Ερώτηση ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

10/03/2006 17:46 #1 από a Guest
ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ δημιουργήθηκε από a Guest
Συνάδελφοι λόγω της ιδιότητάς μου ως δημοσιογράφος στην Πάτρα, έπεσε στα χέρια μου μόλις σήμερα αυτό το ρεπορτάζ το οποίο θεώρησα ότι θα πρέπει να μάθετε όλοι, ειδικά όσοι ψαρεύουν στον Κορινθιακό.

Πρώτη νίκη για την σωτηρία του Κορινθιακού

Stop στην κόκκινη λάσπη

Ο πρόεδρος του Οικολογικού Συλλόγου Προστασίας Κορινθιακού Κόλπου Βασίλης Κελλάρης, ανακοίνωσε ότι μετά από 16 χρόνια αγώνα για την σωτηρία του Κορινθιακού, ξεκίνησε η χερσαία διαχείριση της κόκκινης λάσπης της πρώην ΠΕΣΙΝΕ.
Να σημειωθεί ότι για 40 χρόνια η πρώην ΠΕΣΙΝΕ διοχέτευε στον Κορινθιακό κόλπο ετησίως 680.000 τόνους κόκκινης λάσπης από την επεξεργασία του βωξίτη.
Με την χερσαία διαχείριση μόνο το 50% διοχετεύεται πλέον στο βυθό της θάλασσας και αυτό μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 οπότε θα λειτουργήσει από την "Αλουμίνιον Ελλάδος" η δεύτερη φιλτροπρέσσα και θα σταματήσει οριστικά η απόθεση κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό.
Η ποσότητα που περνά από την φιλτροπρέσσα μετά την αφύγρανση χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη τσιμέντου στην απέναντι τσιμεντοβιομηχανία.
Ο κ. Κελλάρης τονίζει ότι κερδίθηκε μια μεγάλη μάχη και η σωτηρία του Κορινθιακού από τον λεγόμενο "κόκκινο θάνατο" είναι γεγονός. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται, αφού ο νέος στόχος είναι τώρα η απορρίπανση του κόλπου των Αντικύρων όπου έχουν συσσωρευθεί 15 εκατομμύρια τόνοι κόκκινης λάσπης.
Μάλιστα υπάρχει και σχετική δέσμευση του προέδρου της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" Ιάσονα Στράτου για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ η επιστημονική κοινότητα βεβαιώνει ότι μπορεί να απορροφηθεί.
Στην συνέχεια, τονίζει ο κ. Κελλάρης, "θα επιδιώξουμε όλοι μαζί την βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου για να αλλάξει επιτέλους μοίρα αυτή η περιοχή".
Να σημειωθεί ότι στην σημαντική αυτή εξέλιξη ρόλο διαδραμάτισαν ο Οικολογικός Σύλλογος Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου "ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ", η ομοσπονδία "ΑΛΚΥΩΝ", η ΠΑΝΔΟΙΚΟ, η ΟΙΚΙΠΑ, ο Σύλλογος Σικυωνίων Πολιτών, Δήμαρχοι, Νομάρχες και επαγγελματικοί σύλλογοι αλιέων του Κορινθιακού κόλπου και τα ΜΜΕ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

10/03/2006 20:10 #2 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φιλε Σωτηρη αφου εισαι δημοσιαγραφος μηπως μπορεις να μαθεις τι θα γινει με την μολυνση απο τα κλουβια του Αγιου Νικολαου, Σπηλιας και Αγιου Σπυριδωνα. Επισης με την εσκαφη του νεου λιμανιου στην Πατρα ηρθαν στην επιφανεια λυματα της βιομηχανικης που ηταν θαμμενα πενηντα χρονια. Γνωριζεις γιατι το αποκρυπτουν ολοι; Σε αναλυση που εγινε σε τσιπουρα και μπαρμπουνι απο την περιοχη βρεθηκαν βαρεα μεταλλα πολυ παραπανω απο το κανονικο και ακρως επικινδυνα προς βρωσιν. Αυτες οι οργανωσεις εχουν ευαισθητοποιηθει για αυτα τα θεματα;

Φιλικα Γιωργος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

10/03/2006 20:56 #3 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φίλε Maribulus τις περιοχές που αναφέρεις δεν τις έχω ακουστά γιατί με το ψάρεμα ασχολούμαι λίγο καιρό. Όσο για τα έργα στο νέο λιμάνι έχεις δίκιο. Με τις εκσκαφές βγήκαν στην επιφάνεια βαρέα μέταλα από την παλιά βιομηχανική ζώνη και μου δίνεις μια αφορμή να ψάξω ένα θέμα που όντως είχε ξεχαστεί, ίσως γιατί τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Για το αν έχει αποκρυβεί το θέμα δεν θα το έλεγα. Μάλλον δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή. Μην ξεχνάς ότι και εμείς πολλές φορές λαμβάνουμε ερεθίσματα από την κοινωνία για να ανοίξουμε κάποιο θέμα. Πάντως αν έχεις στοιχεία ή αν μπορείς να μου υποδείξεις κάποιον επιστήμονα που να γνωρίζει, δεν θα είχα αντίρρηση να το ψάξω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/03/2006 12:08 #4 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φίλε Σωτήρη το μήνυμά σου το διάβασα σαν "χαρμόσινη είδηση" αφού ,παρόλο του ότι μένω μόνιμα Αθήνα, ο τόπος καταγωγής μου είναι το Κιάτο Κορινθίας το οποίο και επισκέπτομαι συχνότατα. Έβλεπα χρόνο με το χρόνο τη θάλασσα της περιοχής να πεθαίνει και ήλπιζα από καιρό σε μια τέτοια κίνηση για να βοηθήσει την κατάσταση. Εύχομαι τα λόγια να γίνουν πράξη και να μας ενημερώνεις εφόσον μπορείς για κάθε εξέλιξη επί του θέματος, και ο Κορινθιακός να γνωρίσει και πάλι τα πλούσια ψαρευτικά χρόνια που χρόνο με το χρόνο ξεθόριαζαν απ'τη μνήμη μας.

Προσωπικά σ'ευχαριστώ γιατί μου έδωσες μεγάλη χαρά με αυτή την είδηση.
Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να συμβάλουμε κ εμείς θα συμμετείχα χωρίς δεύτερη σκέψη οπότε αν πέσει κατι στην αντίληψή σου πρίν το μάθω απ'τους συμπατριώτες μου μπορείς να το προβάλεις μέσω του topic αυτού.

Φιλικά Αργύρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/03/2006 12:55 #5 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

sotirisp70 έγραψε: Φίλε Maribulus τις περιοχές που αναφέρεις δεν τις έχω ακουστά γιατί με το ψάρεμα ασχολούμαι λίγο καιρό. Όσο για τα έργα στο νέο λιμάνι έχεις δίκιο. Με τις εκσκαφές βγήκαν στην επιφάνεια βαρέα μέταλα από την παλιά βιομηχανική ζώνη και μου δίνεις μια αφορμή να ψάξω ένα θέμα που όντως είχε ξεχαστεί, ίσως γιατί τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Για το αν έχει αποκρυβεί το θέμα δεν θα το έλεγα. Μάλλον δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή. Μην ξεχνάς ότι και εμείς πολλές φορές λαμβάνουμε ερεθίσματα από την κοινωνία για να ανοίξουμε κάποιο θέμα. Πάντως αν έχεις στοιχεία ή αν μπορείς να μου υποδείξεις κάποιον επιστήμονα που να γνωρίζει, δεν θα είχα αντίρρηση να το ψάξω.

Ευχαριστως να σε βοηθησω. Δεν ξερω απο που εισαι αλλα σιγουρα δεν ειμαστε μακρια οποτε αν μου στειλεις καποιο τηλεφωνο μπορουμε να συναντηθουμε να τα πουμε απο κοντα. Σου στελνω τα δικα μου με ΠΜ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

20/03/2006 18:34 #6 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Επειδή μια εικόνα λέει 1000 λέξεις....



O κακαρέλος της φωτογραφίας πιάστηκε στα 50-60 μέτρα και άρχισα να τον φέρνω προς την ακτή. Στά περίπου 3-4 μέτρα από την παραλία βράχωσε σε μιά τελευταία προσπάθεια να διαφύγει. Τον έβλεπα ξεκάθαρα λόγω της μικρής απόστασης αλλά όσο κια να ζώρισα... δεν "ξεκόλλαγε" με τίποτα.

¶φησα εντελώς ελεύθερα τα φρένα και περίμενα.

Πέρασε η ώρα και αυτός εκεί... κολλημένος στο ίδιο σημείο. Αποφάσισα να τα παίξω όλα ή τίποτα και με οριζόντιο το καλάμι τράβηξα αργά αλλά σταθερά. Κάτι μετακινήθηκε... πάλι τράβηγμα κι όταν έννοιωσα πάλι την μετακίνηση συνέχισα να τραβάω σταθερά χωρίς λάσκα.

