Η βιοποικιλότητα της Ευρώπης συρρικνώνεται – Green Week 2015

Το 15% περίπου των πτηνών στην ΕΕ καθώς και το 7,5% όλων των  ψαριών που ενδημούν σε ευρωπαϊκά ύδατα απειλούνται με εξαφάνιση.

Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα, τη μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης πάνω στην περιβαλλοντική πολιτική της ένωσης, η οποία διοργανώνεται 3 με 5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η διάσκεψη θα εξετάσει τους λόγους στους οποίους οφείλονται οι τάσεις αυτές, καθώς και τρόπους για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας.

—Τα ψάρια

Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι παρά ορισμένες επιτυχίες σχετικά με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών ήδη μειώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μεταβολής της χρήσης γης, της ρύπανσης, της ανάπτυξης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής.

Αν και ο γάδος του Ατλαντικού και ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού ανακάμπτουν, η διαχείριση των θαλασσών επέφερε μικρότερη επιτυχία για άλλα εμπορικά είδη.

Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι τα πλέον απειλούμενα είδη, με το 40,4% να απειλείται με εξαφάνιση και το 39,7% να αντιμετωπίζει μείωση των πληθυσμών.

Το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος ψαριού «άγγελος» (Squatina squatina), το οποίο κάποτε απαντιόταν σε όλα τα ευρωπαϊκά ύδατα, περιορίζεται σήμερα μόνο στα Κανάρια Νησιά.

—Και τα πουλιά

Όσον αφορά τα πτηνά, το 13% των 533 ειδών που εξετάστηκαν (δηλαδή 67 είδη), είναι απειλούμενα και μεταξύ αυτών, 10 είναι “κρισίμως κινδυνεύοντα”.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα εμβληματικά πτηνά όπως η καλημάνα (Vanellus gregarius), το σημυδοτσίχλονο και η λεπτομύτα. Όμως, η στοχοθετημένη δράση διατήρησης που ξεκίνησε με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., έχει οδηγήσει και σε επιτυχία: 20 είδη που κάποτε ήταν απειλούμενα, κατατάσσονται σήμερα στην κατηγορία των ειδών που προκαλούν τις λιγότερες ανησυχίες, όπως ο αργυροπελεκάνος, η ευρασιατική τουρλίδα, ο τσίφτης και το κιρκινέζι.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, αρμόδιος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής:
«Πρέπει να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, που αποτελεί την υγεία και τον πλούτο μας – σε αυτήν στηρίζεται τόσο η ποιότητα της ζωής μας όσο και η οικονομία μας.

»Η βιοποικιλότητα απειλείται και πρέπει να μεριμνήσουμε για τη σωστή προστασία της. Η Πράσινη Εβδομάδα θα συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις στον υπό εξέλιξη έλεγχο καταλληλότητας που διενεργείται, όσον αφορά τις οδηγίες για τη φύση.

»Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε μεθόδους για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εν λόγω οδηγίες και να διευκολύνουμε την εφαρμογή τους, χωρίς να υπονομεύουμε τους στόχους που είναι τόσο σημαντικοί για τους πολίτες μας».


No Internet Connection