΄Η θα κοιμούνται ή θα είναι... «καλωδιωμένα»

Παιδιά έως 18 ετών δαπανούν πάνω από επτάμισι ώρες ημερησίως σε συσκευές.

Κάθε ανήλικος Αμερικανός όταν δεν βρίσκεται στις αγκάλες του Μορφέα ή στο σχολείο, παίζει με κάποια ηλεκτρονική συσκευή, το κινητό του, τον υπολογιστή του ή ακόμη και την τηλεόραση, αναφέρει τελευταία μελέτη του Ιδρύματος Kaiser Family.

Τα παιδιά ηλικίας από οκτώ έως 18 ετών δαπανούν περισσότερες από επτάμισι ώρες ημερησίως μπροστά σε τέτοιες συσκευές, χωρίς σε αυτόν τον χρόνο να έχει συνυπολογιστεί η μιάμιση ώρα καθημερινά που δαπανούν στέλνοντας μηνύματα ή το ημίωρο που μιλούν στο κινητό τους. Eπίσης, χειρίζονται ταυτόχρονα πολλές συσκευές. Έτσι, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην ουσία χρησιμοποιούν τα νέα μέσα τουλάχιστον έντεκα ώρες ημερησίως.

Τα συμπεράσματα της μελέτης προκάλεσαν σοκ στους ερευνητές, οι οποίοι το 2005 είχαν καταλήξει ότι ήταν αδύνατο να αυξηθεί η χρήση αυτών των μέσων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο εθισμός των παιδιών στα τεχνολογικά θαύματα επηρεάζει τη συμπεριφορά και «βλάπτει» τη βαθμολογία.

Τα παιδιά, ωστόσο, που κάνουν μεγαλύτερη χρήση των νέων μέσων ασκούνται την ίδια περίπου ώρα με τα παιδιά που τα χρησιμοποιούν λιγότερο. Πάντως, η μελέτη δεν διαπίστωσε κατά πόσον τα νέα μέσα είναι αυτά που προκαλούν τα προβλήματα ή αν τα παιδιά που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα τα χρησιμοποιούν περισσότερο.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο χιλιάδες μαθητές που φοιτούσαν από την τρίτη δημοτικού μέχρι την τρίτη λυκείου κατά την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβριο 2008 μέχρι τον Μάιο 2009.

Οι νέοι άνθρωποι δαπανούν τουλάχιστον δύο ώρες ημερησίως σε κάποια φορητή συσκευή, όπως π. χ. κινητό, που έχει πρόσβαση στα νέα μέσα, και μία ώρα βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική ακόμη και μέσω Ίντερνετ. Το κινητό τους το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια και λιγότερο για να τηλεφωνούν.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Φρανσίσκο Σεπουλβέδα, το κινητό του το χρησιμοποιεί ως ξυπνητήρι. Επίσης, προτού κοιμηθεί το χρησιμοποιεί για να στείλει μηνύματα, να δει κλιπ στο YouTube, να παίξει παιχνίδια, να ακούσει μουσική ή και να μιλήσει σε κάποιον φίλο. Τουλάχιστον επτά στους δέκα νέους διαθέτουν συσκευή τηλεόρασης μέσω στο υπνοδωμάτιό τους, ενώ το 30% έχει και ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο Ίντερνετ.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection