banner psaremagr

Αξιολόγηση φακού κεφαλής Petzl Tikka XP

Σαν λάτρης του νυχτερινού ψαρέματος, έψαχνα εδώ και καιρό να αποκτήσω έναν φακό που θα με συντρόφευε στις ολονύκτιες εξορμήσεις μου. Η επιλογή του θα γινότανε με βασικά κριτήρια την αξιοπιστία του, την αντοχή του στις δύσκολες συνθήκες του ψαρέματος και την ευκολία χρήσης του.

Έχοντας μια σχετική εμπειρία από 2 παλαιότερους φακούς, αποφάσισα να ψάξω για έναν με απλό λαστιχάκι και όχι το διπλό που περνάει και πάνω από το κεφάλι. Και αυτό γιατί κατά τα ψαρέματά μου, και όταν δεν χρειάζομαι τις υπηρεσίες του, τον κρεμάω απλά στον λαιμό μου. Όσο ελαφρύς και αν είναι ο φακός, όσο καλό λαστιχάκι και να έχει δεν θέλει και πολύ να σε πιάσει πονοκέφαλος.

Θεωρώντας ότι η Petzl είναι μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρίες στην κατασκευή φακών, ξεκίνησα να ψάχνω στην ιστοσελίδα της για το κατάλληλο μοντέλο. Δύο ήτανε αυτά που ξεχώρισαν. Ο Myo XP και ο Tikka XP (φωτ 1). Κατέληξα τελικά στον δεύτερο δεδομένου ότι το Myo XP, είχε ένα μειονέκτημα για τον σκοπό που το ήθελα. Ο χώρος για τις μπαταρίες βρίσκεται σε ξεχωριστή θήκη στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτι που του δίνει μεν καλύτερη κατανομή βάρους, αλλά το συνολικό βάρος του φακού είναι μεγαλύτερο (175 γρ.) και δεν είναι τόσο εύκολη η τοποθέτησή του στον λαιμό όταν δεν χρησιμοποιείται.

Φωτ 1Ας περάσουμε τώρα να αναλύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του Petzl Tikka XP ο οποίος διαθέτει:
1.Ένα LED υψηλής φωτεινότητας ενός watt
2.Κατασκευή ανθεκτική στην υγρασία αλλά όχι αδιάβροχη (water resistant και όχι waterproof)
3.Επιλογή εστιασμένης δέσμης φωτός, ή διάχυσής της μέσω ενός ενσωματωμένου ευρυγώνιου φακού
4.Ένδειξη κατάστασης μπαταρίας με μικρό LED που ενημερώνει όταν οι μπαταρίες ξεπεράσουν το 70% και 90% της διάρκειάς τους
5.Τρεις σκάλες λειτουργίας (maximum, optimum, economy) και μια κινδύνου κατά την οποία αναβοσβήνει το LED του φακού
6.Λειτουργία boost mode που χαρίζει ακόμα μεγαλύτερη ένταση φωτός για 20 δευτερόλεπτα με δέσμη φωτισμού 50μ (με επιλογή για εστιασμένη δεσμίδα φωτός) ενώ μετά αναλαμβάνει το κύκλωμα προστασίας του φακού και την διακόπτει
7.Ιδιαίτερα συμπαγή κατασκευή βάρους 95 γρ. (μαζί με τρεις μπαταρίες ΑΑΑ)
8.Μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση μπαταριών και πιο συγκεκριμένα (στοιχεία εταιρίας):
•Maximum λειτουργία (δέσμη φωτισμού 35μ*) 60 ώρες
•Optimum λειτουργία (δέσμη φωτισμού 25μ*) 80 ώρες
•Economy λειτουργία (δέσμη φωτισμού 17μ*) 120 ώρες

(*Οι τιμές αναφέρονται σε εστιασμένη δεσμίδα φωτός.)

Στην πράξη

Ο φακός χρησιμοποιήθηκε στα τελευταία 10-15 ψαρέματά μου και πραγματικά φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών μου. Και με το παραπάνω κιόλας. Τα πλαστικά του είναι υπέρ του δέοντος ποιοτικά και οι δύο διακόπτες που διαθέτει (έναν για ON/OFF/επιλογή σκάλας, και ένα για την boost mode) στιβαροί και εύκολοι στην χρήση τους, χωρίς να ανοίγουνε τον φακό με το παραμικρό πάτημα. Είναι κρίμα άλλωστε να φτάσουμε παραλία και να διαπιστώσουμε ότι ο φακός άναψε κατά την μεταφορά του και εξάντλησε τις μπαταρίες μας.....
Όσον αφορά στη λειτουργία του, το LED του ενός watt παρέχει μια αρκετά δυνατή δέσμη φωτός η οποία είναι ικανή να «κάνει τη νύχτα μέρα» και να διευκολύνει τις νυχτερινές ψαρευτικές μας εξορμήσεις. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμήσουμε τη χρήση του ευρυγώνιου φακού ώστε να κινδυνέψουμε λιγότερο να γίνουμε αντιληπτοί από τα ψάρια, αλλά σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε την έξτρα ένταση (π.χ. μπερδέματα, ψάξιμο ενός εργαλείου που παράπεσε) αυτή είναι πάντα διαθέσιμη. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι 5 δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμα του φακού, ενεργοποιείται και ένα πράσινο LED το οποίο ενημερώνει για την κατάσταση της μπαταρίας. Όταν γίνει πορτοκαλί σημαίνει ότι η μπαταρία έχει φτάσει στο 70% της διάρκειάς της ενώ γίνεται κόκκινο όταν το ποσοστό αυτό αγγίξει το 90%.

Μεγάλο πλεονέκτημα του Petzl Tikka XP είναι ότι με λίγα παραπάνω χρήματα, μπορούμε να εφοδιαστούμε με σετ φακών (τζαμάκια δηλαδή) χρώματος κόκκινου, μπλε και πράσινου για την περίπτωση που θα αποφασίσουμε να κάνουμε «ύπουλα» ψαρέματα π.χ. σε βράχια κ.λ.π. (Φωτ 2) Έτσι και την σωματική μας ακεραιότητα δεν βάζουμε σε κίνδυνο, αλλά μειώνουμε αισθητά και την φωτεινότητα του φακού ώστε να γινόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο αντιληπτοί από τα ψάρια. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξουμε το κόκκινο χρώμα το οποίο λόγω μήκους κύματος εξαφανίζεται πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα μέσα στο νερό. Η τοποθέτηση των φακών είναι πανεύκολη και δεν απαιτεί εργαλεία, αφού γίνεται με απλή αφαίρεση του μπροστινού καλύμματος (Φωτ 3).

Φωτ 2Φωτ 3


Εδώ βλέπουμε πόσο εύκολη είναι η αντικατάσταση του φακού

Από άποψη συντήρησης στο μόνο σημείο που θα πρέπει να δοθεί κάποια προσοχή, αφορά την κατά διαστήματα λίπανση της «φλάντζας» που βρίσκεται στη χείλος της θήκης των μπαταριών και κρατά την υγρασία μακριά από το εσωτερικό του. Υπάρχουνε διάφορα εξειδικευμένα λιπαντικά γι αυτό το λόγο αλλά και η βαζελίνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά μας. Φυσικά ένα εξωτερικό καθάρισμα πάντα βοηθάει στη διατήρισή του σε καλή κατάσταση ενώ αν δεν σκοπεύουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αφαιρούμε τις μπαταρίες από το εσωτερικό του.

Το μόνο σημείο που χρίζει βελτίωσης είναι ο τρόπος ανοίγματος του χώρου μπαταριών που είναι μεν αρκετά εύκολος (το πρόβλημα αυτό είναι πάγιο σε πολλούς φακούς του είδους) αλλά θα μπορούσε να είναι και ευκολότερος.

Έχοντας μια τιμή λογική η οποία κυμαίνεται στα 50-55 ευρώ ο Petzl Tikka XP είναι ένας φακός κεφαλής ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύντροφο σε πολλά πολλά ψαρέματα μου. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!


banner psaremagr

No Internet Connection