Ψάρεμα στην Σύρο

Επέστρεψα λοιπόν μετά από ένα 12ήμερο διακοπών στην όμορφη Σύρο. Τέταρτη χρονιά που πηγαίνω σε αυτό το μέρος και φέτος που ο γιος έχει μεγαλώσει πια (4 χρονών) αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με ψάρεμα, παρατηρήσεις και δοκιμές.
Έφευγα Δευτέρα 18/7 στις 5 το απόγευμα με το καράβι οπότε είχα όλο το πρωινό για αγορά δολωμάτων και συμπλήρωμα στον εξοπλισμό (Κάτι λίγα για μένα αλλά και τον πατέρα μου που του πιάνουν τον …. εκεί όποτε πάει να ψωνίσει. Αρχίζω λοιπόν την καταγραφή παρατηρήσεων και εμπειριών.

ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Δύο φαραώ (ο ένας τέρας !!!) και 20 μονοδώλια ήταν τα δολώματα που πήρα και αν χρειαζόμουν συμπλήρωμα θα έπαιρνα από το νησί αφού οι πληροφορίες μου έλεγαν ότι πλέον έχουν πια συχνά μονοδώλια, μάνες και φαραώ. Τα δολώματα αγοράστηκαν από δύο διαφορετικά καταστήματα. Για να έχουμε απλά αναφορά θα αναφέρω τιμές αλλά όχι καταστήματα. Τα μονοδώλια αγοράστηκαν 0,6 € το κομμάτι και οι φαραώ (από άλλο κατάστημα) 12€ ο «μικρός» και 14€ ο «μεγάλος».
Εδώ θα αναφερθώ τώρα στη συντήρηση των δολωμάτων μια και έπρεπε να τα έχω διαθέσιμα για όσο περισσότερο χρόνο μπορώ.
Μετεφέρθηκαν όλα σε ψυγείο με παγοκύστες και έφτασαν Σύρο σε άριστη κατάσταση μετά 7 ώρες. Φτάνοντας Σύρο γέμισα 2 μπουκάλια από νερό με θάλασσα και σπίτι τα έβαλα το ψυγείο μαζί με τα δολώματα. Αυτό μου το είπε η κοπέλα από το μαγαζί με τα δολώματα. «Όταν αλλάζεις νερό στα δολώματα να είναι ίδια θερμοκρασία με αυτή που έχει το νερό στο δοχείο των δολωμάτων.» Αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστό.
Τα μονοδώλια με αλλαγή νερού 1 φορά την ημέρα διατηρήθηκαν ΤΕΛΕΙΑ για 6 ημέρες άσχετα αν τα ξεπάγωσα ενδιάμεσα δύο φορές για να ψαρέψω.
Από τους φαραώ ο ένας άρχισε να έχει πρόβλημα στις 4 μέρες (ο «μικρός») αλλά καταναλώθηκε σε ένα ψάρεμα τη βραδιά μετά την πανσέληνο ενώ ο «μεγάλος» διατηρήθηκε ΑΨΟΓΑ 9 ημέρες. Να πω εδώ ότι στις 3 μέρες ο μεγάλος κόπηκε (μόνος του προφανώς για αυτοσυντήρηση) αλλά και τα 2 κομμάτια παρέμειναν ζωντανά. Άξιο λόγου είναι ότι το κομμάτι της ουράς ψαρεύτηκε 2 φορές και συνεχώς ήταν «ζωντανό», ακόμα και μετά από ψάρεμα που χάλασα το μισό. Τελικά έμειναν 20-25 εκατοστά από το κεφάλι (ζωντανό ακόμη) που έριξα στα βράχια μιας και δεν είχα άλλο περιθώριο για ψάρεμα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να ζήσει. Πάντα έπερνα νερό από τη θάλασσα όταν πήγαινα για μπάνιο και πάντα το κρατούσα στο ψυγείο για να έχει την ίδια θερμοκρασία με το νερό των δολωμάτων.

ΨΑΡΙΑ
Από βόλτες που έκανα σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός θάλασσας, τα ψάρια που είδα ήταν :
Στο λιμάνι της Σύρου κέφαλους, μελανούρια βαρβάτα, σάλπες μεγάλες, σπάρους καλούς και . Αυτά παίζουν στα «κλειστά» μέρη (στη μαρίνα όπου είδα και ούγενες, στον ταρσανά και πίσω από το Νεώριο). Εκεί μου έχουν πει ότι παίζουν και κυνηγοί. Για λαβράκια δεν ξέρω
Στο μεγάλο λιμενοβραχίονα (τέρμα αριστερά στο λιμάνι μπροστά από το τελωνείο) παίζουν από τη μέσα μεριά περκόχανα και σπάροι αλλά στα βαθιά κομμάτια υπάρχουν και στειρόπουλα. Από την έξω μεριά στα βράχια (σημείο που δυστυχώς δεν ψάρεψα) είδα να βγάζουν σαργό πολύ πάνω από μισό κιλό. Δυστυχώς ξαναλέω δεν το ψάρεψα το μέρος για να έχω άποψη σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πλήθους τέτοιων ψαριών.
Στα υπόλοιπα μέρη (που κάναμε και μπάνιο) είδα υποβρύχια πια, σαργούς, κακαρέλους, κέφαλους, σάλπες, σκάρους μικρούς, μελανούρια από ανύπαρκτα (γόνος) έως αρκετά μεγάλα, μπαρμπουνάκια και γλώσσες στην αμούδα και μικρά σαλάχια, γύλους 2 πιθαμές στα 4-5 μέτρα, πέρκες καλές, καλκάνια αραιά και που.
Ένα περίεργο φαινόμενο ήταν τα μικρά μελανουράκια που μας τσιμπούσαν εκεί που κολυμπούσαμε. Μιλάμε για ψαράκι 4-5 εκατοστά να ρίχνει κάτι τσιμπιές…..Βρε τα άτιμα.

ΨΑΡΕΜΑΤΑ
Συνολικά 5 τον αριθμό. Δύο φορές στις Αγκαθωπές στο μώλο απέναντι από τη βάση του πολεμικού ναυτικού με μονοδώλι. Τα αποτελέσματα σπάροι, περκόχανα 2-3 κακαρέλοι και ένα - δύο σαργουδάκια καμιά 200ρια γραμμάρια.
Τη βραδιά της πανσέληνου σε ένα καλό σημείο κοντά στη Φάμπρικα σε βράχια (ψιλό-hardcore ψάρεμα γιατί το μέρος που κάθομαι είναι δυσκολοπρόσητο και δύσβατο με αποτέλεσμα να κινείσαι δύσκολα.
Άνεμος Βόρειος 4-5άρης. Τσιμπήματα λίγα και ανόρεχτα.
Αποτέλεσμα ένας σαργός 300άρης από ένα ολόκληρο φαραώ. Τα πετροσκούληκα μου χάλασαν πολλά δολώματα. Πέρσι το μέρος μου είχε δώσει μόνο κακαρέλους αλλά σεβαστού μεγέθους.
Το πρώτο καλό ψάρεμα έγινε 2 μέρες μετά την πανσέληνο. Περιοχή μεταξύ παραλίας «Κόμητο» και «Αγκαθωπές». Βυθός μεικτός, με πλάκες στα βαθιά, άμμο που και που και βράχια στα πρώτα 20 μέτρα αλλά πολλά σκαλώματα γενικά.
Ο άνεμος καραβοριάς 6άρης. Το ψάρεμα άρχισε στις 21:30 και το σταμάτησα στις 03:00
Τα ψάρια άρχισαν να τσιμπάνε ΚΑΛΑ (πολύ καλά όμως) στις 22:30 περίπου και μέχρι τις 03:00 που έφυγαν δε σταμάτησαν καθόλου.
Ο πρώτος σαργός βγήκε στις 23:00 περίπου και άγγιζε τα 700γραμμάρια. (Όλα τα ψάρια ζυγίστηκαν στο μανάβη κοντά στο σπίτι νωρίς το πρωί). Ήρθε έξω βαρύς και μονοκόμματος χωρίς πολλά κεφάλια. Ακολούθησε ένας 400άρης και μετά από λίγη ώρα άλλα 2 κομμάτια 300 και 250 γραμμάρια περίπου. Τα δύο τελευταία πιάστηκαν σε κυκλικά αγκίστρια. Ο λόγος είναι ότι πριν από τους δύο τελευταίους σαργούς βγήκε ένα μουγκρί γύρω στους 60 πόντους και κόπηκε άλλο ένα την ώρα που το σήκωνα. Προκειμένου λοιπόν να αρχίσω τη συλλογή από «γραβάτες», σκέφτηκα τη λύση των κυκλικών (κάτι που εφάρμοσα πρώτη φορά σε ψάρεμα) ώστε να πιάνονται μουγκριά να μπορώ να τα πετάω πάλι πίσω όπως και έγινε με δύο μικρά που ακολούθησαν. Τα κυκλικά τα αγκίστρωσαν τέλεια από το κάτω χείλος και τα τέσσερα ψάρια (2 μουγκριά και 2 σαργούς.). Κώστα φίλε μου (NucDoc) σε ευχαριστώ για την όλη ιστορία με τα κυκλικά αγκίστρια και υπόσχομαι να τα δοκιμάσω πιο συστηματικά και να αναφέρω τις παρατηρήσεις μου. Τα κυκλικά ήταν τα Sport Circle της VMC. Από την ίδια εταιρεία μου άρεσαν και τα Faultless που δοκίμασα στο σαργοψάρεμα αυτό (καρφώνουν απίστευτα καλά) παρέα με τα all-time classic 1144 της Mustad, τα οποία για μια ακόμη φορά αποδείχθηκαν σίγουρη λύση.
Πολλά τσιμπήματα δέχθηκα και στα μονάγκιστρα με floater 5 εκατοστά πριν το αγκίστρι.
Ειδικά όταν δυνάμωνε ο αέρας και προφανώς θόλωνε αρκετά η θάλασσα τα floater έδιναν λύση.
Οι παρατηρήσεις πολλές και οι εμπειρίες ακόμη περισσότερες. Βγήκαν τέσσερα καλά ψάρια και χάθηκαν πάνω από 6-7 (3 μάλιστα έκοψαν το 25άρι FC παράμαλλο 1-2 μέτρα πριν το όριο της απόχης μου. Όμορφοι μεγάλοι σαργοί…. ). Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κατάφερνα να πάρω 10-15 μανιβελιές στο μοτεράκι και μετά τέλος. Βράχωναν και ενώ τα άφηνα βραχωμένα μετά από 5-10 λεπτά τσακ…κοβόταν….

Τελευταίο ψάρεμα στο ίδιο μέρος ημέρα Πέμπτη (στο χάσιμο το φεγγάρι), παρέα με τον πατέρα μου που ψαρεύει κι αυτός. Ήθελε να δει πως ψαρεύω με 18άρι – 20άρι παράμαλλο χάχα… Εκείνος βάζει 35άρα παραμάνα και 30άρι παράμαλλο .
Το σκηνικό παρόμοιο αλλά λιγότερα τσιμπήματα. Ένας κακαρέλος νωρίς νωρίς, και μετά από ώρα άλλο ένα σαργουδάκι και τέλος. Για τα κοψίματα είχα αλλάξει αρματωσιά. Σωληνάκι σιλικόνης 7 εκατοστά πριν το αγκίστρι, για να μη μπορούν να δαγκώσουν την πετονιά, στοπαρισμένο με floater. Τα ψάρια τσιμπούσαν πιο επιφυλακτικά (δεν ξέρω αν έφταιγε το σωληνάκι κοντά στο αγκίστρι δε νομίζω …). Τελικά το πρόβλημα ήρθε πάλι από τα σκαλώματα. Τσιμπήματα …1….2….3… το ψάρι επάνω, καμιά 10αριά μέτρα λεβάρισμα και βράχωμα. Μετά από 5 λεπτά κομμένο το παράμαλλο κοντά στο αγκίστρι.
Έτσι πέρασε η ώρα και κατά τις 1:00 τα μαζέψαμε.
Χρόνο δυστυχώς δεν είχα για κανένα κλέφτικο με γαρίδα ζωντανή στο λιμάνι. Να πω εδώ ότι στις «Αγκαθωπές» βρήκα γαρίδες κατακκόκινες και μεγάλες, αλλά δεν μάζεψα για να δοκιμάσω να ψαρέψω. Δεν είχα και μικρή απόχη μαζί μου.

Τέλος θέλω να επιστρέψω λίγο στο θέμα των μελανουριών που μας τσιμπούσαν την ώρα που κολυμπούσαμε. Πρόσεξα ότι τα τσιμπήματα ήταν έντονα και δυνατά όπως και τα μελανούρια περισσότερα, την ημέρα εκείνη που πήρα τα ψάρια. Τις προηγούμενες μέρες και τις επόμενες λίγα έως και τίποτα. Δεν ξέρω αν έχει σχέση.

Λίγο ακατάστατες οι σκέψεις μου όπως σας τις μεταφέρω, αλλά ελπίζω να κάτι να κρατήσετε από όλα αυτά και σε κάτι να φανούν χρήσιμα.
Το επόμενα ψάρεμα θα γίνει πλέον με αφετηρία τη Νίκαια (το σπίτι μου) οπότε θα έχουμε νέα δεδομένα.

Φιλικά

Σταμάτης

 


No Internet Connection