απόβλητα μέσα στον οικιακό κάδο απορριμμάτων και να καλέσουμε την Πυροσβεστική να έρθει να τα παραλάβει.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και τα σπασμένα θερμόμετρα καταλήγουν στις χωματερές μαζί με τα αστικά απορρίμματα. Επιπροσθέτως η χώρα μας δεν διαθέτει μονάδα υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων».


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection