banner psaremagr

Ερώτηση Μας αφορά όλους ! Απεργία Πείνας Αλιέων

Περισσότερα
11/11/2008 12:36 #1 από Panos XT Kotsokolos
Μας αφορά όλους ! Απεργία Πείνας Αλιέων δημιουργήθηκε από Panos XT Kotsokolos
Νέα διαμαρτυρία των παράκτιων αλιέων έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
10/11/2008 4:27:30 μμ

Καθιστική διαμαρτυρία και απεργία πείνας πραγματοποιούν τα μέλη της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας, από σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την άμεση υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλιεία στα σκάφη μέσης αλιείας στο 1,5 μίλι από τις ακτές. Οι αλιείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην φύγουν μέχρι να «πάρουν στα χέρια τους την απόφαση υπογεγραμμένη από τον υπουργό».


Σύμφωνα με στελέχη του υπουργικού γραφείου του, μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Κοντού θα είναι δυνατή την ερχόμενη Τετάρτη.

Αναλυτικότερα, η κατάσταση που οδήγησε τους αλιείς στην συγκεκριμένη διαμαρτυρία, όπως αυτή περιγράφεται σε ανακοίνωση που διανέμουν έξω από το υπουργείο έχει ως εξής:

«Κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, τη μεγάλη κινητοποίηση και την απεργία πείνας που ξεκίνησε έξω από το ΥΠΑΑ&Τ

στις 14/04/08, ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι σε δεκαπέντε μέρες περίπου θα έχει εκδοθεί μία απόφαση κοινωνικά δίκαιη και φιλικά προσκείμενη στο περιβάλλον σαν

αποτέλεσμα μιας συνάντησης που θα γινόταν το επόμενο διάστημα μεταξύ των διαφορετικών τύπων αλιείας της χώρας.

Η  συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 07 και 08/05/08 στην Αθήνα και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουμε άμεσα περιφερειακές συναντήσεις για να αποτυπωθεί η εικόνα και η θέληση των αλιέων όλης της χώρας ώστε η εκδοθείσα απόφαση να τυγχάνει της αποδοχής του συνόλου της αλιείας. Οι περιφερειακές συναντήσεις που έγιναν σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες, κράτησαν 5 μήνες και καταδείχτηκε η

άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψαράδων όλης της χώρας για εφαρμογή του ΕΚ 1967/2006.

Πιο συγκεκριμένα:

Απαιτείται η άμεση ανάκληση της υπ' αριθ. 164198/03-03-08.
Η απαγόρευση της αλιείας με γρι γρι σε βάθη μικρότερα των 50μ και η
εφαρμογή της αναλογίας άλτους του εργαλείου και βάθους εργασίας (70%)
που προβλέπεται από τον ΕΚ 1967/2006.
Η κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου της βιτζότρατας


Η τελική συνάντηση είχε προγραμματιστεί στις 17/09/08, όπου και θα έβγαινε η νέα Υ/Α. Ομως κατά την έναρξη της συνάντησης μας ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθεί το LEADER Αλιείας και κάποια συζήτηση που αφορούσε τις Κυκλάδες και την Αττική.

Στην έντονη διαμαρτυρία του Προέδρου της Σ.Α.Ε ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η τελική συνάντηση θα γίνει στις 25/09/08. Όμως παρότι έχει παρέλθει 1 ½ μήνας και παρά τις συνεχείς πιέσεις της Σ.Α.Ε στο γραφείο του υπουργού για τη συνάντηση είναι αδύνατος ο προσδιορισμός της μέσα από μια διαδικασία καθυστερήσεων, αναβολών, κλπ

Η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας θεωρεί ότι υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια για να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή και να μην παρθούν οι αποφάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο υπουργός.

Η Σ.Α.Ε απέναντι σε αυτή την στάση του ΥΠΑΑ&Τ έχει να αντιπαραθέσει την

δέσμευση της η οποία ανακοινώθηκε στους ψαράδες την ημέρα που έληξε η απεργία. Η δέσμευση αυτή έλεγε: « Εφόσον δεν οδηγηθούμε σε λύση την οποία θα αποτελεί μια απόφαση κοινωνικά δίκαιη, φιλικά προσκείμενη στο φυσικό περιβάλλον και εναρμονισμένη με τον ΕΚ 1967/2006, εμείς θα συνεχίσουμε από το σημείο ακριβώς που σταματάμε την κινητοποίηση μας».

Δηλαδή θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας περιμένοντας την απόφαση η οποία ήδη έχει καταδειχθεί από τις περιφερειακές συναντήσεις και δεν θα συρθούμε σε κανέναν τύπο διαλόγου ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την καθυστέρηση της απόφασης. Οι ψαράδες αμφισβητούν πλέον τις προθέσεις του ΥΠΑΑ&Τ γιατί όπως φαίνεται στόχος του είναι η άσκηση μιας πολιτικής εξυπηρέτησης των μεγάλων  ουκονομικών συμφερόντων της Μέσης Αλιείας (μηχανότρατες - γρι γρι) εις βάρος της συντριπτικής

πλειοψηφίας του 95% του αλιευτικού κλάδου που είναι η μικρή παράκτια αλιεία καθώς επίσης και σε βάρος των παράκτιων οικοσυστημάτων και των ιχθυοπληθυσμών που συρρικνώνονται καθημερινά.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και στη Βουλή αλλά και στα κομματικά τους όργανα για στήριξη των παράκτιων ψαράδων που αποτελούν την ξεχασμένη Ελλάδα.

Καλούμε τους επιστήμονες, τις ΜΚΟ, κάθε ενεργό πολίτη αυτής της χώρας να στηρίξουν όπου και αν βρίσκονται τους ψαράδες που χρόνια τώρα βρίσκονται στο

μάτι του Κυκλώνα αντιμέτωποι με την αναλγησία των κρατικών υπηρεσιών.

Καλούμε τον Σύλλογο Ιχθυολόγων του ΥΠΑΑ&Τ να πάρει θέση.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Τέλος καλούμε τους ψαράδες τους ψαράδες όλης χώρας να συμπαρασταθούν στους απεργούς πείνας με περιφερειακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Επίσης καλούμε τους αλιείς της Αττικής να στηρίζουν με την παρουσία τους στο ΥΠΑΑ&Τα τους απεργούς.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ»


Πηγη: http://www.paseges.gr/portal/cl/co/00e4e83a-15c7-4cb1-8ea7-8c0111901b2f

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.283 δευτερόλεπτα

banner psaremagr

No Internet Connection