× Χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο;
Πόσο συχνά βρεχόμαστε; Τον χειμώνα, τι κάνουμε;

Ερώτηση Ρούχα για Χειμώνα, κ.α.

07/06/2012 21:47 #1 από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Ρούχα για Χειμώνα, κ.α. δημιουργήθηκε από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Καλά, με τέτοιο κρύο εμείς θα πάμε για καγιάκ; Παλαβοί είμαστε;;!!
Κι όμως.!

Δεν μιλάμε για καγιάκ σε παγωμένα νερά όπου, αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες από βόλτες με καγιάκ δίπλα στους πάγους…
Μιλάμε για την όμορφη και ζεστή Ελλαδίτσα μας, όπου ακόμα και τον Χειμώνα, σπάνια έχουμε στον αέρα της θάλασσας <10οC .
Άρα, καλά ντυμένοι, ταξιδεύουμε-ψαρεύουμε άνετα, ακόμα και λίγο βρεγμένοι.
Ας δούμε λοιπόν την χειμερινή ένδυση, μιας και το Καλοκαίρι είμαστε μόνο με το μαγιώ και την Άνοιξη και Φθινόπωρο πιο ελαφριά από αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω.
Υπ’όψιν, ότι η κίνηση (κουπί) μας ζεσταίνει πολύ. Πρόβλημα κρυώματος έχουμε αν μείνουμε ακίνητοι αρκετή ώρα, για ψάρεμα, χάζεμα,κλπ.

Γενική αρχή:
Σε όλα τα σπόρ που κάνουμε Χειμώνα έξω, όπως ορειβασία, καγιάκ κλπ, το ντύσιμο πρέπει να ακολουθεί τους εξής βασικούς κανόνες:

- Πρέπει να φοράμε ρούχα άνετα, που να επιτρέπουν την κίνηση, ιδιαίτερα στους ώμους και χέρια για το καγιάκ.
- Πρέπει τα ρούχα να επιτρέπουν την διαπνοή (ίδρωμα) του σώματος, να βγαίνει προς τα έξω ώστε να εξατμίζεται και να μην μένει μεταξύ δέρματος και ρούχων και σιγά- σιγά μουσκεύουμε από τον ίδιο τον ιδρώτα μας.
- Πρέπει να είναι αδιάβροχα από έξω προς τα μέσα για την περίπτωση βροχής, πιτσιλίσματος κλπ αλλά, να μην είναι αδιάβροχα από μέσα προς τα έξω για τον λόγο που προαναφέραμε.
- Πρέπει να φοράμε σκούφο στο κεφάλι, γιατί από το κεφάλι, χάνουμε σημαντικό μέρος της θερμότητάς μας. Επίσης για το καγιάκ, καλό είναι να φοράμε κάποιο καπέλο, γιατί καθώς κωπηλατούμε, όταν σηκώνουμε το κουπί ψηλά, κάποιες φορές μας πέφτουν σταγόνες στο κεφάλι.
- Χρήσιμα είναι τα γάντια. Για το κουπί, υπάρχουν ειδικά, αλλά μας κάνουν και τα απλά των ψαροντουφεκάδων, αρκεί να είναι άνετα στην παλάμη.

Αρα:
1) Το καλύτερο είναι ένα ζεστό εσώρουχο, στην συνέχεια ένα φλίς και, από πάνω ένα ειδικό αδιάβροχο πού να έχει τις ιδιότητες που αναφέραμε πιο πάνω.
Για εσώρουχα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδικά συνθετικά, τα οποία είναι μαλακά, φιλικά στο δέρμα, και επιτρέπουν την διαπνοή του δέρματος. Τα γνωστά και αγαπητά μας βαμαβακερά καθώς και τα μάλλινα, ΔΕΝ κάνουν, διότι μαζεύουν τον ιδρώτα και μουσκεύουν. Μπορούμε να τα βρούμε στα καταστήματα με είδη σπόρ. Ακόμα και το Lidl φέρνει κάποιες φορές, που τα ονομάζει εσώρουχα για «σκί» και κοστίζουν φανέλλα και μακρύ σώβρακο, < 20€.
Το «Φλίς» (Fleece) είναι ένα πολύ καλό υλικό, συνθετικό μεν, αλλά πανάλαφρο, ζεστό, διαπνέον και στεγνώνει γρήγορα, σε αντίθεση με τα βαμβακερά. Κοστίζει φθηνά.

foto “Jacket1”, “Jacket2”,

www.altrec.com/kokatat/kokatat-tempest-paddling-jacket

www.altrec.com/nrs/womens-endurance-paddle-jacket

Παράδειγμα PaddlingJacket.


