Κοινή Αλιευτική Πολιτική: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της υπεραλίευσης

council of the eu logoΔεν έχει ξαναγίνει: Την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υπερασπίστηκαν για πρώτη φορά με αποφασιστικότητα το συμφέρον όλων μας και την ευημερία των μικρών ψαράδων στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαχείριση της αλιείας την επόμενη δεκαετία.

Ψηφίστηκε σήμερα το απόγευμα, με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Κομισιόν και της αρμόδιας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη για τη "Νέα Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Αλιεία".
Στην ψηφοφορία που πήρε μέρος ένας μεγάλος αριθμός Ευρωβουλευτών (περίπου 650).
Υπέρ της Μεταρρύθμισης ψήφισαν 502 βουλευτές και κατά 137.
Με δεδομένη την επιφυλακτικότητα απέναντι στην Μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την αντίθεση σ' αυτήν σημαντικών παραγόντων του, η ψηφοφορία αυτή θεωρείται ως μία ευρύτατη στήριξη του Κοινοβουλίου στην πολιτική της Κομισιόν και της αρμόδιας για την Αλιεία Ελληνίδας Επιτρόπου.
Η πρόταση κατάφερε να υπερβεί τις κομματικές γραμμές, επικεντρώνοντας τις πολιτικές επιλογές με σταθερότητα στη βιωσιμότητα της θάλασσας και στα πορίσματα της επιστήμης.

Για δεκαετίες η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία απέτυχε να αποτρέψει την υπεραλίευση.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 80% των αποθεμάτων της Μεσογείου και το 47% των αποθεμάτων του Ατλαντικού έχουν υποστεί υπεραλίευση.
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

Στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου, με 502 ψήφους υπέρ και 137 κατά, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε τον τερματισμό της υπεραλίευσης.
Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές πήγαν ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την αρχική πρόταση του Συμβουλίου Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας μεταρρυθμίσεις που θέτουν σαφή στόχο για την αποκατάσταση των ιχυθαποθεμάτων μέχρι το 2020 και σε επίπεδα άνω της "μέγιστης βιώσιμης απόδοσης". Υποστήριξαν την πιο αυστηρή αξιολόγηση της αλιευτικής ικανότητας, αλλά και τον τερματισμό των απορρίψεων (την πρακτική κατά την οποία ανεπιθύμητα νεκρά ψάρια πετιούνται πίσω στη θάλασσα). Ενέκριναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την οικονομική υποστήριξη μόνο των αλιέων που τηρούν τους κανόνες και τη νομοθεσία, δίνοντας επίσης προτεραιότητα στην πρόσβαση στα αποθέματα στους αλιείς που ψαρεύουν με πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμους τρόπους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη «δεύτερη ανάγνωση».
Η νέα αλιευτική πολιτική μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εφαρμογή πρακτικών που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα και σε είδη απειλούμενα με εξαφάνιση, όπως η θαλάσσια χελώνα.

Πιτεύω οτι και εμείς τα μέλη του Psarema.gr βάλαμε το λιθαράκι μας σε αυτή την απόφαση σταθμό. Περισσότερα ΕΔΩ


No Internet Connection