Ερώτηση ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ, Ή ΟΧΙ;

22/10/2009 12:22 #1 από speleanthropos
Καλημέρα φίλοι ψαράδες. Συχνά πυκνά φίλοι και γνωστοί που ψαρεύουν κοντά σε περιοχές με κλουβιά με ψαροτούφεκο, ή απο παραλία, ή με καθετή απο σκάφος, αναφέρουν υπεράριθμες ψαριές απο άσπρα ψάρια και κυρίως τσιπούρες.
Θέλω την άποψή σας στο εξής. Τα ψάρια που ζούν δίπλα στα κλουβιά είτε πρόκειτai για κάποια που την "κοπάνησαν¨απο τα κλουβιά ή για ελεύθερα που ζουν και μεγαλώνουν στην περιοχή και τρέφονται με την τροφή που διασκορπίζεται, είναι ή όχι πιθανώς επικίνδυνα προς κατανάλωση;
Αφορμή για την ερώτησή μου είναι σχετικό άρθρο που διάβασα σε ψαροτουφεκάδικο περιοδικό (δεν θυμάμαι ποιό) πριν απο καιρό και το συνδύασα με την παραπάνω αναφορά για φίλους και γνωστούς που μαθαίνω τελευταία.
Το άρθρο λοιπόν έλεγε οτι τα γύρω ψάρια μπορεί να είναι επικίνδυνα γιατί την ημέρα που εμείς θα τα ψαρέψουμε, μπορεί να έχουν ταϊστεί με αντιβιοτικά ή ότι άλλο, με αποτέλεσμα αν τα φάμε να καταναλώσουμε και τα εν λόγω συστατικά. Για τα ψάρια των κλουβιών δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί ο ιδιοκτήτης θα τα αφήσει το σωστό διάστημα ημερών ώστε να φύγουν απο τον οργανισμό οι ουσίες και μετά θα τα θανατώσει για να τα πουλήσει.
Εμένα μου φαίνεται λογικό. Σε εσάς;

Μιά του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρείς και ο ροφός στην βέργα  :dance3:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

22/10/2009 15:34 #2 από GOFARIS
Καλησπέρα φίλε!
Καλές οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ τα ψάρια που προέρχονται από αυτές τα βάζω στην ίδια συνομοταξία με τα hamburger των McDonalds #sick0021# #sick0021#
Ξέρω γίνομαι ακραίος αλλά τουλάχιστον στην Ευβοια (Ν.Ευβοικός μεριά) είχα συναντήσει αρκετές φορές τους Αλβανούς που δούλευαν εκεί να τα ταιζουν με αιματάλευρα από ΣΦΑΓΕΙΑ της περιοχής και γενικά ότι πάει για πέταμα... :shok: :shok: :shok: :shok:
Επειδή έχω δοκιμάσει και τσιπούρα αλανιάρα (2,900KG) και από το εν λόγω ιχθυοτροφείο την ίδια εποχή σε διαβεβαιώ ότι το κρέας της έμοιαζε με άχυρο.
Η αλήθεια είναι ότι μιλάω λίγο με γενικόλογα αλλά περισσότερα θα μάθεις σίγουρα από δικό σου άνθρωπο μέσα από τα ιχθυοτροφεία (αν έχεις !!!).
Και όταν βλέπω την αλανιάρα να την πουλάνε 35 € το κιλό και του ιχθυοτροφείου 2,90€ βγάλε εσύ συμπέρασμα.
Ελπίζω να μην σε φρίκαρα.........

......τελείως. :bye:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

22/10/2009 15:48 #3 από Δημήτρηs Κουζούπηs
Replied by Δημήτρηs Κουζούπηs on topic ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ, Ή ΟΧΙ;
καλησπερα.γνωριζει ομωs καποιοs φιλοs με σιγουρια πωs ξεχωριζουμε την αλανιαρα τσιπουρα απο του ιχθυοτροφειου?σωστεs απαντησειs αν εχετε παρακαλω.να ειστε ολοι καλα

static.panoramio.com/photos/original/28891330.jpg
Δεν θα σε ξεχασω ποτε φιλε ΑΡΗ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

22/10/2009 16:01 #4 από COSTASANDROS
Replied by COSTASANDROS on topic ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ, Ή ΟΧΙ;
:bye:

Το ψαρεμα ειναι ασκηση φυσικης αναπνοης.

Οσο μοιραζεσαι τοσο δυναμωνεις.......

Ταξιδεψα νοερα κατα μηκος της πετονιας στα βαθη των σκοτεινων βυθων για να ανακαλυψω τις πηγες των διεγερσεων....
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

22/10/2009 16:45 #5 από GOFARIS
Η φωτογραφία είναι κατατοπιστικοτατη.
Νομίζω ότι διακρίνεις δυο διαφορετικά ψάρια.
Ούτε τα χρώματα δεν είναι ίδια ούτε καν η μορφή της.
Εχει τρελά χρώματα στο κεφάλι της η άγρια τσιπούρα...
Κοίτα την ήμερη...
Κώστα η απάντηση σου είναι αφοπλιστική (η φωτό εννοώ), δεν χρειάζονται καν λόγια... :good: :good:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

22/10/2009 17:34 #6 από speleanthropos
Replied by speleanthropos on topic ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ, Ή ΟΧΙ;

Η φωτογραφία είναι κατατοπιστικοτατη.
Νομίζω ότι διακρίνεις δυο διαφορετικά ψάρια.

Το πρόβλημα που έθεσα αφορά τα αντιβιοτικά που μπορεί να έχει στο κρέας της η αλανιάρα που ζεί κοντά στα κλουβιά. Μπορεί η ήμερη να είναι άθλια σε γεύση σε σύγκριση με την άγρια αλλά όχι επικίνδυνη προς βρώση (σύμφωνα με τους κρατικούς μηχανισμούς). Στην περίπτωση που αναφέρω, το να φας άγρια είναι οτι χειρότερο.
Σας φαίνεται σωστό ή λάθος; Ξέρετε αν στέκει και κατα πόσο;

Μιά του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρείς και ο ροφός στην βέργα  :dance3:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

22/10/2009 19:04 #7 από Πέτρος Κρητικός (pikrit)
Replied by Πέτρος Κρητικός (pikrit) on topic ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ, Ή ΟΧΙ;
Σίγουρα τα άγρια ψάρια είναι πιο νόστιμα από τα της ιχθυοκαλλιέργιας αλλά δεν πρέπει να αφορίζουμε τα δεύτερα!
Δεν έχω βρει καμία μελέτη που να δείχνει κάποια διαφορά σε θρεπτικά συστατικά μεταξύ των 2 ούτε και μεγαλύτερη επιβάρυνση σε κάποιους παράγοντες(ας πούμε βαρέα μέταλλα) σε οροσμένες περιπτωσεις ίσως ισχύει και το αντίθετο.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχαν οι ιχθυοκαλλιέργιες η καταπίεση των ιχθυαποθεμάτων θα ήταν τεράστια( άκομη περισσότερο από τώρα :shok: φανταστείτε) και φυσικά τα ψάρια θα ήταν πολύ ακριβότερα από τώρα!
Από την άλλη βέβαια η επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος στις περιοχές των κλοβών είναι τεράστια....

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά θεωρώ αδύνατο ο ολοένα και ταχύτερα αυξανόμενος πλυθησμός να μπορούσε να καταναλώνει ψάρια χωρίς να εξαφανιστούν αυτά σε μια μέρα μέσα...


Στο ερώτημά σου φίλε μου θα συμφωνήσω μαζί σου αφού έχει βρεθεί ότι τα ψάρια που περιτριγυρίζουν τους κλωβούς τρέφονται κατά κύριο λόγο με αυτά που πέρισσεύουν από τη τροφή αυτή οπότε λογικά θα λαμβάνουν και τις αντιβιώσεις  κι όλα τα υπόλοιπα.Τώρα σε τι ποσοστό συμβαίνει αυτό, δηλαδή πόσο της εκατό ας πούμε από την αντιβίωση δεν καταναλώνεται από τα ψάρια εντός των κλωβών δεν ξέρω και δεν μπορώ να πιθανολογήσω αλλά σίγουρο δεν το αποκλείω!
Δεν ξέρω όμως κι αν είναι όντως επικίνδυνο, ειδικά σε σχέση με τα υπόλοιπα που καταναλώνουμε καθημερινά στη διατροφή μας...


By the way...έφαγα σήμερα στη θεία μου τσιπούρες άγριες υποτίθεται αλλά ήταν τόσο βαριές, είχαν τόσο λίπος και ήταν τόσο άνοστες που ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω....μάλλον κλουβίσιες ακριβά πουλημένες ήταν...

Take your time... don't live too fast, Troubles will come and they will pass.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

05/12/2009 10:59 #8 από petros3110
Με αφορμή τα παραπάνω εκφράζω τον προβληματισμό μου:
Βλέπω πολύ συχνά, θα έλεγα μόνιμα, να ψαρεύουν πολλοί στο λιμάνι της Ελευσίνας και λίγο πιο κάτω από την λίμνη Κουμουνδούρου μετά τον Ασπρόπυργο.Οι περιοχές αυτές μετά από πολλές περιβαλοντολογικές μελέτες είναι πλέον μολυσμένες της Αττικής.Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
α.Σε τόσο μολυσμένο περιβάλλον πως είναι δυνατή η ύπαρξη ψαριών?
β.Οι ψαράδες των περιοχών αυτών(οι οποίες δεν είναι και οι μόνες-έχω δει και στο Πέραμα,Ζέα κλπ) είμαι βέβαιος ότι είναι γνώστες της μόλυνσης των συγκεκριμένων περιοχών, παρά ταύτα ψαρεύουν, τα ψάρια που πιάνουν είναι κατάλληλα προς βρώση?
γ.Μήπως τα ψάρια διυλιζουν την τροφή τους και είναι γίνονται κατάλληλα ?
ΥΓ:Λαυράκι- κέφαλος είναι δύσκολο να μην ψαρευτεί - βρεθεί σε λιμάνια που ως επί το πλείστον είναι επιβαρρυμένα.Πάντως προσωπικά, σε ανάλογες περιοχές δεν ψαρεύω, λόγω αυτών των προβληματισμών μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

05/12/2009 13:33 #9 από ΝΑΣΟΣ
φιλε πετρο καλημερα καταρχην,
ειμαι κ εγω ενας απο αυτους που ψαρευουν στην μαρινα ζεας στον φαρο συγκεκρημενα κ οχι μεσα στην μαρινα.
εχω πιασει αρκετες φορες τσιπουρες αξιολογες μπορω να πω 1 - 2 κιλα η καθεμια καθως κ λιθρινια, ειναι αλλωστε γνωστο οτι ανεκαθεν ο σαρωνικος φημιζοτανε για τις τσιπουρες του μεταξυ κ αλλων ψαριων.
με αυτο που γραφω παραπανω δεν θελω να πω οτι τα ψαρια αυτα ειναι σωνει κ ντε καθαρα διοτι  δεν ειμαι ο αναλογος επιστημονας - υχθιολογος - marine biologist  που θα μπορουσε να δωσει εμπεριστατομενη απαντηση με τα αναλογα επιχειρηματα που θα την συνοδευαν.
ενα πραμα που μπορω να σου πω ως κατοικος της πειροχης της ζεας ειναι οτι η κατασταση των νερων της περιοχης απ οταν εγκατασταθηκε κ λειτουργησε ο βιολογικος καθαρισμος της ψυταλειας ειναι δραματικα καλυτερα .
δεν μπορω να πω οτι ειναι οπως τα νερα του χωριου μου αλλα δεν ειναι κ στο χαλι που υπηρξαν καποτε.
κατι που ξερω σιγουρα διοτι το ειχα δει σε ενα γαλλικο ντοκυμαντερ ειναι η κλασικη ερωτηση που κανουν καποιοι σχετικα με το λαυρακι, αν δλδ το λαυρακι μπορουμε αν το φαμε διοτι τρωει ποντικια.
η απαντηση ηταν οτι το σταμαχι του ψαριου αφου διυλησει την τροφη με τα γαστρικα του υγρα μετα περνει της απαραιτητες ουσιες που ειναι χρησιμες για αυτο κ στην προκειμενη περιπτωση το λαυρακι το ποντικι το βλεπει ως κρεας κ μονο χωρις την συχαμαρα που διεπει τους ανθρωπους για το εν λογω τρωκτικο.
αν υπαρχει φιλος επιστημονας που πραγματικα θα μπορουσε να μας δωσει καποιες τεκμηριωμενες απαντησεις επι του θεματος αθ ηταν ευχης εργο για ολους μας.

νασος

TIGHT LINES

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

05/12/2009 16:11 #10 από petros3110


αν υπαρχει φιλος επιστημονας που πραγματικα θα μπορουσε να μας δωσει καποιες τεκμηριωμενες απαντησεις επι του θεματος αθ ηταν ευχης εργο για ολους μας.

νασος


:good: :good: :good:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs ΚουζούπηsΠαπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.411 δευτερόλεπτα