Το «αδιάβροχο» (paddling jacket) πρέπει να είναι σαν αυτά της φωτογραφίας, κλασσικό αδιάβροχο με τις ιδιότητες που είπαμε, αλλά σφίγγει στα μανίκια, στην μέση και στον λαιμό, ώστε κατά την κωπηλασία να μην μας μπαίνει νερό. Δυστυχώς εδώ, πάμε για κόστη, >90€.
Παντελόνια αδιάβροχα αντίστοιχα υπάρχουν (όπως στην φωτογραφία), σε αντίστοιχες τιμές….
Πλεονεκτήματα: Όλα.
Μειονέκτημα: Η τιμή.

foto “trousers” Παράδειγμα «ειδικού» παντελονιού.:

www.kayaksandpaddles.co.uk/canoe/...uk/shop/trousers.htm

2) Στολή κατάδυσης, ολόσωμη ή, τύπου Long John, μαζί με κάποιο μπουφάν. Την φοράμε, βάζουμε και τα αντίστοιχα μποτάκια καταδύσεων και, είμαστε άνετοι κα ωραίοι, αλλά..αρκετά σφιχτοί. Είναι πάντως μια οικονομική λύση, περίπου 100€ + το κόστος για τα μποτάκια. Σε σχέση με την ολόσωμη, υπερτερεί η Long John, διότι μπορούμε να την χρησιμοποιούμε ευκολότερα, περισσότερες εποχές, βάζοντας και βγάζοντας επιπλέον ρούχα από την μέση και πάνω. Η τύπου Long John, διαφέρει απλά στο ότι δεν έχει μανίκια, είναι με τιράντες (σαν φανέλα) το πάνω μέρος της στολής.
Πλεονεκτήματα: Καλή τιμή καθώς και ότι χρησιμεύει και εν μέρει σαν σωσίβιο, γιατί το νεοπρέν έχει θετική πλευστότητα.
Μειονέκτημα: Δύσκολο να την φορέσουμε και, να την βγάλουμε. Δυσκολεύει λίγο τις κινήσεις επειδή είναι σφιχτή. Πάντως, αυτό θα συνιστούσαμε σαν λύση (κόστος/απόδοση).

3) Πατέντες του..»Μνημονίου». Δηλαδή, οτιδήποτε μπορεί να μας κρατήσει στεγνούς και, ζεστούς. Πχ, αδιάβροχα μοτοσικλέτας, ιστιοπλοΐας, γαλότσες, κλπ. Πλεονέκτημα: Τιμή. Μεονέκτημα: Όχι σωστή λύση και, ότι γράφουμε πιο κάτω.

Αυτό που ΠΑΝΤΑ πρέπει νάχουμε κατά νου, είναι, με ότι φοράμε να μην εμποδιζόμαστε να κολυμπήσουμε και, ν’ανέβουμε ξανά πάνω στο καγιάκ αν, πέσουμε μέσα. Ασφάλεια πάνω απ’όλα.
Πάντως, και να πέσουμε στην θάλασσα, η οποία στην χειρότερη περίπτωση έχει 14οC τον Μάρτιο που είναι και η περισσότερο κρύα του έτους, δεν είναι και τραγικό. Κρυώνουμε, αλλά δεν κινδυνεύουμε. Εννοείται βέβαια ότι δεν έχουμε γεμάτο στομάχι. Έτσι, απλά «ζοχαδιασμένοι» αλλά δροσεροί(!), βγαίνουμε κολυμπώντας ή, κωπηλατώντας έξω…

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

29/08/2012 18:15 #2 από kardamitsos
Απαντήθηκε από kardamitsos στο θέμα Ρούχα για Χειμώνα, κ.α.
Ερχεται ...και θα είναι δύσκολος #αμ#το.

ocean Trident 15
ocean tetra 12

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs Κουζούπηsanton (Αντωνης Καντιδακης)Παπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.329 δευτερόλεπτα

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection