banner psaremagr

Βελτίωση των  κλιματικών επιδόσεων της Ελλάδας λόγω… οικονομικής κρίσης!

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και

Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αυτό δυστυχώς όχι χάρη στην Ελλάδα. Παρά τη νέα κορύφωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2, για πρώτη φορά διακρίνεται αλλαγή στη στάση μεγάλων χωρών, οι οποίες πλέον αναλαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αυτό δείχνει η ετήσια αξιολόγηση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)1 που δημοσίευσαν – όπως κάθε χρόνο – η οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe2, λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχαιρετήσουμε το θερμότερο έτος3 από την έναρξη των επίσημων καταγραφών της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των χωρών με «κακή απόδοση», αν και βελτίωσε τη θέση της, ερχόμενη 35η σε σύνολο 61 κρατών (6η από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ). Η βελτίωση αυτή δεν οφείλεται στην εφαρμογή φιλόδοξων πολιτικών, αλλά στην οικονομική ύφεση, αφού συνεχίζεται η μείωση των συνολικών (απόλυτων) εκπομπών της κατά την περίοδο της κρίσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας (η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη δεδομένα περασμένων ετών) και ιδιαίτερα σε τομείς, όπως η βιομηχανία και οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές. Την ίδια στιγμή, όμως, η επίδοση στις εκπομπές από τον οικιακό τομέα επιδεινώνεται – παρά την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας – όπως επίσης επιδεινώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα. Με άλλα λόγια, η  κακή συμπεριφορά των ελληνικών κτιρίων ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με την απουσία σοβαρών μέτρων για τη βελτίωσή της, κατατάσσει τη χώρα μας ουραγό στην ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιριακού τομέα και δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό τη ραγδαία επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας. Εξαιρετικά κακή, τέλος, είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας στον τομέα των εθνικών κλιματικών πολιτικών, όπου και καταλαμβάνει την 59η θέση.

Τα θετικά νέα της αξιολόγησης δείχνουν πως σε διεθνές επίπεδο διακρίνεται ένας διαφορετικός δρόμος. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό (15% τα τελευταία χρόνια), και αποτυπώνεται στην επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης εκπομπών CO2. Είναι ενδεικτικό πως για 51 χώρες από αυτές που αξιολογήθηκαν, διαπιστώνονται θετικές τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη δείχνουν σημάδια αλλαγής και σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η σταδιακή αλλαγή της στάσης των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η Κίνα βελτιώνει τις επιδόσεις της στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ οι ΗΠΑ για ακόμα μια χρονιά πετυχαίνουν μείωση των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, και οι δύο παραμένουν σε πολύ χαμηλή θέση (45η και 44η αντίστοιχα). Καλά νέα υπάρχουν και για την Ευρώπη καθώς οι 5 πρώτες θέσεις της αξιολόγησης καταλαμβάνονται από τη Δανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Κύπρο (η θέση της τελευταίας οφείλεται κυρίως στις καλές επιδόσεις της στον τομέα των ΑΠΕ και στη διαχρονική εξέλιξη των εκπομπών CO2). Ενδεικτικό, ωστόσο, των περιθωρίων βελτίωσης που υπάρχουν από όλα τα κράτη είναι πως οι τρεις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης παραμένουν κενές για ακόμη μια χρονιά.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αλληλοσυγχαιρόμαστε για την επίτευξη των στόχων κλιματικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση της κατανάλωσης ενέργειας τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό επίπεδο. Αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τα οφέλη στην εθνική οικονομία από τη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών, ας το δείξει έμπρακτα στον επικείμενο ενεργειακό σχεδιασμό», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης  υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

«Τι κι αν κορυφώνεται διεθνώς το ενδιαφέρον για τη στροφή σε μία πιο καθαρή και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία που προστατεύει το κλίμα του πλανήτη; Εμείς εδώ επιμένουμε σταθερά στο πατροπαράδοτο τρίπτυχο: ορυκτά καύσιμα, χαμηλή αποδοτικότητα, ακριβή ενέργεια. Η ακύρωση των νέων μονάδων λιγνίτη και πετρελαίου που προωθούνται, είναι ό,τι πιο έξυπνο μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πραγματικά για την επόμενη μέρα της Ελλάδας», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων (Climate Change Performance Index – CCPI) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο να παρέχει διαφάνεια στους πολίτες σχετικά με τις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές των κυβερνήσεων. Στόχος του είναι να ασκηθεί πολιτική και κοινωνική πίεση στις χειρότερες κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν να λάβουν φιλόδοξη δράση για την προστασία του κλίματος και να αναδείξει τις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές. Ο Δείκτης ερευνάει και αναλύει τις κλιματικές πολιτικές των 61 πιο ρυπογόνων χωρών του πλανήτη και τις κατατάσσει ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης ή μείωσης των εκπομπών, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. 
  2. Η Greenpeace και το WWF αποτελούν μέλη του δικτύου CAN-Europe
  3. www.ncdc.noaa.gov

Δείτε εδώ (στα αγγλικά) την ετήσια αξιολόγηση.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για την ενέργεια & τις κλιματικές αλλαγές, ελληνικό γραφείο της Greenpeace, 2103806374-5, 6984617027


banner psaremagr

No Internet Connection