Ερώτηση ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ...

01/03/2006 16:50 #1 από melven7
ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ... δημιουργήθηκε από melven7
Αντιγραφή από την Ιστοσελίδα της Greenpeace
Φεβρουάριος 02, 2006Η Γονοκτονία συνεχίζεται...

Ελάχιστα Επιτρεπόμενα Μεγέθη
Γαύρος 9 εκατοστά
Γόπα, Φρύσσα 10 εκατοστά
Μπαρμπούνι, κουτσομούρα 11 εκατοστά
Λυθρίνι, κολιός, σαφρίδι 12 εκατοστά
Λίτσα 14 εκατοστά
Σαργός, σπάρος 15 εκατοστά
Κέφαλος 16 εκατοστά
Σκουμπρί, φαγκρί 18 εκατοστά
Τσιπούρα, γλώσσα, μπακαλιάρος 20 εκατοστά
Λαβράκι 23 εκατοστά
Πεσκανδρίτσα 30 εκατοστά
Ροφός, Σφυρίδα 45 εκατοστά
Τόνος 70 εκατοστά (ή εναλλακτικά 6,4 κιλά)
Καραβίδες 7 εκατοστά
Αστακός 24 εκατοστά
Χταπόδι 500 γραμμάρια
Ξιφίας 120 εκατοστά (χωρίς το ‘ξίφος’, δηλαδή το ρύγχος του)
Ισχύει για όλα τα ψάρια που δεν αναφέρονται παραπάνω 8 εκατοστά

Διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η εμπορία ψαριών με μικρότερο μέγεθος από αυτό που ορίζει η Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία (1) σε έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace στις ιχθυαγορές της Αθήνας και του Πειραιά. Η Greenpeace καταγγέλλει την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να την αποτρέψει.
Στην έρευνα της Greenpeace βρέθηκαν να πωλούνται κουτσομούρες, μπακαλιάροι, λυθρίνια και χταπόδια σε πολύ μικρά μεγέθη. Η γονοκτονία συνεχίζεται την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν πως έχουν μειωθεί τα ιχθυαποθέματα στις ελληνικές θάλασσες με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον κλάδο της αλιείας.

"Ένα κιλό ψιλές κουτσομούρες που πωλούνται σήμερα στην αγορά, αν τις αφήναμε να μεγαλώσουν, σε 2 χρόνια θα ζύγιζαν περίπου 50 κιλά. Επιπλέον θα είχαν προλάβει να ωριμάσουν και να γεννήσουν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή τους για τις επόμενες χρονιές. Είναι σαφές ότι πρέπει άμεσα να συσταθούν τα κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων ώστε να αποτραπεί η αλιεία και η εμπορία του γόνου. Παράλληλα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει στον καθορισμό θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που να καλύπτουν τα ευαίσθητα στάδια της ζωής των ψαριών (2). Μόνο έτσι θα προστατευτεί ο γόνος και θα μειωθεί δραστικά η αλίευσή του" δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επιστολή του προς την Greenpeace με αφορμή την έρευνά στις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου και Μηχανιώνας (3), παραδέχεται ότι τα Κλιμάκια Ελέγχου των αγορών δεν έχουν λειτουργήσει λόγω προβλημάτων στη σχετική νομοθεσία και διαβεβαιώνει πως θα δρομολογηθεί η επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου. Τέσσερις μήνες μετά δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος με αποτέλεσμα σήμερα να απουσιάζουν οι έλεγχοι και να συνεχίζεται η αλιεία και εμπορία ψαριών με παράνομο μέγεθος. Όσο αφορά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, το υπουργείο κρατά σιγή ιχθύος.

"Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τις θάλασσές μας με ένα χωριό από το οποίο φεύγουν συνέχεια οι νέοι άνθρωποι. Κάποια στιγμή αναπόφευκτα το χωριό θα ερημώσει. Αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, αυτή θα είναι η εικόνα των θαλασσών μας. Οι θάλασσές μας αδειάζουν και η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης" επεσήμανε η Σοφία Τσενικλή.

Η Greenpeace ζητά:

* Να δημιουργηθεί άμεσα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα σύστημα ελέγχου από το στάδιο της αλιείας μέχρι τις ιχθυόσκαλες, τις ιχθυαγορές και τα εστιατόρια.
* Να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον καθορισμό και την πλήρη προστασία των περιοχών αναπαραγωγής και των νηπιοτροφείων των εμπορικών ψαριών.

Σημειώσεις προς συντάκτες

1. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός αριθμ. 1626/94 για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων διατήρησης των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο όρισε ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα κύρια εμπορικά είδη. Επιπλέον η εθνική νομοθεσία (ΑΔ 10/95) ορίζει τα οκτώ (8) εκατοστά ως το ελάχιστο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού για το οποίο δεν έχουν επιβληθεί πιο αυστηροί περιορισμοί. Δείτε το σχετικό πίνακα.

2. Ο ενήλικος πληθυσμός μία φορά το χρόνο μεταναστεύει προς το πεδίο ωοτοκίας όπου αποθέτει τα αυγά. Τα αυγά μετακινούνται στη συνέχεια προς την ακτή όπου μετά την εκκόλαψη εγκαθίστανται τα νεαρά ψάρια. Η περιοχή αυτή ονομάζεται νηπιοτροφείο και είναι συνήθως πλούσια σε τροφή, αλλά συγχρόνως παρέχει και καταφύγιο ώστε να μειώνεται κατά το δυνατόν η θνησιμότητα των μικρών ψαριών. Προστατεύονται έτσι κάποια από τα πιο ευαίσθητα στάδια του κύκλου ζωής των ψαριών.

3. Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace στις 15/09/05 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2005, στις δύο κύριες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας του Κερατσινίου και της Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη όπου διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη εμπορία ψαριών μεγέθους μικρότερου από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

4. Στις 12 Ιουλίου 2005 το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά στη Γαλλία "διπλό" πρόστιμο σε μορφή εφάπαξ ποσού ύψους (20) είκοσι εκατομμυρίων Ευρώ και σε μορφή περιοδικής πληρωμής ύψους 57.761.250 Ευρώ κάθε έξη μήνες που η χώρα δεν θα συμμορφώνεται με τις προηγούμενες εις βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Χωρίς σχόλια!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

01/03/2006 19:54 #2 από aytokrator
Απαντήθηκε από aytokrator στο θέμα ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ...

melven7 έγραψε: Αντιγραφή από την Ιστοσελίδα της Greenpeace
Φεβρουάριος 02, 2006......

Χωρίς σχόλια!
ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟ!!!!
!!!!!!!!!!!!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!
:lol: :lol: :lol:
Και παλι μικρα μου φαινονται τα ελαχιστα ορια,αλλα ειναι μια καλη αρχη!
Παρεπιμπτοντως θυμαστε που συζηταγαμε κατι παρωμιο?
www.psarema.gr/modules.php?name=Forums&f...storder=asc&start=20

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2006 08:10 #3 από striftaroparamanas
Απαντήθηκε από striftaroparamanas στο θέμα ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ...
Καλα ολα αυτα ρε παιδια ,αλλα εμεις γιατι παντα μενουμε στις συζητησεις?

Γιατι δεν κανουμε μια οργανωμενη προσπαθεια εναντια σε αυτο το μεγαλο κακο?

Το ξερω οτι μπορει να μη βγει τιποτα ,αλλα τουλαχιστον θα ξερουμε οτι προσπαθησαμε..

Μπορουμε να μαζεψουμε υπογραφες και να τις καταθεσουμε στην GRENNPEACE ή οπου αλλου ειναι απαραιτητο? Γινεται να το κανουμε ηλεκτρονικα? Ξερει καποιος πως γινεται να μας δωσει τα φωτα του?

Ειμαστε ολοι ανθρωποι με μεγαλη αγαπη και σεβασμο για τη θαλασσα...

Ειμαστε σχεδον 3000 μελη ....

Ειμαστε το psarema.gr ....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2006 08:20 #4 από maribulus
Απαντήθηκε από maribulus στο θέμα ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ...
Μηπως διαβασε κανεις Ελευθεροτυπια προχθες; Θελετε να δειτε την απαντηση εγκεκριμενων επιστημονων στην Greenpeace για το παραπανω θεμα;

Ενα πραγμα θα αναφερω μονο : "Ο θαλασιος πλουτος της Ελλαδας ειναι δεκα φορες πιο μεγαλος απο οτι επρεπε να ειναι κανονικα".

Με λιγα λογια το "δημοσιευμα" εννοουσε : Μην γκρινιαζουμε μωρε, οι θαλασσες μας εχουν δεκα φορες παραπανω ψαρια. Κοντευουν να μας φανε. Σε λιγο δεν θα μπορουμε να κανουμε μπανιο απο τα πολλα ψαρια.


Αφηστε το καλυτερα ειμαστε για κλαματα! :cry: :cry: :cry:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2006 08:39 #5 από nzon
Απαντήθηκε από nzon στο θέμα ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ...
To θεμα εχει ξεκινησει απο τις 15-9-2005,

www.greenpeace.org/greece/news/203110

στο site, υπαρχει προταση για ατιδραση

www.psarema.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=636

απο τις 23-4-2005,

αλλα επειδη οπως γραφω τοτε

Επειδη δεν ειμαι Παπας :lol: και δεν διεκδικω το αλαθητο, περιμενω τις προτασεις σας.


περιμενω προτασεις και σκεψεις για να αντιδρασουμε.

Παντως αν εξακολουθησουμε, να τα λεμε μεταξυ μας,
ειναι σιγουρο, οτι δεν θα εχουμε κανενα αποτελεσμα. :(

Φιλικα
Νικος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2006 14:53 #6 από aytokrator
Απαντήθηκε από aytokrator στο θέμα ΓΟΝΟΚΤΟΝΙΑ ...

maribulus έγραψε: Μηπως διαβασε κανεις Ελευθεροτυπια προχθες; Θελετε να δειτε την απαντηση εγκεκριμενων επιστημονων στην Greenpeace για το παραπανω θεμα;

Ενα πραγμα θα αναφερω μονο : "Ο θαλασιος πλουτος της Ελλαδας ειναι δεκα φορες πιο μεγαλος απο οτι επρεπε να ειναι κανονικα".

Με λιγα λογια το "δημοσιευμα" εννοουσε : Μην γκρινιαζουμε μωρε, οι θαλασσες μας εχουν δεκα φορες παραπανω ψαρια. Κοντευουν να μας φανε. Σε λιγο δεν θα μπορουμε να κανουμε μπανιο απο τα πολλα ψαρια.


Αφηστε το καλυτερα ειμαστε για κλαματα! :cry: :cry: :cry:


Οι δημοσιογραφοι τελευταιας γενιας γενικα,ειναι τοσο ανιδεοι,που οτι μ@@@ να τους πουνε την πιστευουν και πανε και την γραφουνε.(δεν μιλαω για τη συγκεκριμενη εφημεριδα,αλλα ουτε για το συγκεκριμενο αρθο,αφου ουτε κανε ετυχε να το διαβασω)
Βεβαια στην Ελλαδα υπαρχει και το καλο λαδι ,παγκοσμιως γνωστο.Και ειναι γνωστο οτι εκει που υπαρχει τριβη(κολυσιεργεια,συμφεροντα,μαυρο χρημα,συμφωνιες της ζουλας,παραπληροφορηση),το 'λαδι' βοηθαει ωστε να περναει το θεμα,να γλυστραει απαρατηρητο...
Εμεις οι ψαραδες δεν τρωμε κουτοχορτο,τρωμε θαλασσινα.
Φυσικα και θα πονεσουνε πολλοι κ...λοι,γιατι θα μειωθει η μαμαλικα,και θα σπασει αυτος ο τσαμπουκας,του μαμαω και δερνω,που διακατεχει ολους αυτους τους τσιχλομαγκες-μακελαριδες που εχουνε κανει την αγαπημενη μας θαλασσα κρανιου τοπο,και νεκρο σκουπιδοτοπο.
Αρμοδιοι για να μιλησουνε για τη θαλασσα ειναι αυτοι που την αγαπανε,αυτοι που την προστατευουν,αυτοι που μαζευουν τα σκουπιδια και αλλων οταν φευγουν για το σπιτι,αυτοι που περνανε το 1/3 της ζωης τους κοντα της,ειτε αγναντευοντας την,ειτε ψαρευοντας την,ειτε μυριζοντας την.
Ωρα να σφιξουνε οι κωλοι,δεν μας περνει αλλο.
Η λογικη ""εμεις εδω στην Ελλαδα ημαστε οι καλυτεροι""-εχουμε 10 φορες περισσοτερα ψαρια,μονο μερικους βλακες θα κανει να επαναπαυτουνε.
Κυριοι,δεν μασαμε,τα καταπινουμε ολοκληρα εδω και πολλα χρονια,γιατι δεν μπορουμε να κανουμε αλλιως,οχι οτι τα χαφτουμε.
Ψαξτε,ρωτιστε,αν δεν ξερετε την αληθεια.Εκτος κιαν ειναι και το καλο λαδι,που εμπιστευεστε μεχρι την τελευταια σταγονα....
Μονο απο εξω αν ερθουν απαγορευσεις σκληρες,που θα εφαρμοστουνε,με προστιμα κατα της...χωρας μας,μονο τοτε θα δουμε ασπρη μερα,και ζωη στα νερα μας.
Απο μεσα,οτι κινηση και να γινει,δεν θα ιδρωσει ουτε ο κορφος τους.
Αγαπητοι μακελαρηδες,ειναι καιρος να κανετε αιωρες,τα χιλιομετρα των δικτυων σας.
Φιλακια πολλα,δεν θα μας λειψετε καθολου..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.197 δευτερόλεπτα

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection