Τα 15 best seller μεταχειρισμένα μικρά αυτοκίνητα 5ετίας

Τα μικρά αυτοκίνητα συγκεντρώνουν ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, όχι μόνο ως καινούργια, αλλά και από δεύτερο χέρι, ειδικά δε όταν πρόκειται για μοντέλα 5ετίας, τα οποία παραμένουν ακόμη νέα και παρουσιάζουν σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Πολλοί νέοι οδηγοί αλλά και εκείνοι που αναζητούν ένα πιο οικονομικό σε πάγια έξοδα και προσιτό σε τιμή αυτοκίνητο οδηγούνται στην αγορά ενός μικρού μοντέλου. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν όσα είναι 5ετίας, γιατί επωφελούνται από τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα είναι σύγχρονα και συνήθως δεν είναι "φορτωμένα" με πολλά χιλιόμετρα.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι τυπικοί έλεγχοι τους οποίους παραθέτουμε παρακάτω. Κατόπιν στις επόμενες σελίδες σας παρουσιάζουμε τα 15 πιο δημοφιλή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα του 2009, που αφορούν σε μοντέλα του 2005.

Παράλληλα παραθέτουμε -εκτός άλλων- και τις τιμές αγοράς εμπόρου από ιδιώτη, αλλά και πώλησης από ιδιώτη σε ιδιώτη, οι οποίες αφορούν στις βασικές εκδόσεις, σε πολύ καλή κατάσταση και με 15.000 χλμ. το χρόνο.

Τα 15 best seller μικρά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (5ετίας) του 2009
α/αΜάρκα/μοντέλοΜεταβιβάσεις
1Fiat Punto 15.305
2Opel Corsa 12.941
3Seat Ibiza 11.573
4VW Polo 10.770
5Toyota Yaris 7.519
6Nissan Micra 6.665
7Hyundai Getz 6.455
8Peugeot 206 5.902
9Renault Clio 5.899
10Ford Fiesta 5.356
11Suzuki Swift 3.885
12Skoda Fabia 3.483
13Citroen C3 2.772
14Mitsubishi Colt 1.452
15Suzuki Ignis1.007

Τι χρειάζεται για τη μεταβίβαση οχήματος

• Επικυρωμένα Αντίγραφα Δελτίων ταυτότητας πωλητή και αγοραστή
• Κυριότητα (πράξη εξόφλησης), όταν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο
• Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, όταν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη
• Άδεια κυκλοφορίας θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
• Βεβαίωση ότι το αυτοκίνητο έχει περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ (για εισαγόμενα μεταχειρισμένα)
• Παράβολα για τα τέλη κυκλοφορίας και μεταβίβασης.

Τέλη μεταβίβασης
ΚυβικάΠοσό σε ευρώ
Κατηγορία Αέως 40030
Κατηγορία Β401-80045
Κατηγορία Γ801-1.30060
Κατηγορία Δ1.301-1.60090
Κατηγορία Ε1.601-1.900120
Κατηγορία ΣΤ1.901-2.500145
Κατηγορία Ζ2.501 και άνω205
Τέλη ταξινόμησης Αδείας
ΕΙΧ (Πάγιο)75 ευρώ
ΔΙΧ (Πάγιο) 9 ευρώ

Εγγυήσεις και ευκολίες πληρωμής
Πολλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συνοδεύονται από εγγύηση για τα μηχανικά τους μέρη. Ακόμα, από οικονομικής άποψης, η απόκτηση είναι εύκολη μέσω της δημιουργίας ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενώ δε λείπουν και προσφορές με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Ασφάλιση μεταχειρισμένου
Όπως είναι φυσιολογικό, μαζί με το όχημα δε μεταβιβάζεται και η ασφάλισή του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει στο συνολικό κόστος της αγοράς να συνυπολογίσετε και αυτό της ασφάλισης του αυτοκινήτου, το οποίο εξαρτάται από τους ίδιους παράγοντες με εκείνους ενός καινούργιου (τιμή αγοράς, χρονική διάρκεια διπλώματος, φορολογήσιμοι ίπποι οχήματος, κ.λπ.).

Τυπικοί έλεγχοι

Χιλιομετρητής
Ένας χιλιομετρητής αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να "πειραχτεί". Μοναδικοί σας σύμμαχοι είναι το βιβλίο των service και ο έλεγχος μέσω του ηλεκτρονικού εγκεφάλου (σε ορισμένα μοντέλα) για τους ψηφιακούς χιλιομετρητές.
Άδεια κυκλοφορίας
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις πάρετε στα χέρια σας τα χαρτιά του αυτοκινήτου, είναι να ελέγξετε εάν ο αριθμός κυκλοφορίας που αναγράφεται στην άδεια συμφωνεί με αυτόν της πινακίδας.
Τέλη κυκλοφορίας
Κοιτάξτε αν υπάρχει το σήμα των τελών κυκλοφορίας. Κατόπιν ζητήστε την απόδειξη από την Εφορία και βεβαιωθείτε αν τα στοιχεία είναι ίδια με αυτά του σήματος. Σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί, τα χρεώνεται ο αγοραστής.
Αριθμός πλαισίου
Ζητήστε να σας υποδείξουν το μέρος που βρίσκεται γραμμένος ο αριθμός πλαισίου του οχήματος (μπορείτε να ανατρέξετε και στο βιβλίο του αυτοκινήτου) και ελέγξτε αν αυτός συμφωνεί με τον αριθμό πλαισίου στην άδεια.
Κάρτα Καυσαερίων
Ελέγξτε την ημερομηνία επόμενου ελέγχου καυσαερίων του αυτοκινήτου, η οποία αναγράφεται στο μπροστινό μέρος της κάρτας καυσαερίων που πρέπει να φέρει το αυτοκίνητο.
Κ.Τ.Ε.Ο.
Ελέγξτε πότε το αυτοκίνητο πρέπει να περάσει από Κ.Τ.Ε.Ο. Αυτό μπορείτε να το πληροφορηθείτε είτε από το Υπουργείο Μεταφορών, είτε από την ειδική σφραγίδα που τυχόν βρίσκεται πάνω στην πινακίδα του αυτοκινήτου.
Βιβλίο Service
Ένα ενημερωμένο βιβλίο service δείχνει συνεπή οδηγό και κατά συνέπεια προσεγμένο αυτοκίνητο. Επιπλέον, το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και για την ταυτοποίηση των χιλιομέτρων του αυτοκινήτου.


ΠΗΓΗ: AUTOΤΡΙΤΗ

No Internet Connection