Έβγαλα τον κακαρέλο και είδα ότι το αγκίστρι είχε καρφώσει το χείλος του αλλά όταν προσπάθησε να τρυπώσει η ακίδα που εξείχε σκάλωσε πάνω στο "κουβάρι" που βλέπετε. Ένα κουβάρι που περιείχε δίχτυ, μια μεγάλη τούφα πετονιάς, πέτρες και κάποια σκουριασμένα σίδηρα. Υπόψιν ότι η τοποθεσία είναι σχετικά ερημική μακριά από οικισμούς κτλ.

Τι σόϊ ηλίθιοι πετάνε τούφες πετονιάς και παλιά (?) δίχτυα μέσα στη θάλασσα? Για να μη πω για τα παλιοσίδερα. Είναι συνειδητή ρύπανση και αποτελούν παγίδες θανάτου για θαλασσοπούλια και αλλα θαλάσια είδη. Ας χαθεί το ψάρι (τον κακαρέλο τον απελευθέρωσα κι ακόμα θα τρέχει μάλλον) αλλά το θεώρησα καλό να μοιραστώ την φωτογραφία μαζί σας.... λέει πολλά άλλωστε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

20/03/2006 23:49 #7 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Εγω το βλεπω σχεδον καθε φορα αυτο το θεαμα (ισως επειδη προτιμω τους μολους για ψαρεμα),εχω φτασει σε σημειο να φευγω με 2 σακουλες απο σκουπιδια,μια τα δικα μου και μια αυτα που βγαζω απο τη θαλασσα! :evil:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

12/07/2006 11:47 #8 από a Guest
Απαντήθηκε από a Guest στο θέμα ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ (Πάτρα) - Τρίτη 11 Ιούλ 2006

GREENPEACE - ΦΟΡΕΙΣ

"Μέτωπο" για τη σωτηρία του Κορινθιακού Κόλπου

Με στόχο την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, το πλοίο - σύμβολο της Greenpeace, το Rainbow Warrior, βρέθηκε χθες το πρωί, για λίγες ώρες, στο Αίγιο, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης προς την προσπάθεια που έχουν ήδη ξεκινήσει φορείς και πολίτες.

Περισσότεροι από 10 δήμαρχοι πόλεων, που βρέχονται από τον Κορινθιακό, μαζί με παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων του Κορινθιακού και της Πάτρας και δεκάδες κατοίκους του Αιγίου είδαν στις 11:10 το πρωί το πλοίο να μπαίνει θριαμβευτικά στο λιμάνι, συνοδευόμενο από ένα μικρό στολίσκο παράκτιων αλιευτικών.

«Ο Κορινθιακός Κόλπος μπορεί εύκολα να θεωρηθεί μια μικρογραφία της Μεσογείου. Και οι δύο είναι κλειστές, ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές, με εξαιρετική ομορφιά και φυσικό πλούτο, που απειλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η ρύπανση και η υπεραλίευση.

Στην περίπτωση του Κορινθιακού, όμως, φαίνεται να υπάρχει ένας ισχυρός σύμμαχος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά: είναι η βούληση της πλειοψηφίας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία της θάλασσας», δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Αίγιο, με αφορμή την παρουσία του Rainbow Warrior στον Κορινθιακό Κόλπο, διατυπώθηκε η δέσμευση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλιευτικών συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των φορέων, που δραστηριοποιούνται για την προστασία του Κορινθιακού, ο ευαίσθητος κλειστός κόλπος κινδυνεύει από τη ρύπανση και την υπεραλίευση και είναι απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων.

«Σκοπός είναι να συστρατευθούν σ' ένα κοινό μέτωπο δράσης οι φορείς κάθε περιοχής, ώστε να γίνει πράξη η βιώσιμη διαχείριση του Κορινθιακού Κόλπου.

Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, ζητήσαμε όλοι οι φορείς την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες και βιτζότρατες μέσα στον Κόλπο και να του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της "ευαίσθητης θάλασσας".

Επίσης, να υποχρεωθεί η βιομηχανία "Αλουμίνιο της Ελλάδας" να προχωρήσει στον τερματισμό της ρίψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την απορρύπανση του υποθαλάσσιου τοπίου», δήλωσε στη "Σ" ο νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Τσούκαλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εκδήλωση, παρατηρήθηκαν σημαντικές απουσίες φορέων. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι: Γ. Περπής δήμαρχος Αιγίου, Γ. Νταουσάνης δήμαρχος Ναυπάκτου, Δ. Φιλιππάτος αντινομάρχης Αχαΐας, Ν. Τσούκαλης νομαρχιακός σύμβουλος, Γ. Κανέλλης, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας κ.ά.

ΑΝΤΥ ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.517 δευτερόλεπτα

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection