banner psaremagr

Carpfishing-Η κατασκευή των δολωμάτων για το ψάρεμα του κυπρίνου, των boilies

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ, ΤΩΝ BOILIES


Των Βαγγέλη Στάιου, Δημήτρη Σφαλτού


Tα boilies είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα δολώματα για το ψάρεμα

του κυπρίνου, και για τα γλυκά νερά γενικότερα.

Αφού επιλέξουμε τα καλύτερα συστατικά για την δημιουργία τους, που αναλύσαμε σε προηγούμενα άρθρα, θα περάσουμε στα στάδια κατασκευής τους, για την τελική τους μορφή.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ


Για να κατασκευάσουμε τα boilies, θα χρειαστούμε δύο μεγάλα μπολ ή λεκάνες, τα αυγά, το βασικό μας μίγμα αλεύρων, τα αρώματα, τον τονωτή όρεξης, το χρώμα, το γλυκαντικό, ένα πιστόλι σιλικόνης παραγωγής για boilies, μία τάβλα κοπής για boilies, μία κατσαρόλα με βραστό νερό, και μια σίτα για να τα στεγνώσουμε στο τέλος.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Καταρχήν σε ένα μπολ θα σπάσουμε τα αυγά και θα ξεκινήσουμε να τα ανακατεύουμε. Η δοσολογία για να φτιάξουμε ένα κιλό boilies, είναι περίπου 6 με 7 αυγά και 650 με 700 γρ βασικού μίγματός, ανάλογα βέβαια με τα συστατικά τους. Στο εμπόριο θα βρείτε αυγά μικρά, μέτρια, και μεγάλα.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Εσείς θα βρείτε τα απαιτούμενα μεγέθη για το δόλωμά σας, εμείς δουλεύουμε συνήθως με μεγάλα αυγά. Στο μπολ θα τα ανακατέψουμε καλά, έτσι ώστε το μίγμα να είναι ομογενοποιημένο και με όλους τους κρόκους να είναι σπασμένοι και χωρίς υπολείμματα.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Θα ξεκινήσουμε με το γλυκαντικό , του οποίου η δοσολογία είναι 2 -3 ml στο κιλό. Εάν θέλετε να φτιάξετε το δόλωμά σας επιπλέον γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα ψάρια έχουνε διαφορετική γεύση από εμάς και λιγότερες απαιτήσεις σε γλυκές ουσίες.


Στην συνέχεια θα προσθέσουμε το υγρό άρωμα. Η δοσολογία είναι στα 3 ml στο κιλό, υπάρχουνε όμως αρώματα με διαφορετική σύσταση, όπως γλυκερίνη, που οι δοσολογίες αναγράφονται πάνω στην συσκευασία. Στις λίμνες μας ή σε μέρη πολυψαρεμένα , δεν χρειάζεται το boilie να μυρίζει υπερβολικά, γιατί οι κυπρίνοι έχουν πολύ πιο αναπτυγμένη όσφρηση από εμάς. Πολλές φορές ο υπεραρωματισμός βλάπτει αντί να οφελήσει. Αυτό το πράγμα βέβαια κατακτάται με την συνεχή ενασχόληση και την ψαρευτική εμπειρία.

Eαν δεν είστε σίγουροι καλύτερα να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, παρά να κάνετε τα δικά σας...Τις περισσότερες φορές πολλοί υπερβάλουν και βάζουν περισσότερο άρωμα, ακόμη και από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα...

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Για να τραβήξουμε τις απαιτούμενες δοσολογίες, όπως το άρωμα , θα χρειαστείτε μια σύριγγα από 10-20 ml, για να είστε ακριβείς με τα αρώματα και τα λάδια γενικότερα. Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα συστατικό, ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας, για να γίνεται ομοιογενές.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Αφού προσθέσουμε το άρωμα, σειρά έχουν ο τονωτής όρεξης (appetite simulator) και τα αμινοξέα. Ο τονωτής όρεξης είναι συνήθως σε μορφή σκόνης , και απαιτούνται 3 κουταλιές στο κιλό.

Τα αμινοξέα υπάρχουν σε υγρή μορφή και η συνηθισμένη αναλογία είναι 10 ml στο κιλό. Ανάλογα βέβαια με την γεύση που προτιμάτε, υπάρχουνε αμινοξέα σε γλυκιά γεύση , πικάντικη, κρέατος και θαλασσινών. (sweet, spice, meat, sea food)

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Τέλος θα ρίξουμε το χρώμα, εάν θέλουμε να δώσουμε στο δόλωμά μας, μία διαφορετική νότα χρώματος, για να είναι πιο ευδιάκριτο στον βυθό, ή να ταιριάζει με κάποια φυσική τροφή του.

Στο χρώμα δεν υπάρχουνε δοσολογίες , προσθέτουμε όσο θέλουμε, το χρώμα που είναι σε μορφή σκόνης, δεν επηρεάζει ούτε το άρωμα, ούτε την τελική σύσταση του δολώματος.


Μπορείτε αφού γίνει όλη η μίξη των υγρών αρωμάτων και υπολοίπων συστατικών, να ρίξετε και μια κουταλιά αλάτι στο μίγμα. Το αλάτι περιέχει τα άλατα και πολλά μεταλλικά στοιχεία, που τα ψάχνει ο κυπρίνος στην τροφή του, και είναι βασικά συστατικά για την υγεία και ομοιόσταση του.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Τώρα έχουμε να ρίξουμε σιγά σιγά το μίγμα των αλεύρων μας, μέσα στο μίγμα των αυγών και των αρωμάτων. Γενικά υπάρχει ένας κανόνας, που λέει ότι τα υγρά αναμιγνύονται με τα υγρά και τα ξηρά με τα ξηρά.

Όταν θα ρίξουμε τα άλευρα προτιμούμε μικρές ποσότητες και ανακατεύουμε συνεχώς. Υπάρχουνε άλευρα όπως το καλαμποκάλευρο ή το σιτάλευρο, που απορροφούνε σταδιακά τα υγρά τους και θέλουνε προσοχή να μην το παρακάνουμε και γίνει το δόλωμά μας πέτρα!

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ρίχνοντας σιγά σιγά το άλευρο, μέχρι το σημείο που δεν θα μπορούμε να ανακατέψουμε άλλο, λόγω της αυξανόμενης σκληρότητας του μίγματος.


Όταν η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή, είναι η ώρα να βάλουμε τα χέρια μας μέσα και να αρχίσουμε να ζυμώνουμε. Με αργές κινήσεις ζυμώνουμε, φροντίζοντας να αναμιχθεί το άλευρο σωστά και να μην υπάρχουνε σβώλοι και σημεία με περισσότερο άλευρο και σκληρά.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Η τελική μορφή θα πρέπει να είναι μια εύπλαστη ζύμη , η οποία δεν θα κολλάει στα χέρια και θα είναι μαλακή για να κοπεί στο πιστόλι και μετά στην τάβλα. Μόλις τελειώσουμε , θα αφήσουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» 10-20 λεπτά , να απορροφήσει όλα τα υγρά και να διογκωθεί κατάλληλα.


Κόβουμε κομμάτια και την διαμορφώνουμε , έτσι ώστε να χωράει στον κύλινδρο του πιστολιού μας. Στον κώνο του πιστολιού , υπάρχει συγκεκριμένη διάμετρος που θα βγει το «λουκάνικο» της ζύμης.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Εάν θέλουμε να φτιάξουμε boilies με διάμετρο 16 χιλιοστά, θα πρέπει η διάμετρος από τον κώνο του πιστολιού να είναι 16 χιλιοστά, όπως επίσης η τάβλα κοπής των boilies, να είναι και αυτή 16 χιλιοστά.

Πιστεύω ότι το τελευταίο είναι λογικό και καταννοητό...

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Με το πιστόλι πατάμε την ζύμη, ώστε να βγαίνει το λουκάνικο με σταθερή διάμετρο. Αφήνουμε τα λουκάνικα σε σκιερό μέρος και σκεπασμένα με μια νωπή πετσέτα, για να μην στεγνώσουν και ξεραθούνε.

Υπάρχουνε άλευρα τα οποία δεν ξεραίνονται εύκολα, τα οποία έχουνε μελετημένα συστατικά για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα στην κατασκευή των boilies, μπορείτε να ψάξετε αυτά που σας κάνουνε και σας διευκολύνουνε περισσότερο.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Μόλις τα λουκάνικα είναι έτοιμα, τα βάζουμε στην τάβλα και με κινήσεις πάνω κάτω της βάσης, διαμορφώνονται αμέσως σε σφαιρίδια. Τα λουκάνικα τα βάζουμε οριζόντια στην τάβλα και πάντα κάθετα στις εγκοπές της.

Εάν κάποια δεν βγούνε εντελώς σφαιρικά, τα φτιάχνουμε με τα χέρια μας ή ξαναβάζουμε την ζύμη στο πιστόλι μας.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Μόλις κλείσουμε την τάβλα με τα λουκάνικά μέσα της, θα κάνουμε κινήσεις μπροστά και πίσω για να φτιάξουμε τα boilies.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Αφού βγούνε τα boilies, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι , στο οποίο έχουμε βάλει αλεύρι για να μην κολλήσουνε μεταξύ τους.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Στο μεταξύ έχουμε βάλει νερό μέχρι την μέση σε μια κατσαρόλα , το οποίο θα βράζει. Εάν το νερό δεν είναι έτοιμο να βράζει δεν θα βάλουμε μέσα τα boilies.

Όταν είμαστε έτοιμοι, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και βάζουμε με το χρονόμετρο να βράσουνε από 1-3 λεπτά, ανάλογα πάντα με το βασικό μίγμα των αλεύρων.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Τα άλευρα που έχουνε μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δεν θέλουνε βράσιμο πάνω από 1,5 λεπτά, γιατί μετουσιώνονται οι πρωτεΐνες από την μεγάλη θερμοκρασία.


Μόλις τα boilies είναι έτοιμα, θα αρχίσουνε να βγαίνουνε στην επιφάνεια. Τα συλλέγουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια σίτα ,ή σε μια πετσέτα να στεγνώσουνε. Το στέγνωμα είναι καλό να γίνεται σε σκιερό μέρος, μακριά από κατοικίδια.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies

Μπορεί να διαρκέσει από 1 ώρα μέχρι και μια ημέρα, εφόσον τα boilies δεν σπάνε, είναι μαλακά και δεν θρυμματίζονται. Ένα παλιό κόλπο ετοιμότητας του δολώματος, είναι να το χτυπήσουμε κάτω, αυτό κανονικά θα πρέπει να αναπηδάει σε κάποιο ύψος.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Τα boilies είναι έτοιμα για χρήση δολώματος και μαλάγρωμα. Αυτό είναι και το τελικό στάδιο κατασκευής.

Τα boilies μπορούνε να διατηρηθούνε στην συντήρηση του ψυγείου για μια εβδομάδα και στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


Καλή επιτυχία!!! Μην παραλείψετε να δείτε την κατασκευή των boilies βήμα-βήμα στο παρακάτω βίντεο, γυρισμένο για τους φίλους του site www.carp-matchfishing.gr!

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boilies


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection