× Ποιο να διαλέξω; Καγιάκ και ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ.
Τι πρέπει να προσέχω;
Πώς ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ίδιου τύπου διαφορετικών εταιρειών;

Ερώτηση Ειδη Καγιάκ

05/06/2012 15:42 - 05/06/2012 16:48 #1 από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Ειδη Καγιάκ δημιουργήθηκε από anton (Αντωνης Καντιδακης)
Λοιπόν, χονδρικά, υπάρχουν 4 είδη:

(1) Φουσκωτά, (2) Πτυσσόμενα, (3) Sit In (κάθεσαι μέσα) και, (4) Sit On top (αυτά που κάθεσαι «επάνω»).

1) Τα Φουσκωτά, είναι τα γνωστά μας φουσκωτά καγιάκ, που υπάρχουν σε πολλές μάρκες.


Υπέρ: Είναι πιο ελαφριά, πιάνουν πολύ μικρότερο χώρο ξεφούσκωτα, είναι φθηνότερα, είναι πολύ σταθερά (δύσκολο να γυρίσει τούμπα) σε πλεύση, έχεις εύκολα πρόσβαση στους αποθηκευτικούς χώρους όλου του σκάφους,
Κατά: Έχουν πρόβλημα να ταξιδεύουν με αέρα πάνω από 3 μποφόρ, λόγω των μεγάλων φουσκωτών επιφανειών που παρουσιάζουν μετωπική αντίσταση. Θέλουν προσοχή στα βράχια, βότσαλα, αλλά και την άμμο λόγω τριβών και φθοράς του υφάσματος. Το φούσκωμα, στήσιμο και ξεφούσκωμα καλοκαίρι με τον ήλιο να καίει, είναι ταλαιπωρία.. Είναι αργά στην κίνηση. Δεν έχεις συνήθως στεγανούς χώρους για να φυλαχτούν πράγματα.

Μία ιδιαίτερη κατηγορία εδώ, είναι τα «ακριβά» φουσκωτά που παρουσιάζουν αφενός μεν χαμηλό προφίλ (αντίσταση) στον αέρα, αφετέρου έχουν εσωτερικά στο σκάφος κάποιες πτυσσόμενες μπανέλες, (ξύλινες, μεταλλικές ή, πλαστικές λωρίδες στήριξης-σκλήρυνσης).

2) Τα, Πτυσσόμενα, είναι καγιάκ που αποτελούνται απο σκληρό σκελετό σε (συναρμολογούμενα) κομμάτια και, γύρω-γύρω φέρουν την ποδιά. Κάποια από αυτά, όπως τα γνωστά Klepper, ταξιδεύουν πολύ καλά, αλλά είναι πολύ ακριβά.


Υπέρ: Είναι πιο ελαφριά, πιάνουν πολύ μικρότερο χώρο ξεφούσκωτα, είναι σταθερά σε πλεύση, έχεις εύκολα πρόσβαση στους αποθηκευτικούς χώρους όλου του σκάφους,
Κατά: Θέλουν προσοχή στα βράχια, βότσαλα, αλλά και την άμμο λόγω τριβών και φθοράς του υφάσματος. Το στήσιμο και μάζεμα καλοκαίρι με τον ήλιο να καίει, είναι ταλαιπωρία.. Είναι πολύ ακριβά.

3) Τα, Sit In (κάθεσαι μέσα), είναι τα συνηθισμένα και γνωστά, καγιάκ των εσκιμώων . Είναι τα καγιάκ, που είναι κλειστά γύρω από την μέση του κωπηλάτη.


Υπέρ: Προφυλάσσουν καλύτερα από τον ήλιο και το κύμα, εφόσον όλο τo σώμα μας από την μέση και κάτω, βρίσκεται και καλύπτεται «μέσα» στο καγιάκ.
Κατά: Είναι δύσκολο να μπεις-ανέβεις ενώ είσαι στο νερό και δεν «πατώνεις». Αν αναποδογυρίσει και έχεις πέσει στο νερό είναι πρόβλημα να βγουν τα νερά από μέσα. Βέβαια, εδώ υπάρχει και κόλπο που μπορεί να μάθει κάποιος και όταν γυρίσει ανάποδα και δεν έχει φύγει-βγει από το σκάφος, (με το κεφάλι στο νερό) να ξαναγυρίσει στην θέση του (με το κεφάλι προς ουρανό), αλλά, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.. Επίσης, σε αυτά τα καγιάκ, δεν μπορείς να κάτσεις κάθετα στο σκάφος με τα πόδια στο νερό για ψάρεμα, πράγμα που βολεύει πολύ..

4) Τα, Sit On top, είναι τα πλέον συνηθισμένα καγιάκ που κυκλοφορούν, και είναι ανοιχτά από επάνω, στον χώρο που κάθεσαι.


Υπέρ: Πολύ άνετα για ψάρεμα, μπορείς να ανέβεις άνετα πάνω τους από το νερό, (άρα και ιδανικά για μετακινήσεις για ψαροτούφεκο ), μπορείς να βάλεις τα πόδια στο πλάι και να κάτσεις για ψάρεμα, έχεις εύκολα πρόσβαση στους αποθηκευτικούς χώρους όλου του σκάφους, έχεις στεγανούς χώρους για να φυλαχτούν πράγματα. Εάν αναποδογυρίσει, δεν κρατά νερό μέσα, γιατί αφού είναι ανοιχτό, ξαναγυρνώντας το σωστά, το νερό φεύγει.

Ωραία. Αποφασίσαμε να πάρουμε κάποιο. Ποιο μέγεθος είναι «καλό»;
Εξαρτάται, για ποια δουλειά το θέλουμε. Δηλαδή:

Για παιχνίδι, όλα είναι καλά.
Για ψάρεμα, όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερα. Μεγαλύτερο σκάφος, σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, μεγαλύτερη πλευστότητα, καλύτερη ανταπόκριση στο κύμα, λιγότερο «βρέξιμο», μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι.
Πρακτικά, μήκος μεγαλύτερο από 3,5 μέτρα.

Πλάτος ανάλογα με το τι θέλουμε. Πρακτικά, όσο στενότερο, τόσο ευκολότερα «φεύγει» με λιγότερη προσπάθεια. Οσο στενότερο όμως, τόσο λιγότερο ευσταθές είναι. Πρακτικά, 73-83 εκ. για ψάρεμα, είναι ικανοποιητικό.

Την τελική επιλογή επίσης, λαμβάνουμε υπόψη τον χώρο αποθήκευσης που έχουμε, το μήκος του αυτοκινήτου για την μεταφορά, το βάρος που μπορούμε να σηκώσουμε.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Αλέξανδρος Κλώνος, Nick Droukopoulos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: Δημήτρηs Κουζούπηsanton (Αντωνης Καντιδακης)Παπακωστας Δημητρης (tselikas)Γιαννης (STAY_ALIVE)Φώτης Σαρρηγεωργίου
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.344 δευτερόλεπτα

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection