Ερώτηση Τι να σημαίνει Ψάρεμα ;

06/05/2009 14:07 #1 από vasilios
Τι να σημαίνει Ψάρεμα ; δημιουργήθηκε από vasilios
Νομοθεσίες, Aυθαιρεσίες, Yπέρ-ψαριές και Yπέρ-αψαρίες, και τελικά ψαράδες σε καθολική παράκρουση.

Αγαπητοί φίλοι συναλειευτές ερασιτέχνες  ( εραστές δηλαδή της τέχνης, και δη, της τέχνης του ψαρέματος )

Φίλοι μου τι σημαίνει Ψάρεμα ; κατ’ εμέ :………
……….Όλα ξεκινάνε από το μυαλό, από την στιγμή που θα σκεφτώ να πάω για ψάρεμα, από εκείνη την στιγμή για μένα ξεκινάει και το ψάρεμα.
-Να βρω την τοποθεσία και να καταλήξω, αν θα πάω σε εκείνο το μέρος η στο άλλο.
-Να τηλεφωνήσω σε κάποιον φίλο, αν θα έχω παρέα η όχι   
-Να δω με μια ματιά τον καιρό.
-Να αρχίσω να γράφω στο χαρτί τι και τι θα πάρω μαζί μου
-Να κανονίσω για τα δολώματα
-Να φορτώσω τα ψαροτσουμπλέκια μου και να ξεκινήσω για τον ψαρότοπο.
-Να φτάσω τελικά με το καλό σε κάποια ερημική – συνήθως – και απόμακρη παραλία.
-Να βρίσκομαι δίπλα στην αγαπημένη μου θάλασσα.
-Να βγω από το αμάξι, και να μείνω μερικά λεπτά να κοιτάζω αυτή την πλανεύτρα υγρή ομορφιά της.
-Να ξεφορτώσω σιγά σιγά τα πράγματα- το τραπεζάκι μου, την καρέκλα, την εργαλειοθήκη μου, τα καλάμια μου,
-Να φτιάξω μετά τον καφέ μου.
-Να κρεμάσω την σακούλα για τα σκουπίδια μου στο τραπέζι
-Να αρχίσω σιγά σιγά να φτιάχνω τις αρματωσιές μου.
-Να αρματώνω ένα ένα τα καλάμια μου- όχι πάνω από 3-4 -.
-Να δολώσω και να κάνω τις πρώτες βολές.
-Να καθίσω μετά στο καρεκλάκι μου και να ρουφάω άπληστα τον καπνό από το τσιγάρο μου αγναντεύοντας τον τόπο που επέλεξα να ψαρέψω – ηρεμήσω - 
-Να ρουφάω γουλιά γουλιά το κρύο η ζεστό καφεδάκι μου.
-Να εισπνέω αχόρταγα το ιώδιο της αγαπημένης μου με βαθιές ανάσες.
-Να κοιτάζω τις μύτες των καλαμιών για να δω και το πιο ανεπαίσθητο κούνημα.
-Να σηκώνομαι κάθε λίγο και να κάνω έλεγχο στα καλάμια.
-Να πλησιάζει η ώρα της δύσης, και εκείνη την ώρα να την θέλω αποκλειστικά δικιά μου, θέλω για ακόμα μια φορά να παγώσω και να κρατήσω για πάντα τα υπέροχα χρώματα του δειλινού μέσα στην ψυχή μου, να γίνουν για ακόμα μια φορά αυτά τα χρώματα το viagra της ψυχικής μου ηδονής.
-Να πέσει η νύχτα – κρύα η ζεστή – δεν έχει σημασία, κι’ εγώ καθισμένος εκεί, να κοιτάζω τα φόσφωρα στις μύτες των καλαμιών μου, και ενίοτε να νομίζω πως κουνάνε από το πολύ κοίταγμα και να στρέφω το βλέμμα αλλού έως να  συνέλθουν τα μάτια, και μετά ξανά στις κορυφές.
-Να αρχίζει να φέγγει αχνά και στον ορίζοντα να ξεχωρίζουν πλέον τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας – άλλη μια στιγμή που δεν θέλω να χάνω ποτέ-
-Να ανατέλλει ο ήλιος και η καινούργια μέρα να ξεκινά, κι’ εγώ να είμαι εκεί, δίπλα στο κύμα.
-Να περνάνε οι ώρες και να φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να πάρω την απόφαση να αρχίζω να μαζεύω, η πιο δύσκολη στιγμή, και άντε !  ας ρίξω ακόμα μία- όχι για να πάρω το ψάρι, αλλά για να κερδίσω ακόμα λίγα λεπτά δίπλα της, και ξανά άντε άλλη μία, ώσπου τα όρια του χρόνου μου στενεύουν και πρέπει τελικά να αρχίσω το μάζεμα, σιγά σιγά  τα πράγματα μπαίνουν στην  θέση τους, τα καλάμια λύνονται σκουπίζονται και μπαίνουν στις θήκες τους, όλα τακτοποιούνται με προσοχή, αλλά και νωχελικότητα, είπαμε…. δεν θέλω να φύγω.

Τελικά και τα τελευταία πράγματα φορτώθηκαν, είμαι έτοιμος πια για να πάρω τον δρόμο της επιστροφής.
Πάντα πρίν ξεκινήσω μένω για λίγα λεπτά και την χαζεύω, είτε μου έδωσε κάποιο από τα παιδιά της, είτε με άφησε άλλη μια φορά άψαρο και απογοητευμένο εγώ την αγαπώ, και την αγαπώ πραγματικά γιατί αγάπη σημαίνει για μένα να νοιάζεσαι, να πονάς, να ενδιαφέρεσαι, να νοιώθεις την ανάγκη, να σέβεσαι, και ακόμα κι’ αν ξαναφεύγω χωρίς ψάρια, είμαι ικανοποιημένος γιατί μου έδωσε πολύ περισσότερα, μου έδωσε αυτό που όλοι μας έχουμε νοιώσει, και αυτό μας το χαρίζει απλόχερα κάθε φορά χρόνια τώρα χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα.

Μας έδωσε ένα ακόμα ΨΑΡΕΜΑ.

Αγαπητοί φίλοι όλα τα παραπάνω  για μένα σημαίνουν ΨΑΡΕΜΑ.

Δεν σημαίνει ψάρεμα να υπακούω σε νόμους η να γίνομαι παράνομος.
Δεν σημαίνει ψάρεμα να πάω σε ένα τόπο και να πάρω όσα πιο πολλά ψάρια μπορώ, γιατί την προηγούμενη φορά δεν πήρα λέπι.
Δεν σημαίνει ψάρεμα για μένα να πιάνω και να κρατάω ότι πέσει στο αγκίστρι μου.
Δεν σημαίνει ψάρεμα για μένα να βρομίζω κάθε τόπο που επισκέπτομαι και να αφήνω τα σκουπίδια μου, τα όποία κάποια στιγμή θα καταλήξουν στην αγαπημένη μας θάλασσα.
Δεν σημαίνει ψάρεμα για μένα να  τσαντίζομαι γιατί δεν κατάφερα να πιάσω τίποτα.
Δεν σημαίνει ψάρεμα για μένα να διαπληκτίζομαι και να έρχομαι σε αντιπαράθεση με άλλους ψαράδες επειδή δεν ασπάζονται την άποψή μου, έχω την υπομονή και την θέληση να προσπαθώ να γίνομαι όσο μπορώ πιο κατανοητός για να ακουστεί αυτό που για μένα θεωρείτε σωστό, αλλά μπορεί για κάποιον άλλον να είναι λάθος.

Ας αναλογιστούμε στα σοβαρά πλέον – μια και είναι παραδεκτό από όλους μας – πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, και σίγουρα δεν άλλαξαν από μόνα τους. Όλοι μας έχουμε συμβάλει – και αυτό το γνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε όλοι μας – πάνε πια οι εποχές που η θάλασσα ήταν πλούσια από ψάρια, οι παλαιότεροι το θυμούνται καλά, οι νεότεροι απλά δεν γνωρίζουν πως ήταν τα πράγματα πιο παλιά, και ίσως να θεωρούν την σημερινή ‘’κατάντια’’ της θάλασσας υποφερτή, αλλά ξέρουμε όλοι μας πως αν η εντατική υπεραλίευση - από επαγγελματίες περισσότερο - και από ερασιτέχνες είχε σταματήσει δύο δεκαετίες πριν, σήμερα θα είχαμε τις πιο πλούσιες θάλασσες, όμως δεν έγινε, και τώρα  βλέπουμε τα αποτελέσματα της αναποτελεσματικής νομοθεσίας, το κράτος όπως πάντα αδιαφόρησε, δεν εφάρμοσε τους νόμους που υπάρχουν, η τους εφάρμοζε και τους εφαρμόζει κατά το δοκούν – δυο μέτρα και δύο σταθμά – και πάντα οι νόμοι λειτουργούσαν και λειτουργούν υπέρ των δυνατών και εις βάρος των αδυνάτων - .
Φτάσαμε στο σημείο να ερχόμαστε μεταξύ μας σε οξείες αντιπαραθέσεις για το αν κάποιος έκανε παρανομία και γιατί.
Φτάσαμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας και να κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων για τα αυτονόητα.
Φτάσαμε σε σημείο να λέμε ψέματα στον ίδιο μας τον εαυτό, για ψάρια που θα πιάναμε και δεν θα κρατούσαμε , και επικρίνουμε τον φίλο Χ που τα κράτησε, εθελοτυφλούμε όπως η γκαμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της, και μιλάει για την καμπούρα της διπλανής.

Όλοι μας  έχουμε παρανομήσει κατά καιρούς πιστεύω, με την ευρεία έννοια του όρου, το να ξεπεράσει κάποιος το όριο βάρους μια φορά η έστω και δύο δεν σημαίνει αποκεφαλισμό, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνετε και αποδεκτό με χαρά. 
Οι νόμοι πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να γίνουν πιο αυστηροί και να εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια για ΟΛΟΥΣ,
- Δεν θα  ξεχάσω κάποτε στα Σκορπονέρια Χαλκίδας  που πήγα για ψαροντούφεκο – να πάρω κάνα χταποδάκι για να πιούμε λίγο ουζάκι  επιθυμία του εορτάζοντας Κουμπάρου μου – ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ γιατί ήταν μήνας Μάιος, και εκεί που έψαχνα, να σου και το Λιμενικό με βάρκα πολιτική, και μου κόβει ένα ωραίο πρόστιμο των 100.000 δρχ τότε, και η μεγάλη ειρωνεία ήταν πως δίπλα μας έσερνε η τράτα, όμως κατά τον νομοθέτη την ζημιά την έκανα εγώ !!! –
Αγαπητοί φίλοι, την ζημιά την κάνουμε όλοι μας ακόμα και με την αδιαφορία μας, ας σκεφτούμε και το αύριο των παιδιών μας εμείς οι ίδιοι, ας μην τα περιμένουμε όλα από αυτό ‘’άχρηστο’’ κράτος, τι να σου κάνει ο νόμος αν εσύ δεν έχεις παιδεία, συνείδηση, αυτοπειθαρχία ;
Αυτά όπως και πολλές άλλες σοβαρές έννοιες προέρχονται μέσα από το σπίτι, από την οικογένεια, εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο μας το βάρος, και βασικά θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε εμείς οι ίδιοι, αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας, πως θα καθορίσεις το πως θα πας ;

Αγαπητοί φίλοι είμαι αρκετό καιρό σ’ αυτό το όμορφο ψαρευτικό φόρουμ, και με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπιστώνω καθημερινά πως ανάμεσα στους φίλους και τα μέλη, ανήκουν άτομα με πολύ σοβαρή ψαρευτική παιδεία, και όχι μόνο, και πως μέσα από τα γραφόμμενα του καθενός τις περισσότερες φορές προάγετε το θεμιτό, το αυτονόητο, το ηθικό, όλα αυτά δεν υπόκεινται σε νόμους, αλλά βρίσκονται μέσα στο ‘’είναι’’ του καθενός μας, και χαίρομαι που αυτά όλα τα αγαθά μοιράζονται απλόχερα, χαίρομαι που ανάμεσα σε αυτή την όμορφη παρέα και τους ωραίους αυτούς ανθρώπους βρίσκομαι κι’ εγώ.

Πάντα φιλικά
Βασίλης

     

Διαφωνώ με όσα λές, όμως θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

06/05/2009 21:50 #2 από Παπακωστας Δημητρης (tselikas)
Απαντήθηκε από Παπακωστας Δημητρης (tselikas) στο θέμα Τι να σημαίνει Ψάρεμα ;
Καλησπερα.
Ψαρεμα για μενα σημαινει να ερθει η παρασκευη να κανονισω με τον φιλο μου η τους  φιλους  μου που παμε συχνα για ψαρεμα, το μερος που θα παμε αν θα παμε με βαρκα η με καλαμια, να κανονισουμε τα δωλοματα, ειναι μια ιεροτελεστεια που  αρεσει σε ολους και γινετε τις πιο πολλες φορες.
Να παμε στο μερος που αποφασησαμε να ριξουμε τα καλαμια μας να απλωσουμε τα σιπραγκαλα μας να φτιαξουμε τον καφε μας και να καθησουμε στις καρεκλες μας να ξεχαστουμε απο τα προβληματα τα καθημερηνα.
Τωρα εχει τυχη να παμε με εναν φιλο μου και να εχουμε ριξει τα καλαμια και ενω  ξερουμε οτι εχουν φαει το δωλομα τα μικρα,  να μην συκωνομαστε να τα αλαξουμε γιατι η γαληνη που ειχαμε εκεινη την στιγμη, που ειμασταν στην θαλασσα και ακουγαμε το κυμα να σκαει στο βοτσαλο, δεν μπορω να σας την περιγραψω. Οσο για ψαρια δεν μας ενοιζε γιατι η γαλανη θαλασσα οποτε εχει ποτε δεν μας αφηνει αψαρους.
Συνεχεια.
Τα ματια μας να ειναι καρφωμενα στις μυτες τον καλαμιον και ο ενας να πειραζει τον αλλον (σε μενα θα τσιμπηση το πρωτο ψαρι) και να γελαμε σαν παιδια με τα αστεια μας.
Και οταν πεσει το βραδακι και ειναι πιο ησυχα, εκει ειναι ολη η απολαυση, ολη η μαγεια του δικου μας ψαρεματος.Οταν εχει λιγο υγρασια αναβουμε και την φωτια μας γιατι παντα παμε απομερα και υπαρχει παντα ο φοβος και καθομαστε ολο το βραδυ αυπνοι για να βγαλουμε τα ψαρια που ΑΝ μας ερθουν.
Τωρα οσο για την επιστροφη ειναι το πιο δυσκολο κοματι . Καθηστερουμε παρα πολλη να μαζεψουμε τα σιπραγκαλα μας γιατι καθε λεπτο μακρια τις μας φαινετε σαν αιωνας,γιαυτο και καθε σαββατοκυριακο ειμαστε διπλα της.
Φιλε Βασιλη να εισαι καλα που ανοιξες αυτο το θεμα :give_rose:

Αυτο ειναι το ψαρεμα μου να ειστε παντα καλα :bye: :bye: 

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

06/05/2009 22:16 #3 από Πέτρος Κρητικός (pikrit)
Απαντήθηκε από Πέτρος Κρητικός (pikrit) στο θέμα Τι να σημαίνει Ψάρεμα ;
Τι  σημαίνει ψάρεμα....Έλα ντε...Πως μπορείς να δώσεις ορισμό στην γαλήνη της ψυχής;
Ψάρεμα είναι αυτό που με κάνει να έχω το ηλίθιο χαμόγελο του πιτσιρικά που έκανε για πρώτη φορά έρωτα, κάθε φορά που γυρίζω απο την θάλασσα, είτε έχω πιάσει ψάρια, είτε δεν έχω πάρει ούτε τσιμπιά... :yes3:

Take your time... don't live too fast, Troubles will come and they will pass.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.582 δευτερόλεπτα