banner psaremagr

Οι ζωές των άλλων στο τηλε-μικροσκόπιο

Οι προσωπικές υποθέσεις των σταρ κεντρίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

«Πλήρωσα κι ακόμα πληρώνω το τίμημα της αναγνωρισιμότητάς μου. Από την ώρα που μια προσωπική υπόθεσή μου είδε το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ, ζημιώθηκα και εγώ προσωπικά και η καριέρα μου. Περισσότερο απ΄ όλους όμως τα παιδιά και η σύζυγός μου, χωρίς να φταίνε».

Το διαζύγιο της Ελένης Μενεγάκη με τον Γιάννη Λάτσιο κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στα μέσα ενημέρωσης

Έγιναν στόχος του τηλεοπτικού φακού, εξώφυλλα και σούσουρο. Καλλιτέχνες, παρουσιαστές, αθλητές απασχολούν κατά καιρούς την επικαιρότητα και για τις εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας στιγμές τους, προσωπικές ή και οικογενειακές. Γαργαλιστικές λεπτομέρειες, κυρίως σε ροζ απόχρωση, αποκαλύπτονται, «φουσκώνονται» ή και... πλάθονται, για να σερβιριστούν στο πιο ελκυστικό «περιτύλιγμα».

Στην ανακοίνωση για τον χωρισμό του ζεύγους Μενεγάκη- Λάτσιου η ιδιωτική ζωή του ζευγαριού έγινε για μία ακόμη φορά αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού. Δύο υποθέσεις που φαινομενικά αφορούν μόνο την ιδιωτική ζωή των πρωταγωνιστών απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη: από τη μια το τέλος ενός γάμου, του οποίου όλες οι κορυφαίες στιγμές αποτυπώθηκαν δημόσια, από την άλλη οι προσωπικές επιλογές διασκέδασης μιας αξιωματικού της Αστυνομίας, που αν και χαρακτηρίζεται άψογη και τυπική στη δουλειά της, εν τούτοις είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Και οι δύο- άσχετες μεταξύ τους- υποθέσεις έχουν τον εξής κοινό παρονομαστή: ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική, τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου; Πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», μιλώντας στα «ΝΕΑ», συμφωνούν ότι αυτά τα όρια είναι δυσδιάκριτα.

«Μεγάλη ταλαιπωρία»
«Χρόνια τώρα, εξακολουθώ να ταλαιπωρούμαι αφάνταστα από τη γνωστή πλέον στο πανελλήνιο εμπλοκή μου στην ιστορία με το εξώγαμο τέκνο. Την έβγαλαν προς τα έξω οι δημοσιογράφοι που τη βρήκαν στα δικαστήρια- σε καμία περίπτωση, ούτε εγώ ούτε η απέναντι πλευρά, επιδιώξαμε να δημοσιοποιηθεί.

Από τη στιγμή ωστόσο που το θέμα διέρρευσε στον Τύπο, δεν θα μπορούσα με τίποτα να αποφύγω τον σχετικό ντόρο, καθώς ο κόσμος ταυτίζει τον καλλιτέχνη με την προσωπική ζωή του», λέει στα «ΝΕΑ» ο τραγουδιστής κ. Πασχάλης Αρβανιτίδης, που η εξωσυζυγική περιπέτειά του ανέβασε κατακόρυφα τους δείκτες τηλεθέασης των κουτσομπολίστικων εκπομπών, ακόμα και δελτίων. «Ναι, πράγματι, αφορά την κοινή γνώμη το τι κάνω και εκτός μουσικής σκηνής. Καταλαβαίνω πως όταν σ΄ αρέσει ένα τραγούδι, δένεσαι απόλυτα μ΄ αυτό, αγαπάς κατ΄ επέκταση και τον ερμηνευτή του. Τότε είναι που θες και τα "παρελκόμενά" του, ενδιαφέρεσαι πλέον για όλο το "πακέτο" του. Στην περίπτωσή μου, στα μάτια του κόσμου δεν είμαι ένας οποιοσδήποτε καλλιτέχνης, αλλά ο δημοφιλής Πασχάλης, ο σωστός οικογενειάρχης, με τη δικηγόρο σύζυγο και τα δυο παιδιά μας. Όταν, λοιπόν, ξαφνικά αποκαλύπτεται πως ακόμα κι εγώ δεν είμαι τελικά τόσο ξεχωριστός, αλλά ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι μας, αυτό από μόνο του αποτέλεσε λόγο για την ύψιστη προβολή, για σχεδόν το σύνολο των ενημερωτικών μέσων», υποστηρίζει.

Για την έκταση που δόθηκε επί βδομάδες ολόκληρες στη δικαστική διαμάχη του με τη μητέρα τού ανήλικου αγοριού, σήμερα αναγνωρίζει πως και ο ίδιος έπαιξε τον ρόλο του. «Με τη γυναίκα μου αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Αλλά είχαμε και τους πολύ σοβαρούς λόγους μας που το πράξαμε: στην αρχή, αφήσαμε τα ΜΜΕ να μας εκμεταλλευτούν, τους δώσαμε τροφή. Στην πορεία, ωστόσο, και εμείς από την πλευρά μας χρησιμοποιήσαμε συνειδητά τα κανάλια, στην προσπάθειά μας να ακουστεί η αλήθεια μας», επισημαίνει.

Προστασία της ιδιωτικής ζωής
«Είμαστε μια κοινωνία που δεν την ενδιαφέρει να παρακολουθήσει πραγματικές ειδήσεις. Τηλεοπτικός σταθμός έκανε ρεκόρ τηλεθέασης, χάρη στις δηλώσεις της πρώην γυναίκας μου για τη μεταξύ μας αντιδικία. Την ώρα που εγώ εξασφάλιζα με δικαστική απόφαση την απαγόρευση δημοσιοποίησης φωτογραφιών των παιδιών μας, αυτή επέλεγε την αντίθετη κατεύθυνση: διάλεξε τη συντήρηση της δημόσιας εικόνας της στην επικαιρότητα μέσα από διάφορα προσωπικά ζητήματά μας, που αφορούσαν τον μέχρι πρότινος έγγαμο βίο μας. Παντρεύτηκα μια λιγότερο γνωστή κοπέλα και αυτομάτως έγινε και αυτή γνωστή μέσα από τον γάμο μας», υποστηρίζει ο ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί, η ιδιωτική ζωή δημόσιων προσώπων δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο δημοσιότητας, εκτός και αν τα ίδια έχουν επιλέξει να την προβάλουν. «Και για τα διάσημα πρόσωπα, αυτά δηλαδή που για οποιονδήποτε λόγο γίνονται γνωστά στο κοινό, ισχύει ό,τι και για κάθε άλλον άνθρωπο: οτιδήποτε αφορά τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής τους, αυτό προστατεύεται απόλυτα, σύμφωνα με τον Νόμο περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα, για την προστασία της προσωπικότητας.

Με άλλα λόγια, απαγορεύεται ρητά η δημοσιοποίηση φωτογραφιών, ονομάτων ή και άλλων στοιχείων για την προσωπική ζωή τους. Απαγορευμένη επίσης- μάλιστα είναι κακούργημα- είναι και η διαρροή προς τον Τύπο οποιουδήποτε σχετικού δικογράφου», ξεκαθαρίζει.

Στην πράξη ωστόσο στη νομολογία υπάρχουν και εξαιρέσεις. «Αν το διάσημο πρόσωπο διαχρονικά επιλέγει, προκειμένου να εξακολουθήσει να προβάλλεται, την προβολή ευαίσθητων προσωπικών εικόνων του, π.χ. τον γάμο του, τη γέννηση και τη βάφτιση των παιδιών του, κοσμικές εξόδους ή τοποθετήσεις του για οποιοδήποτε θέμα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση- κατά τη γνώμη μου - να αξιώσει την εφαρμογή των διατάξεων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όταν συμβεί ένα περιστατικό που σχετίζεται με όσα προηγουμένως έχουν ήδη προβληθεί», λέει ο κ. Κούγιας.

«Οι life style εκπομπές είναι μια φθηνή διασκέδαση»
ΣΕ ΦΤΗΝΗ διασκέδαση έχουν εξελιχθεί για τον μέσο Έλληνα τηλεθεατή και αναγνώστη ακόμα και εκπομπές με ειδήσεις για τον επερχόμενο χωρισμό προβεβλημένου στα ελλληνικά media ζευγαριού, λέει στα «ΝΕΑ» ο επικοινωνιολόγος κ. Θανάσης Παπαμιχαήλ: «Οι πολίτες βιώνουν καταστάσεις πάρα πολύ δύσκολες, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, μια μαυρίλα που διοχετεύεται και μέσα από τα ΜΜΕ.
«Στον βωμό της τηλεθέασης δημοσιοποιούνται, πια, τα πάντα...», λέει ο επικοινωνιολόγος κ. Θανάσης Παπαμιχαήλ

Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, υπάρχει διάχυτη στον κόσμο η ανάγκη του να αποπροσανατολίσει τη σκέψη του από τα δύσκολα που έχει μπροστά του. Γι΄ αυτό και το κανάλι που προβάλλει κατά κόρον αυτά τα θέματα έκανε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το ίδιο και οι μεσημβρινές εκπομπές, βγήκαν και σε έκτακτη έκδοση περιοδικά, ρεπόρτερ έστησαν καραούλια έξω από σπίτια! Αν είχε πτωχεύσει η χώρα, πιθανότατα δεν θα είχε γίνει τίποτε παρόμοιο...» επισημαίνει.

Κλομπ, πηλήκιο, χειροπέδες και... γόβα στιλέτο
ΑΝΑΛΟΓΑ «ΠΙΠΕΡΑΤΗ» και η υπόθεση της 33χρονης αστυνομικίνας, της οποίας οι φωτογραφίες με ασυνήθιστη εκτός υπηρεσίας περιβολή είδαν επίσης το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκαλεί με τη σειρά της μπαράζ ποικίλων σχολίων. «Για εμάς τους αστυνομικούς υπάρχει και σχετική νομοθεσία που δεν μας επιτρέπει κι άλλη εργασία, παρά μόνο με άδεια του αρχηγού μας. Λόγω οικονομικών δυσχερειών ωστόσο, η πλειονότητα των συναδέλφων μου κάνει και δεύτερη ή και τρίτη δουλειά: γνωρίζω π.χ. αστυνομικούς κομμωτές, κι άλλους που δουλεύουν ως ντελίβερι!

Παρ΄ όλα αυτά, ορισμένες δραστηριότητες, σαν αυτή της συναδέλφου ή των αστυνομικών πορτιέρηδων, δεν συνάδουν σε καμιά περίπτωση με τη στολή που φοράμε και είναι καταδικαστέες.

Ακόμα και στην προσωπική ζωή του, έστω κι αν απασχολείται αφιλοκερδώς, ο αστυνομικός οφείλει να μην ξεπερνά τα όρια...», λέει ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, κ. Αντώνης Μποταΐτης.

Και στον ιδιωτικό τομέα κάθε πρόσθετη εργασία θα περάσει από κόσκινο άπαξ και γνωστοποιηθεί, συνειδητά ή τυχαία, στον εργοδότη, λέει ο κ. Νίκος Βαλτάς, διευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων. «Αν αυτή η δεύτερη δουλειά κινείται στο πλαίσιο της ηθικής και της νομιμότητας, δεν μας ενδιαφέρει.

Κάθε υπάλληλος έχει δικαίωμα στις προσωπικές επιλογές του, αρκεί να μη θίγει με αυτές την εικόνα της εταιρείας μας. Εάν, ωστόσο, γίνει αντιληπτός από πελάτη ή στέλεχος της εταιρείας μας και υπάρχει όντως σύγκρουση συμφερόντων από τις δύο διαφορετικές αυτές δραστηριότητές του, τότε ψάχνουμε περισσότερο το θέμα, ώστε να μάθουμε τι ακριβώς κάνει ο εν λόγω εργαζόμενός μας. Συνήθως τότε προχωράμε σε συστάσεις, δεν τον απομακρύνουμε...».


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection