Γιώργος Τσεντελιέρος ( Fisherman )

Γιώργος Τσεντελιέρος ( Fisherman )

Πώς θα επιλέξετε το πιο κατάλληλο αγκίστρι για τα ψαρέματα σας

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημητρης Σφαλτός

Στα ψαρέματα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά και διαφορετικά αγκίστρια.

Το συναρπαστικό ψάρεμα του λούτσου με την τεχνική του Light Rock Fishing! (LRF)

Του Δημήτρη Παπαχρήστου και Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Σφαλτός

Η άνοιξη πλέον έχει έρθει για τα

καλά και οι καιρικές μεταβολές είναι εμφανείς. Οι ακτές και τα λιμάνια έχουν κατακλυστεί από τα κοπάδια του γόνου που με τη σειρά τους προσελκύουν τα μεγαλύτερα αρπακτικά στην αιγιαλίτιδα ζώνη για να τραφούν. Τα αρπακτικά ψάρια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων είναι πιο κινητικά και επιθετικά στα δολώματα μας, με πρωτεργάτες τους αδηφάγους λούτσους.

Η παροιμιώδης όμως καχυποψία τους σε πολυψαρεμένους τόπους, μας έχει κάνει να στραφούμε σε light rock τεχνικές, ειδικά για να παρουσιάσουμε μικρές σιλικόνες με φυσικό τρόπο. Εκεί είναι που τα πράγματα γίνονται εντελώς «οριακά», επικίνδυνα, αλλά και άκρως διασκεδαστικά!!!

Με λίγα λόγια σηματοδοτείται πλέον η έναρξη του ψαρέματος για τους λάτρεις του Light Rock Fishing (LRF). Αν και το light rock fishing είναι μια τεχνική που ασκείται όλο το χρόνο, εν τούτοις με τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά αρπακτικά, το ψάρεμα γίνεται πιο ενδιαφέρον. Σε αυτό το άρθρο θα εξειδικευτούμε στο ψάρεμα του λούσου με την τεχνική του Light Rock Fishing.

loutsos stoma silikoni grip light rock fishing lrf hrf carpmatchfishing

Η επιλογή αυτής της τεχνικής δεν έγινε καθόλου τυχαία, αλλά με γνώμονα και σκοπό να δώσει απαντήσεις και λύσεις στους ψαράδες που τελευταία βλέπουν τις αναμετρήσεις τους με το εν λόγω θήραμα να μειώνεται σημαντικά.
Είναι γεγονός πως ακόμα και στις μέρες μας ,που η γνώση γύρω από το spinning γενικά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ικανοποιητικές διαστάσεις, οι περισσότεροι ψαράδες έχουν συνδέσει το ψάρεμα του λούσου με σκληρά τεχνητά . Αυτή η τεχνική δεν είναι απαραίτητα λανθασμένη, αλλά στους πολυψαρεμένους τόπους μας, όπως τα μεγάλα λιμάνια κατά κύριο λόγο, τα σκληρά τεχνητά δεν αποδίδουν πια όσο θα θέλαμε.

loutsoi sto light rock fishing lrf silikones sfaltos dragon sonik rockchamp carpmatchfishing

Παρατηρούμε επίσης ότι τα ψάρια ακόμα και όταν τρώνε .τα σνομπάρουν επιδεκτικά! Αυτό πολύ απλά συμβαίνει επειδή έχουν συνηθίσει τόσο τα σχήματα όσο και τις πλεύσεις, ακόμη και πολύ καταξιωμένων σκληρών τεχνητών. Φανταστείτε τους λούτσους να κυνηγούνε κοπάδια από μικρές σαρδέλες, ή μικρούς μπαλάδες και γοπάκια, και εμείς να ψαρεύουμε με minnow 20 cm ή 15 cm...
Με το light rock fishing έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε επιδέξια πολύ μικρά δολώματα. Από μικρά minnows και μικρά poppers, μέχρι τις γνωστές σε όλους πολύ αποδοτικές σιλικόνες, και να προσφέρουμε στα ψάρια ένα δόλωμα πραγματικά πανομοιότυπο με εκείνο που τρέφονται εκείνη την στιγμή στο φυσικό τους περιβάλλον. Το θέμα είναι ότι ο λούτσος είναι ένα ψάρι που φτάνει σε μεγάλα μεγέθη, και το να ψαρεύεις ένα ψάρι πάνω από 2 κιλά, ο εξοπλισμός σε όλα του τα στοιχεία που απαρτίζεται, φτάνει σε οριακά σημεία. Το θέμα με εμάς τους «καμμένους» με τα λεπτά εργαλεία (βλέπε match fishing ), είναι ότι μας αρέσουν οι προκλήσεις, μας αρέσει να φτάνουμε εξοπλισμούς στα άκρα, και να απολαμβάνουμε –ίσως μια άνιση-μάχη, που θα θυμόμαστε για πάντα!

loutsos lrf silikones light rock fishing rod carpmatchfishing

Εξοπλισμός LRF για λούτσους

Για το ψάρεμα μας θα χρειαστούμε ένα καλάμι για light rock fishing, αλλά όχι κατά ανάγκη τα πολύ μικρά (Ultra-Light/UL) σε c.w, που φτάνουν τα 5-7 γραμμάρια max. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα καλαμιά στο εμπόριο και ίσως με προσεκτικό ψάξιμο βρείτε και κάποια πιο οικονομικά μοντέλα. Η δράση του πρέπει οπωσδήποτε να είναι fast, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά τα τεχνητά μας, αλλά και να επιτυγχάνουμε δυνατά και αποτελεσματικά καρφώματα στα σκληρά σαγόνια του λούτσου.

lrf loutsos light rock fishing silikones spinning sfaltos carpmatchfishing

Θα αποφύγουμε καλάμια με regural/medium action, όπως συνήθως είναι τα καλάμια Mebaru/Mebaring, όπως αναγράφονται στα ιαπωνικά μοντέλα. Τα ποιοτικά καλάμια ajing (όχι φασόν...κινέζικα) στα μεγαλύτερα c.w της σειράς τους, και με fast action, μπορούν να ανταπεξέλθουν στα περισσότερα απαιτητικά ψαρέματα.

2 loutsoi lrf grips light rock fishing silikones carpmatchfishing

Το θέμα είναι να διαλέξουμε ένα καλάμι που να φτάνει τα 10-12 γραμμάρια max, και να έχει –όσο είναι δυνατόν-περισσότερα αποθέματα δύναμης στο butt και σωστή/γρήγορη επαναφορά στο πρώτο στέλεχος του καλαμιού. Δεν πρέπει να «τερματίζει» το καλάμι την δράση του, το ψάρι να έχει λυγίσει όλο το blank, και ο λούτσος να κάνει ότι θέλει. Έχουμε δει πολλά καλάμια με αυτό το χαρακτηριστικό και δυστυχώς είναι ακατάλληλα για τα περισσότερα light rock ψαρέματα. Εάν πάντως κάποιος δεν θέλει να ρισκάρει τόσο πολύ, μπορεί να επιλέξει τα καλάμια του heavy rock fishing, τα οποία σαφώς έχουν περισσότερα αποθέματα δύναμης για τους μεγαλύτερους λούτσους.

loutsos pap lrf texnhto ima light rock fishing carpmatchfishing

Ο μηχανισμός μας από την άλλη πρέπει να είναι μέγεθος της τάξεως 2000-2500, ανάλογα βεβαία με το πόσο καλά ζυγίζει με το καλάμι μας , πράγμα που θα το αντιληφτούμε κρατώντας το σύνολο στα χέρια μας. Συνδυάστε το με νήμα από διάμετρο 0.6-0.8 pe που το θεωρώ και ιδανικό για να έχουμε μεγάλα περιθώρια δύναμης σε κάποιο μεγάλο ψάρι. Το παράμαλλο μας από 0.26-0.28 mm οπωσδήποτε flouorocarbon , το οποίο θα διπλαρώσουμε στους τελευταίους 5-10 πόντους το πολύ.

diplaroma paramalou lrf spinning carpmatchfishing

Πολλοί χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό κομμάτι σύρματος στο τέλος , πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να αποφεύγεται και δεν το συστήνω , γιατί ότι κερδίζουμε από την συνολική σωστή παρουσίαση του δολώματος μας μέσα στο νερό χάνεται, χαλώντας και την διακριτικότητα και την πλεύση του τεχνητού μας. Πολλές φορές όμως θα έχουμε και κοψίματα, όπως ακριβώς γίνεται χρησιμοποιώντας και μεγάλα σκληρά τεχνητά. Είναι καλύτερα όμως να κοπεί μια σιλικόνη, παρά ένα τεχνητό της τάξης των 25 ευρώ και άνω...

Ποτέ δεν θα ξέρουμε από πού θα χτυπήσει το ψάρι, πως θα δαγκώσει, κάτι που ισχύει σε όλα τα spinning ψαρέματα. Κάτι άλλο που βοηθάει , όπως έχουμε δει, είναι κάποιες παραμάνες τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες είναι πιο μακριές από τις άλλες, και οι λούτσοι συχνά δαγκώνουν σε αυτά τα σημεία, χωρίς να μπορούν να κόψουν τις σιλικόνες μας.

lrf silikoni loutsos paramana fuji carpmatchfishing

Τα τεχνητά του LRF για λούτσους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε σιλικόνη της αρέσκειας μας, δίνοντας όμως έμφαση στα μικρά μοντέλα που μιμούνται κάποιον γόνο. Ιδιαίτερη προτίμηση οι λούτσοι έχουν δείξει στους φυσικούς χρωματισμούς , κυρίως σε λαδοπράσινες αποχρώσεις με λευκή κοιλιά, αλλά και σε διάφανου χρώματος σιλικόνες.

silikones lrf loytsoi 2 lighr rock fishing sportex black arrow carpmatchfishing

Οι τελευταίες έχουν αποδώσει στις περιπτώσεις που τα ψάρια έτρωγαν με μεγάλη επιφύλαξη, και ειδικά αυτές με τα glitters που κάνουν αντανακλάσεις. Τα μικρά χελάκια είναι αναμφίβολα από τα μοντέλα που έκαναν την διαφορά, όταν οι λούτσοι κυνηγούσαν επιφυλακτικά τα άλλα τεχνητά μας και δεν χτυπούσαν σε τίποτα.

loutsos lrf hrf silikoni lancon delalande sonik rockchamp carpmatchfishing

Μολυβοκεφαλές σε σχήμα μπάλας ,είναι ότι πρέπει για τα χελάκια, αυτές με την διχαλωτή ουρά ψαριού, και τις μικρές shad σιλικόνες. Οι στρογγυλές μολυβοκεφαλές μας επιτρέπουν να προσαρμόσουμε εμείς την κίνηση στις σιλικόνες μας, αφού από μόνες τους δεν προσφέρουν καμία ειδική πλεύση.

loutsos silikoni round jighead light rock fishing lrf hrf carpmatchfishing

Για πιο περίτεχνες πλεύσεις, μολυβοκεφαλές σε σχήμα ψαριού θα δώσουν λύση συνδυασμένες κυρίως με σιλικόνες τύπου jerkbait ! Αυτές και οι μικρές μυτερές τύπου dart, μπορούν να κάνουν γρήγορες πλεύσεις, με απότομες κινήσεις δεξιά και αριστερά (darting action) , κάτι που αρέσει πολύ στους λούτσους. Καλές επίσης είναι και οι μολυβοκεφαλές τύπου football, οι οποίες δημιουργούν μια ήπια κυματοειδή κίνηση κατά την βύθιση και ανάκτηση της σιλικόνης.

loutsos chadsilikoni lrf light rock fishing hrf carpmatchfishing

Δοκιμάστε διαφορές πλεύσεις σε διαφορετικά βάθη μέχρι να εντοπίσετε που τρώνε τα ψάρια. Πολλές φόρες βλέπουμε δραστηριότητα στον αφρό, αλλά τα ψάρια τρώνε πιο χαμηλά! Μια ακόμα εξαιρετική τελική επιλογή είναι τα μικρά minnows ως 12 το πολύ εκατοστά , ενώ δώστε έμφαση στα μικρά vibration ,ειδικά αν είστε σε λιμάνι με αρκετό βάθος.

lrf hrf ima loutsos light rock fishing carpmatchfishing

Το ψάρεμα του λούτσου με LRF

Πρώτη κίνηση του ψαρά είναι να εντοπίσει σε ποια σημεία του λιμανιού βρίσκεται ο γόνος... Διπλά σε καράβια η σε προβολείς είναι τα πιο συνήθη σημεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο υπάρχει ακόμα φως όμως ο γόνος θα είναι πιο απομακρυσμένος από τον ντόκο. Τα κυνήγια των ψαριών και ο παφλασμός των μικρόψαρων στην επιφάνεια θα μας αποκαλύψουν την επιθετική δραστηριότητα. Το σούρουπο και το ξημέρωμα είναι αναμφίβολα οι καλύτερες ώρες ,καθώς κατά κανόνα τα ψάρια βρίσκονται σε εντονότερη φάση αναζήτησης τροφής.

light rock fishing lrf loutsoi me silikones carpmatchfishing

Δώστε βάση στο είδος των μικρόψαρων που κυκλοφορούν στην περιοχή σας και προσαρμόστε μια σιλικόνη που να ταιριάζει στα χρώματα και στο μήκος των ψαριών αυτών. Στόχος μας είναι να κάμψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καχυποψία των λούσων και για αυτό δε θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη... Oι πλεύσεις που είχαν την μεγαλύτερη -στατιστικά πάντα-επιτυχία, ήταν οι γρήγορες με κοφτά μικρά twitch, για να επιτυγχάνεται η κίνηση darting όσο το δυνατόν περισσότερο. Ως γνωστόν, οι λούτσοι είναι ταχύτατα αρπακτικά και πολλές φορές όταν είναι πονηροί σνομπάρουν τις αργές πλεύσεις.

2 loutsoi chad silikoni light rock fishing lrf carpmatchfishing

Το χτύπημα τους είναι δυνατό και ακαριαίο. Τα πρώτα τραβήγματα είναι μεγάλης ισχύος, βουβά και με ένταση, καθώς ο λούτσος κουνάει πρώτα δεξιά και αριστερά το κεφάλι του, για να αφαιρέσει το τεχνητό από το στόμα του. Το θετικό είναι ότι με ένα καλάμι LRF ή HRF, η δράση του fast απορροφάει δραστικά τα πρώτα τραβήγματα και το ψάρι "σκάει" πιο γρήγορα. Και φρένα θα πάρει ( άλλωστε το LRF για τους λούτσους είναι περισσότερο διασκέδαση, καθώς όλα είναι οριακά...), και την δράση του καλαμιού θα τερματίσει πολλές φορές μέχρι να έρθει προς την ακτή. Ρυθμίστε καλά τα φρένα σας και δείξτε την απαιτούμενη υπομονή , μέχρι να κουραστεί το ψάρι και να αρχίσει να έρχεται προς την ακτή.

loutsos apoxiasma lrf hrf rock fishing silikones carpmatchfishing

Μεγάλη προσοχή λίγο πριν το απόχιασμα (εμείς ανοίγουμε λίγο τα φρένα περισσότερο ), γιατί ο λούτσος θα κρατήσει αρκετά αποθέματα δύναμης , θα χτυπηθεί πάνω στην επιφάνεια, θα ξανατινάξει το κεφάλι του πολλές φορές για να απαγγιστρωθεί την τελευταία στιγμή, θα κάνει μια βουτιά προς τα βαθιά ελπίζοντας να βρει κάποιο εμπόδιο που θα τον ελευθερώσει.

apoxiasma loutsou light rock fishing lrf carpmatchfishing

Εκεί κατά την γνώμη μου χάνονται πολλά ψάρια, κυρίως γιατί οι ψαράδες δεν είναι προετοιμασμένοι για το τι θα συμβεί. Με το LRF τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί τα λεπτά εργαλεία και η κοντινή απόσταση του ψαριού, δεν συγχωρεί λάθη. Εμείς τα ξέρουμε και για αυτό τα αναφέρουμε.

lrf apoxi loutsos light rock fishing silikones carpmatchfishing

Επίλογος

Μπορεί να πρόκειται για ένα θήραμα που η συνήθεια θέλει να το ψαρεύουμε με βαρύτερα εργαλεία και πιο δυνατούς εξοπλισμούς εμείς όμως για άλλη μια φορά θα κάνουμε τη διαφορά... Αξίζει πραγματικά να το επιχειρήσετε γιατί πέραν από αποδοτικό είναι και άκρως διασκεδαστικό ! Μη ξεχνάτε πως στα ψιλά εργαλεία θα έχουμε και συλλήψεις από πολύ μικρούς λούτσους , αυτοί οι μικροί μαχητές πρέπει να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον!

catch and release loutsos lrf light rock fishing carpmatchfishing

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και όμορφα rock ψαρέματα σε όλους!

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 

Eging: Το ψάρεμα της σουπιάς σε θολά νερά με λασπώδη βυθό , αναζητώντας την κατάλληλη καλαμαριέρα

Του Γιάννη Καμία

Φωτογραφίες:Γιάννης Καμίας, Δημήτρης Σφαλτός

Ο κάθε τόπος για το ψάρεμα του eging έχει τα δικά του μυστικά . Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το ψάρεμα της σουπιάς σε μέρη όπου η σύσταση του βυθού αποτελείται από λασπώδη υλικά και αραιή ποσειδώνια. 

Βασικά έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, το όποιο δεν μας επιτρέπει καν να πατήσουμε στης παράλιες του όταν υπάρχει πλήρες υποχώρηση των υδάτων , γιατί θα βουλιάξουμε για τα καλά!

Αυτού του είδους τα μέρη, αν και είναι αρκετά ρηχά, κρατάνε πολύ πλούσια τροφή για ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς , είναι από τα καλύτερα μέρη για την αναπαραγωγή της σουπιάς, και την απόθεση των αυγών της. Επιπλέον αποτελούν και την μόνιμη κατοικία της ,για πάρα πολλούς μήνες, κυρίως από τον μηνά Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο .

eging soupis cuttlefish murky waters thola kai laspodi nera carpmatchfishing

Βεβαία εμείς δεν θα ψάξουμε άμεσα να βρούμε τις σουπιές σε τέτοιες παράλιες και σε τόσο πολύ ρηχά νερά ,αλλά στα τοπικά λιμάνια που υπάρχουν σε τέτοιες περιοχές.
Καλό είναι όταν βρούμε ένα τέτοιο μέρος να το επισκεφτούμε μέρα και μάλιστα τις ώρες που η παλίρροια είναι σε πλήρες υποχώρηση, για να εξερευνήσουμε τον βυθό περιμετρικά του λιμανιού. Με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψουμε πληροφορίες για την πυκνότητα από φύκια και τα σημεία που αυτά δεν υπάρχουν.

eging port carpmatchfishing

Γιατί θα χρειαστεί να ρίχνουμε τις καλαμαριέρες μας ανάμεσα σε αυτά και όχι επάνω τους, γιατί η καλαμαριέρα θα πιάνει συνέχεια φύκια. Περά από αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις τρύπες που υπάρχουν χαμηλά στο τσιμέντο του λιμανιού, εσωτερικά και εξωτερικά . Αυτές είναι παρά πολύ καλές κρυψώνες για τις σουπιές και όχι μόνο, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο να βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και χταπόδια σεβαστού μεγέθους εκεί.

Για αυτό αναφέρω ότι θα πρέπει να πάμε μέρα και η παλίρροια να είναι σε πλήρες υποχώρηση, μόνο έτσι θα δούμε αυτές τις τρύπες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά άτομα που κάνουν χρόνια eging όταν πάνε σε λιμάνια ψάχνουν πρώτα σε τέτοια ‘’σημεία κλειδιά’’, και μετά συνεχίζουν το ψάρεμα με μακρινές βολές στα βαθιά.

eging gia soupies kam green jig carpmatchfishing

Τι ώρες θα πάμε για eging ?

Προσωπικά επιλέγω να πηγαίνω αργά το βράδυ, γιατί σε τέτοια μέρη όπως τα λιμάνια αν επιλέξουμε να πάμε τις κλασικές ώρες, νωρίς το πρωί η καμία ώρα πριν το σούρουπο, είναι οι ώρες που υπάρχει κίνηση από τους τοπικούς επαγγελματίες ψαράδες. Κατά την ταπεινή μου άποψη αποφεύγω παρά πολύ να πηγαίνω αυτές τις ώρες, γιατί η ησυχία στο ψάρεμα είναι από τους κυριότερους παράγοντες ,για να έχουμε επιτυχημένες ψαρευτικές εξορμήσεις.

girl fishing eging soupia cuttlefish carpmatchfishing

Πάμε να δούμε τα χρώματα και λοιπά χαρακτηριστικά από τις καλαμαριέρες που θα χρησιμοποιήσουμε όταν:
1) Η διαύγεια των υδάτων ποικίλει λόγω παλίρροιας ή άλλων καιρικών φαινόμενων
2) Υπάρχει τεχνητός φωτισμός
3) Όταν υπάρχει έντονη ή μειωμένη δραστηριότητα των θηραμάτων

Ως γνωστόν ,όπως θα έχετε διαβάσει και σε αλλά άρθρα στο site www.carp-matchfishing.gr, οι σουπιές και τα καλαμάρια δεν βλέπουν χρώματα, παρά μόνο αποχρώσεις μεταξύ του λευκού και του μαύρου (κύριες αποχρώσεις του γκρι)
Βέβαια επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αντιλαμβάνονται στα μάτια τους την ήπια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο περιβάλλον τους και στα θήραματα τους, όπως και τα ερπετά της ξηράς ...στο περίπου όμως. Στο επόμενο link(όπως και σε επόμενα links), μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα κεφαλόποδα και το πως αντιλαμβάνονται τα θηράματά τους Οι θερμικές καλαμαριέρες και η χρήση τους στην τεχνική του eging.

eging soupia cuttlefish purple yamashita jig carpmatchfishing

Επίσης, ανάλογα το ποσό θολά είναι τα νερά, διακρίνεται και η ήπια σιλουέτα της καμαριέρας με τον κατάλληλο χρωματισμό .Όποτε μην περιμένετε να ρίξετε μια καλαμαριέρα με κάποια έντονη απόχρωση στα δικά σας ματιά (π.χ. μια κόκκινη) γιατί απλά αυτή θα φανεί σαν μια έντονη απόχρωση του γκρι και τίποτα παραπάνω.
Κάθε χρώμα καλαμαριέρας, ή ο συνδυασμός χρωμάτων επάνω στο σώμα της δουλεύει καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, όπου ο καιρός είναι κάλος, δεν έχουμε συννεφιά, και η θάλασσα είναι «λάδι» . Βάση τέτοιων συνθηκών η διαύγεια των υδάτων είναι αρκετά καλή , μάλιστα αυτές είναι και οι ιδανικές συνθήκες που θα δραστηριοποιηθούν και οι σουπιές για αναζήτηση τροφής. Σε τέτοιες συνθήκες δουλεύουν καλά τα χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ, λαδί, μαύρο, μπλε, και κυρίως οι καλαμαριέρες που είναι απομιμήσεις ψαριών, οι γνώστες natural-δείτε το σχετικό άρθρο ( Οι επιλογές αυτών καλό είναι να βασίζονται επάνω σε απομιμήσεις ψαριών που κρατάει ο τόπος .

soupia eging rod natural jig carpmatchfishing

Καλό είναι για αρχή να αποφεύγουμε τα glow μοντέλα, ή αν έχουμε μόνο από αυτά να μην τα φωτίζουμε καθόλου ,γιατί λόγω του φωτισμού που έχει το λιμάνι οι καλαμαριέρες φαίνονται πολύ έντονα, και όχι απλά δεν δουλεύουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πονηρεύουν τα θηράματα μας-δείτε το σχετικό άρθρο (). Αυτά στην συνέχεια από την μεριά τους κρατούν αμυντική στάση απέναντι στις καλαμαριέρες μας! Τα πράγματα βεβαία γίνονται χειρότερα όταν έχουμε και τον επιπλέον φωτισμό του φεγγαριού.

Μια τεχνολογία που έχει αποδειχτεί καλή σε τέτοιες συνθήκες είναι οι μπίλιες ήχου, δεν μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία κάνει προσέλκυση σε τέτοιες συνθήκες, αλλά από ότι μου έχει αποδειχτεί ,τσατίζει τα θηράματα και τα κάνει ποιο επιθετικά-δείτε το σχετικό άρθρο ().

soupia cuttlefish orange search carpmatchfishing

Πάντως καλό είναι να αρχίζουμε πάντα με καλαμαριέρες που έχουν χρώμα μόνο στην ράχη και η κοιλιά τους είναι άσπρη. Τα μοντέλα με διάφορους χρωματισμούς σε όλο τους το σώμα και κυρίως στην κοιλία, ας τα αφήσουμε σαν δεύτερη επιλογή σε αυτές τις συνθήκες. Καλό είναι με την επιλογή χρωματισμού να είμαστε κάπως διακριτικοί στην αρχή, γιατί δεν γνωρίζουμε τις ορέξεις τους και το ποσό έντονη δραστηριότητα έχουν για κυνήγι.

rage tackle squid jigs kalamarieres eging carpmatchfishing

Τι γίνεται όμως όταν τα νερά είναι κάπως θολά από μικρά υποθαλάσσια ρεύματα της παλίρροιας η από κάποιο ελαφρύ αεράκι;

Οι πρώτες μας επιλογές είναι καλαμαριέρες που έχουν χρώμα και στην ράχη αλλά και στην κοιλιά τους, έχουν εσωτερικές χρωματιστές ταινίες (rainbow-marble κτλ) , εσωτερικές μπίλιες ήχου για προσέλκυση λόγω ορατότητας, εξωτερική επένδυση αντανάκλασης του φωτός, και φωσφορούχο σώμα. Λόγω του φωτισμού όμως που θα έχει η περιοχή έχει αποδειχτεί ότι όταν φωτίζουμε μια καλαμαριέρα με πολύ δυνατό glow σώμα αυτή αρχίζει να αποδίδει μετά από μεριές ρίψεις, καθώς η φωτεινότητα της εξασθενεί. Όποτε δεν χρειάζεται να επιμένουμε πολύ ώρα με τον φακό μας επάνω στην καλαμαριέρα.

eging soupia cuttlefish sfaltos carpmatchfishing

Τα χρώματα που θα αποδώσουν περισσότερο σε τέτοιες συνθήκες είναι κυρίως συνδυασμοί χρωμάτων επάνω στο σώμα της καλαμαριέρας: καφέ ράχη με πορτοκαλί κοιλιά, πράσινη ράχη με κίτρινη κοιλιά, πορτοκαλί ράχη με κόκκινη κοιλιά, μοβ ράχη με πράσινη κοιλιά, λαδί ράχη με κόκκινη κοιλιά. Όπως καταλαβαίνουμε σε τέτοιες συνθήκες οι ‘’μονόχρωμες’’ καλαμαριέρες που έχουν χρωματισμούς μόνο στην ράχη τους απλά μπαίνουν στην άκρη, ή τις κρατάμε σαν δεύτερη επιλογή, ενώ οι καλαμαριέρες με φυσικά χρώματα θα δουλέψουν -στατιστικά πάντα-μόνο στα σήμα που υπάρχουν οι λάμπες του λιμανιού.

eging carpmatchfishing soupia cuttlefish yamashita k carpmatchfishing

Θολά και νερά και δύσκολες συνθήκες

Ας υποθέσουμε ότι πάμε για eging μετά από άστατο καιρό, σε τέτοιες συνθήκες τα νερά όχι είναι απλά θολά, αλλά έχουν μια έντονη απόχρωση του καφέ χρώματος !
Σε τόσο θόλο νερό δεν μπορούμε να διακρίνουμε τον βυθό ούτε σε μερικούς πόντους νερό ! Σε τέτοιες καταστάσεις η δραστηριότητα της σουπιάς απλά είναι μηδενική, είναι αρκετά δύσκολα να κάνουμε την σύλληψη της, όχι μόνο λόγω κακής ορατότητας άλλα και λόγω της στάσης προφύλαξης που κρατάει για να προστατεύει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν.

eging for cuttlefish kam squid green jig carpmatchfishing

Η αναζήτηση της θα πρέπει να γίνεται από τις μεριές του λιμανιού είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά που θα έχουμε τον αέρα από πίσω μας. Σε τέτοια σημεία τα νερά είναι αρκετά ποιο ήσυχα, οπότε είναι λογικό οι σουπιές να βρουν το καταφύγιο τους εκεί μέχρι να στρώσει ο καιρός.
Ψαρεύοντας σε τέτοιες συνθήκες θα είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε τα αρπάγματα απ τις σουπιές επάνω στην καλαμαριέρα μας, γιατί αυτές θα εκμεταλλευτούν την χαμηλή ορατότητα των υδάτων. Τότε απλά όταν αρπάξουν την καλαμαριέρα θα καθίσουν εκεί χωρίς να προσπαθήσουν να την πάρουν μαζί τους μέσα σε ΄΄ασφαλές΄΄ σημείο.

soupia cuttlefish eging carpmatchfishing


Είναι λίγο δύσκολο να νιώσουμε κάποιο τράβηγμα και μάλιστα έντονο . Σε τέτοιες ΄΄δύσκολες΄΄ συνθήκες, κάθε τεχνολογία επάνω στην καλαμαριέρα μας είναι επιθυμητή ! Εδώ θα χρειαστούμε όλα τα μέσα: πρώτο και καλύτερο τον φώσφορο, ο όποιος σε συνδυασμό με έναν εξειδικευμένο φακό uv θα κάνει ορατή την καλαμαριέρα μας, μπίλιες ήχου, θερμικό πανί, ιριδίζον επικάλυψη σώματος της καμαριέρας , εσωτερικές χρωματιστές ταινίες (rainbow ) και γενικά ότι δύναται και μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της καλαμαριέρας στο νερό !

cuttlefish soupia pink yamashita search carpmatchfishing

Οι βασικοί χρωματισμοί από τις καλαμαριέρες που δουλεύουν καλά σε θολά νερά είναι: πρώτο και καλύτερο το μοβ – βιολετί , ροζ, μαύρο, και πράσινο.

Δώστε μεγάλη βάση στον φωτισμό του τόπου!

Όπως έχουμε δει, ο φωτισμός διαφέρει από λιμάνι σε λιμάνι, και από θέμα έντασης και από θέμα απόχρωσης ,αλλά και το πώς είναι εγκατεστημένη η όλη υποδομή του.
Είναι λιμάνια με μεγάλο φωτισμό, και είναι άλλα με έναν πολύ χαμηλό φωτισμό ,όπου πχ και κάτω απ την κολόνα να καθίσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα φακό στο κεφάλι για να δέσουμε ένα παράμαλλο επάνω στο νήμα μας, δεν μπορούμε και στις δυο περιπτώσεις να έχουμε το στάνταρ για την επιλογή καμαριέρας.
Ας υποθέσουμε ότι οι συνθήκες είναι καλές και τα νερά είναι καθαρά με αρκετή διαύγεια, σε έντονο φωτισμό θα αρχίζαμε το ψάρεμα μας με μια καλαμαριέρα η όποια είναι natural. Σε χαμηλό φωτισμό αντίθετα, καλό θα ήταν να αρχίσουμε με μια καλαμαριέρα που έχει πορτοκαλί ή ροζ απόχρωση.

eging soupies cuttlefish orange search yamashita carpmatchfishing

Κάθε λιμάνι έχει τελείως διαφορετικά στημένες τις κολόνες που φωτίζουν το μέρος. Αυτές είτε θα είναι εσωτερικά του λιμανιού και θα φωτίζουν περισσότερο την μεριά που είναι οι βάρκες ,είτε θα είναι στην εξωτερική μεριά επάνω στο τσιμέντο.
Εδώ θα δώσουμε προσοχή στην σκιά μας ! Ποτέ δεν πρέπει η σκιά μας να πέφτει μπροστά το σημείο που ψαρεύουμε, αυτό αν δεν τρομάξει τα θηράματα μας σίγουρα θα τα πονηρέψει!
Όσο αναφορά την δραστηριότητα τους στην ανεύρεση τροφής, έχω να πω ότι οι σουπιές είναι απ τα ποιο αδηφάγα θαλασσινά ! Ειδικά όταν έχουν έντονα κυνηγητικά ένστικτα σίγουρα μερικές φορές ξεχνούν το ένστικτο επιβίωσης που θα έπρεπε να έχουν ! Δεν είναι λίγες οι φόρες που έμενα προσωπικά μου έχουν φύγει με οποιοδήποτε τρόπο οι σουπιές πάνω απ την καλαμαριέρα, και μάλιστα ακόμα και στον αέρα καθώς η αποχή είναι σχετικά μακριά από μένα . Με το που ξαναρίχνω στο σημείο όπου και την έχασα ,αυτή πάει και ξαναμουντάρει με μανία επάνω στην καλαμαριέρα !

soupia eging night carpmatchfishing

Αυτή κυρίως την αντίδραση την συναντώ σε διάφορες συνθήκες ορατότητας, εδώ παίζει μεγάλο ρολό η παλίρροια της θάλασσας . Έχει διαπιστωθεί ότι οι σουπιές βγάζουν τέτοιο επιθετικό και κυνηγητικό χαρακτήρα όταν έχουμε την αρχή της παλίρροιας ή την αρχή της απομάκρυνσης των υδάτων, ή όταν σταματήσει ένας έντονος αέρας, ή μια βροχόπτωση ,ή πριν χαλάσει ο καιρός.

soupies carpmatchfishing

Είναι κάποιες φόρες που οι σουπιές πάνε κάπως διστακτικά επάνω στην καλαμαριέρα μας, αυτό οφείλεται ότι είναι σχετικά χορτάτες, αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε όταν κατά το μάζεμα της καλαμαριέρας μας μπορεί να νιώσουμε κάποιο τσίμπημα απαλό ,ή να μην το νιώσουμε και καθόλου, όταν όμως βγάλουμε την καλαμαριέρα και κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο στα αρπάδια της,θα δούμε βεντούζες από τα πλοκάμια της σουπιάς.

Μια άλλη αίτια στην διστακτικότητα τους απέναντι στην καλαμαριέρα μας ,είναι και η επιλογή του θηράματος που έχουν κάνει. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον χρωματισμό της καλαμαριάς μας ,αλλά με το μέγεθος της. Μπορεί εμείς να έχουμε ρίξει μια καλαμαριέρα μεγέθους 3 egi και η σουπιά να έχει ‘’κλειδώσει’’ στο κυνήγι της ένα μικρό κοπαδάκι από αφρόψαρα, πχ κοκκάλια.

natural squid jig for cuttlefish soupia carpmatchfishing

Εκεί θα χρειαστεί να δουλέψουμε καλαμαριέρες από 2,5 egi και κάτω σε μέγεθος. Το ίδιο ισχύει αν αυτές έχουν πονηρέψει, μια επιλογή μιας πιο μικρής καλαμαριέρας σε μέγεθος από αυτή που έχουμε επιλέξει εξ αρχής, θα καταφέρει ποιο εύκολα να τις ξεγελάσει.

Tips για πονηρές και δύσκολες σουπιές !!!

Κάντε αργή συρτή κατά μήκος του λιμανιού, όταν διαπιστώσετε ότι τις περισσότερες σουπιές τις πιάνετε ακριβώς από κάτω σας . Aυτό αφενός σας βοηθήσει για άμεση εξερεύνηση του σημείου , αφετέρου όμως θα σας ζεστάνει λόγω κίνησης της κρύες βραδιές του χειμώνα.
Ένα μυστικό είναι να καταλάβετε ποιες βάρκες είχαν βγει για ψάρεμα εκείνη την ημέρα και έχουν ξεψαρίσει τα δίχτυα τους πετώντας τα χαλασμένα ψάρια γύρω τους ,ώστε να ψαρέψετε μόνο γύρω από αυτές και να αποφύγετε τυχόν πιασίματα σε σχοινιά. ψαρεύοντας γύρω από όλες τις βάρκες , δείτε αν τα δίχτυα τους είναι μούσκεμα, ή δεν μυρίζουν άσχημα . Ψάξτε τα σημεία με τις μελανιές στο τσιμέντο του λιμανιού !

eging soupia cuttlefish red search yamashita carpmatchfishing

Για να διαπιστώσετε την δραστηριότητα των θηραμάτων μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο. Απλά κρατήστε την καλαμαριέρα μερικούς πόντους κάτω απ την επιφάνεια του νερού , μην κάνετε όμως έντονη την πλεύση, αν δείτε τις σουπιές να σας κάνουν κάθετες επιθέσεις τότε η δραστηριότητα τους είναι αρκετά ανεβασμένη !
Προσελκυστικά αρώματα. Κάνουν καταπληκτική δουλειά , κυρίως σε μυρωδιά γαρίδας, σκόρδου ή σαρδέλας ! Οι σουπιές είναι πολύ επιρρεπείς στις μυρωδιές, αφού πλησιάζουν πιο κοντά και αργά το θήραμά τους...

eging soypia cuttlefish attractors terabite carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 

Casting: Ψάρεμα στην καλοκαιρινή «μπλε» Πανσέληνο!

Του Σπύρου Σταυρόπουλου

Φωτογραφίες:Σπύρος Σταυρόπουλος

Λίγες μέρες πριν την πανσέληνο του Αυγούστου και ενώ έκανα διακοπές στο Ξυλόκαστρο, χτύπησε το τηλέφωνο.

Ήταν ο Παναγιώτης, ο οποίος με ενημέρωνε ότι θα κατεβεί μαζί με τον Κώστα για ένα διήμερο ψάρεμα, και ότι το ένα βράδυ θα το αφιερώσουν σε ένα χαλαρό casting ,σε κάποια παραλία του κορινθιακού.

Όσο ήμουν στο Ξυλόκαστρο για τις διακοπές μου δεν είχα κάνει κάποιο ψάρεμα γιατί προτίμησα να κάνω διακοπές και να ξεκουραστώ. Βέβαια αφορμή για ψάρεμα έψαχνα, και ευτυχώς μου την έδωσαν ο Παναγιώτης και ο Κώστας!

Η ημέρα του ψαρέματος

Η μέρα που θα ερχόταν τα παιδιά έφτασε και από νωρίς το πρωί μιλήσαμε στο τηλέφωνο για να συνεννοηθούμε το που θα ψαρεύαμε, αλλά και με τι δολώματα θα έπρεπε να εφοδιαστούμε. Και οι τρεις θέλαμε να κάνουμε ένα ψάρεμα για σαργούς, αφού όλες τις προηγούμενες φορές που πήγαμε για ψάρεμα, τα μόνα ψάρια που πιάναμε ήταν μελανούρια.

sargos ypovryxia foto underwater photo fishes jellyfish carpmatchfishing

Η ώρα άφιξης των φίλων θα ήταν το απόγευμα και τους περίμενα με ανυπομονησία. Λίγο μετά τις έξι χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπαν ότι μόλις είχαν φτάσει στο Ξυλόκαστρο. Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν ήταν τι ώρα θα περνούσα να τους πάρω για να πάμε για ψάρεμα! Μετά από μια ώρα πήγα από το σπίτι του Παναγιώτη και ετοιμαστήκαμε να ξεκινήσουμε προς το Λουτρό Κορινθίας, για να πραγματοποιήσουμε το ψάρεμα μας.

casting in sunset sargoi carpmatchfishing

Λίγο πριν τις οκτώ βρισκόμασταν στην παραλία ,αλλά περιμέναμε υπομονετικά να φύγουν και οι τελευταίοι λουόμενοι που ήταν εκεί. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά λοιπόν να κατεβάζουμε τα πράγματα μας ,ώστε να προλάβουμε το σούρουπο.

Ξεκινώντας το ψάρεμα

Μόλις έφυγε και ο τελευταίος που έκανε μπάνιο στην θάλασσα αρχίσαμε να στήνουμε τις βάσεις μας. Σε λίγη ώρα τα καλάμια μας ήταν τοποθετημένα στις βάσεις και αρχίσαμε να κάνουμε τις πρώτες βολές σε διαφορετικές κατευθύνσεις και αποστάσεις, ώστε να ανακαλύψουμε σε ποια σημεία και σε τι δολώματα θα έτρωγαν καλά τα ψάρια.

casting in sunset sargos rod carpmatchfishing

Οι πρώτες τσιμπιές

Λίγη ώρα αφότου είχαμε ρίξει τα καλάμια μας, μερικές μικρές τσιμπιές ίσα που κούνησαν τους οπτικούς ειδοποιητές. Αμέσως μετά οι ειδοποιητές καρφώθηκαν στα δακτυλίδια, έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο κάτω, τα καλάμια γονάτισαν, έφτασαν στα όρια τους. Τρέξαμε στα καλάμια μας και αρχίσαμε να τα μαζεύουμε και διαπιστώσαμε ότι και οι τρεις είχαμε κομμένα παράμαλλα. Σκεφτήκαμε ότι κάποια μικρά ψάρια πιάστηκαν στην αρχή και κάποια κυνηγιάρικα βρισκόντουσαν εκεί και ήταν εύκολη λεία για αυτά.

sargoi auliades underwater image casting carpmatchfishing

Συνεχίσαμε αλλά αυτό συνεχίστηκε για μια ώρα ακόμα, βγάζαμε τα καλάμια έξω και τα παράμαλλα ήταν κομμένα. Λίγο αργότερα σε ένα καλάμι του Παναγιώτη έγινε πάλι το ίδιο, το καλάμι πήρε μια μικρή τσιμπιά και αμέσως άρχισε να το μαζεύει και την ώρα που το μάζευε ξαφνικά το καλάμι γονάτισε για λίγο και μετά ήταν και πάλι ελεύθερο. Συνέχισε να το φέρνει και μόλις το έβγαλε έξω αντικρίσαμε έναν μικρό σαργό που είχε πιαστεί από την ουρά αλλά ήταν άγρια δαγκωμένος, έλειπε σχεδόν όλο το κεφάλι του.

sargos fagomenos apo gofari carpmatchfishing

Καθίσαμε και σκεφτήκαμε ότι ίσως το καλύτερο θα ήταν να μην ρίξουμε για το επόμενο διάστημα κάποιο καλάμι μέσα, μήπως και τα κυνηγιάρικα φύγουν ,γιατί δεν θα μπορούσαμε να ψαρέψουμε. Δυστυχώς ο εξοπλισμός που είχαμε μαζί μας ήταν μόνο για casting και έτσι δεν μπορούσαμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε να ψαρέψουμε αυτά τα κυνηγιάρικα που ήταν στην περιοχή.

Μια ώρα αργότερα

Η ώρα είχε πάει σχεδόν δώδεκα το βράδυ και επιχειρήσαμε ξανά να ρίξουμε τα καλάμια, για να δούμε εάν τα κυνηγιάρικα ήταν ακόμα εκεί ή όχι. Με το που τα ρίξαμε ήμασταν σε ετοιμότητα μήπως γίνει πάλι το ίδιο, αλλά ευτυχώς δεν ξαναντιμετωπίσαμε τίποτα , έτσι καθίσαμε και περιμέναμε. Λίγο αργότερα ο οπτικός ειδοποιητής σε ένα από τα καλάμια μου έκανε ένα απότομο ανέβασμα, και κατάλαβα ότι κάποιο ψάρι είχε δοκιμάσει το δόλωμα μου. Πήρα το καλάμι, κάρφωσα και σε μερικά λεπτά μια γυαλάδα έκανε την εμφάνιση της, ήταν ένας ωραίος σαργός που είχε φάει σε φαραώ.

casting sargos float sp night fishing carpmatchfishing

Βέβαια ακόμη δεν ήμασταν ακόμα σίγουροι αν τελικά τα κυνηγιάρικα είχαν φύγει εντελώς ή όχι. Χωρίς να χάσω χρόνο ξανά δόλωσα και έκανα την βολή μου προσπαθώντας να την ρίξω περίπου στο ίδιο σημείο. Εκείνη την στιγμή πήρε μια τσιμπιά ο Παναγιώτης και τον έβλεπα από απόσταση να βγάζει έναν καλό σαργό. Μετά από τον δεύτερο σαργό υποθέσαμε ότι μάλλον τα κυνηγιαρικα είχαν φύγει και θα μας αφήναν να ψαρέψουμε.

casting sargos orange float carpmatchfishing

Δεν πέρασαν δέκα λεπτά και ήταν η σειρά του Κώστα να δει τον οπτικό του να σκαρφαλώνει έως τα δακτυλίδια του καλαμιού του. Άλλος ένας μεγαλούτσικος σαργός ήρθε στα χέρια του Κώστα και καταλάβαμε ότι οι σαργοί είχαν αρχίσει να ξεθαρρεύουν.
Η συνέχεια ήταν ανάλογη και λίγο αργότερα ο Κώστας παρατήρησε ότι σε ένα από τα καλάμια μου, η πετονιά είχε κάνει κοιλιά. Μόλις μου το είπε πήγα στο καλάμι μου, μάζεψα τα μπόσικα και κάρφωσα. Σε λίγο, άλλος ένας αξιόλογος χαρακωτός σαργός έφτασε στα χέρια μου. Πριν προλάβω να τον ξαγκιστρώσω, στο διπλανό μου καλάμι σηκώθηκε λίγο ο ειδοποιητής. Αμέσως παράτησα το καλάμι που κρατούσα ,πήγα στο διπλανό και περίμενα να δω την επόμενη κίνηση του. Μόλις παρατήρησα την μύτη του καλαμιού να τρεμοπαίζει, έπιασα το καλάμι και με ένα αστραπιαίο κάρφωμα άρχισα να το μαζεύω γρήγορα. Λίγα απότομα τραβήγματα και άλλος ένας σαργός βρήκε στις πλάκες της παραλίας. Ο συγκεκριμένος σαργός βγήκε με το float τύπου "μελισσάκι", ένα αεροδυναμικό float με πτερύγια, το οποίο μας έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στα ψαρέματά μας, για σαργούς ,μελανούρια, και όχι μόνο.

terabite sargos float me ftera gfs carpmatchfishing

Οι επόμενες ώρες μέχρι το ξημέρωμα

Συνεχίσαμε να ψαρεύουμε, αλλά η ώρα περνούσε και δεν είχαμε δει άλλη τσιμπιά. Τι και αν βγάζαμε έξω τα καλάμια, τι και αν αλλάζαμε τα δολώματα με νέα πιο φρέσκα, απόλυτη σιγή. Μάλλον οι ορέξεις των σαργών θα συνεχιζόντουσαν στο ξημέρωμα και περιμέναμε να δούμε εάν θα επαληθευτούμε. Πριν αρχίσει σιγά σιγά να ανατέλλει ο ήλιος, τα μόνα ψάρια που έπεφταν στα δολώματα μας ήταν πέρκες και χάνοι. Τα δολώματα μας, όπως και κατά την διάρκεια της νύχτας, ήταν εφοδιασμένα με float και φοσφωρούχο προσελκυστικό .

casting acrovatis terrabite melanouria carpmatchfishing

Μόλις ξημέρωσε για τα καλά αποφασίσαμε να αρχίσουμε να μαζεύουμε ,γιατί δεν είχε νόημα πλέον. Ένα ένα μαζεύαμε τα καλάμια μας, αλλά μια έκπληξη με περίμενε λίγο πριν μαζέψω και το τελευταίο μου καλάμι. Όσο μάζευα ένα καλάμι μου είδα τον οπτικό ειδοποιητή στο μοναδικό πλέον καλάμι μου που ψάρευε ,να σηκώνετε λίγο. Υπέθεσα ότι κάποια πέρκα ή κάποιος χάνος θα ήταν. Έτσι το άφησα και συνέχισα να μαζεύω τα πράγματα μου μέχρι που ο ειδοποιητής έκανε ένα απότομο ανέβασμα και τότε κατάλαβα ότι μάλλον κάποιος σαργός έχει πιαστεί. Πήγα προς το καλάμι, το πήρα στα χέρια και άρχισα να μαζεύω, σε λίγα λεπτά έβγαλα έναν πρωινό σαργό, ο οποίος έκλεισε το αυγουστιάτικο ψάρεμα μας.

casting blue moon sargos sp carpmatchfishing

Δολώματα-αρματωσιές

Δύο ήταν τα δολώματα που χρησιμοποιήσαμε, το σκουλήκι φαραώ και τον αμερικάνο, πάντως οι σαργοί έφαγαν σε φαραώ ,εκτός από τους μικρούς στην αρχή του ψαρέματος που προτίμησαν τον αμερικάνο.
Η αρματωσιά ήταν ένα απλό μονάγκιστρο με χρήση float, float τύπου "μελισσάκι", και το παράμαλλο είχε μήκος περίπου ένα μέτρο. Η διατομή του παράμαλλου ήταν από 0,26 έως 0,28 και τα αγκίστρια ήταν Νο 2 και Νο 3. Δοκιμάσαμε το μονάγκιστρο με συρόμενο βαρίδι με χρήση sissy, αλλά και με σταθερό βαρίδι.

float melisaki casting blue moon carpmatchfishing

Σαν αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο αφού και με σταθερό και με συρόμενο, οι αρματωσιές δούλεψαν πολύ καλά. Πολύ αποτεσματικά ήταν τα float με πτερύγια , τύπου μελισσάκι, και η χρήση κολλώδους προσελκυστικού αρώματος , πάνω στα σκουλήκια μας. Ενα άλλο πολύ καλό προσελκυστικό για τους σαργούς και άλλα ψάρια γενικότερα, είναι η χρήση των φοσφωρούχων sili-cubes πάνω στο δόλωμα.

terabite amerikanos skouliki casting sargos carpmatchfishing

Πρόκειται για σιλικονούχα φοσφωρούχα κυλινδράκια, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν "στόπερ" στο δόλωμα, και επιπλέον με το φοσφωρούχο οπτικό σήμα που δημιουργούν πάνω στο δόλωμα, εκτοξεύουν την αποτελεσματικότητα του.

sili cubes glow carpmatchfishing

Ενα πολύ καλό συνδυαστικό προσελκυστικό είναι τα sili-cubes, μαζί με την χρήση του κολλώδους Terabite πάνω στο δόλωμα. Πρόκειται για μια τεχνική που δεν μας έχει αφήσει ποτέ παραπονεμένους, σε κάθε εξόρμηση casting που κάνουμε.

sargos casting carpmatchfishing floats

Ο βυθός

Την επόμενη μέρα προς το μεσημεράκι κατευθύνθηκα προς την παραλία αυτή, όχι για ψάρεμα, αλλά για να παρατηρήσω τον βυθό με την μάσκα. Αυτό που είδα ήταν ότι ο βυθός αποτελούνταν από πέτρες, φυκιάδες και πλάκες, ένας μικτός καταπληκτικός βυθός, που μας έδειξε ότι είναι ένας πολύ καλός ψαρότοπος, τον οποίο θα τον ξανά επισκεφτώ πάλι τους χειμωνιάτικους μήνες.

sargoi underwater image casting carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 

Open αγώνας ερασιτεχνικής αλιείας κυπρίνου(Carpfishing) στην λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα

Του Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων

O Σύλλογός μας διοργάνωσε το 1ο φεστιβάλ αλιείας κυπρίνου ανοιχτών συμμετοχών, που διεξήχθη στην Λίμνη Παμβώτιδα από την Παρασκευή 9/6 έως και την Κυριακή 11/6/2017 με την συμμετοχή 50 αθλητών από τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά ,τα Γρεβενά, αλλά και από την γειτονική FYROM.

Στα θετικά του αγώνα η μεγάλη συμμετοχή αθλητών, η μεγάλη του προβολή από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η μεγάλη επισκεψιμότητα του χώρου αγώνα από άτομα όλων των ηλικιών, και η στήριξή του από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες.

Αν και ο καιρός δεν ήταν ο πλήρης σύμμαχός μας, ο αγώνας διεξήχθη κάτω από ένα όμορφο, ομαδικό και φιλικό κλίμα. Άλλωστε τα Ιωάννινα φημίζονται για τον ευμετάβλητο καιρό τους, και δεν χαρακτηρίζονται άδικα σαν το ...Λονδίνο της Ηπείρου.

vaseis sta kagkela limni ioanninon pamvotida carpmatchfishing

Στα αρνητικά του αγώνα το μέτριο -για πολλούς και διάφορους λόγους-αλιευτικό αποτέλεσμα , η ταυτόχρονη διεξαγωγή άλλων αγώνων και εκδηλώσεων στον χώρο του αγώνα και η σφοδρή καταιγίδα που προέκυψε πριν την λήξη του και ανάγκασε τους αθλητές να αποχωρήσουν εν μέσω κορύφωσης του ανταγωνισμού.

lake agonas kyprinou ioannina carpmatchfishing

Όλοι οι Αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα όχι μόνον δεν δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά αντίθετα με το αθλητικό πνεύμα που επέδειξαν και την εν γένει συμπεριφορά τους διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο την Αθλητική Αλιεία και τις προοπτικές που προσφέρει στον τόπο μας ο Αλιευτικός Τουρισμός.

big carp ioannina lake agonas carp carpmatchfishing

Συγχαίρουμε τόσο τους νικητές και των δύο (2) κατατάξεων όσο και όλους τους αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα, γιατί πρωτίστως σημασία έχει η συμμετοχή, η ευγενής άμιλλα και συναδελφικότητα και δευτερευόντως η διάκριση και η νίκη.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αλιεύτηκαν συνολικά 69 μετρήσιμα (βάρους άνω του ενός κιλού) άτομα κυπρίνου ,το συνολικό βάρος των οποίων ανήλθε σε 178,273 κιλά. Τα αλιεύματα απελευθερώθηκαν όλα στο σύνολό τους.

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τους τρείς (3) πρώτους νικητές( ομάδες 2 αθλητών) και συγκεκριμένα τους:

agonas ioannina carpfishing protos nikitis carpmatchfishing

1ους Νικητές τους αθλητές Κίτσιο Γεώργιο και Mαλάμο Γεώργιο από τα Ιωάννινα με 9 αλιεύματα συνολικού βάρους 32,870 κιλών

agonacarp ioannina deuteros nikitis carpmatchfishing

2ους Νικητές τους αθλητές Θεόδωρο Χατζηπαυλίδη και Κυριάκο Δοκόπουλο από την Πτολεμαΐδα ,με 9 αλιεύματα συνολικού βάρους 23,535 κιλών

agonas carp iioannina big carp carpmatchfishing

3ους Νικητές τους αθλητές Ljupco Stojanoski και Toni Bosilkovski από τα Bitola της Fyrom, με 8 αλιεύματα συνολικού βάρους 20,988 κιλών.

Το μεγαλύτερο αλίευμα του αγώνα βάρους 8,710 κιλών αλιεύτηκε από τον αθλητή Ljupco Stojanoski από τα Bitola της Fyrom, τον οποίο επίσης συγχαίρουμε. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς του αγώνα ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ για την προσφορά του φυσικού εμφιαλωμένου νερού ΖΑΓΟΡΙ στους αθλητές , το Κατάστημα Ειδών Αλιείας -Κυνηγίου -Ορειβασίας “MOUNTAINS” ΓΕΡΟΝΤΑΣ (Ιωάννινα) , το Συνεργείο Αυτοκινήτων ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΝΕΡΝΗΣ (Ιωάννινα), το Κατάστημα Ειδών Αλιείας -Κυνηγίου-Camping- Κατάδυσης “HOBBY STORE” (Καρδίτσα ), και το Κατάστημα Ειδών Αλιείας του ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΑΣΙΩΝΗ (Πτολεμαΐδα) ,οποίοι με τις χορηγίες τους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση του αγώνα.

agonas carp aponomi 1 carpmatchfishing

Επίσης ευχαριστούμε τους δωροθέτες ΧΗΤΟΣ LUXURY XULL (Ιωάννινα), 'EXTREME FISHING” του Στέφανου Κυριτσόπουλου (Καρδίτσα), “FLYING CARP” του Πέτρου Απιδόπουλου (Πτολεμαίδα) και Γρηγόρη Τασιώνη (Πτολεμαΐδα) , Zoran Josifovski (Bitola Fyrom), την Επιχείρηση Χαβέλας Παραδοσιακό Φύλο (Ιωάννινα) για την προσφορά των εδεσμάτων της τελετής απονομών.

aponomi 3 agonas carpfishing ioannina carpmatchfishing

Ευχαριστήρια επίσης στην Ταβέρνα -Μεζεδοπωλείο “ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ” (Ιωάννινα), για την προσφορά δωρεάν γεύματος στους πρώτους νικητές και στην επιχείρηση Ειδών Αλιείας-Οικοδομικών του Παναγιώτη Παππά (Ιωάννινα), για την προσφορά στον Σύλλογό μας του στέγαστρου της Γραμματείας.

aponomi 2 agonas ioannina carpfishing carpmatchfishing

Επίσης να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου , το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , τον και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, για τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις , τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών για την καθαριότητα του χώρου αγώνα και τους Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς της Πόλης μας για την προβολή και κάλυψη της διοργάνωσης.

ioannina agonas kyprinou gerontas carpmatchfishing

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η σημαντική συνδρομή των επιτελείων και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια των αθλητών στον χώρο διεξαγωγής του αγώνα, όσο και για την κατανόηση που επέδειξε σε ιδιαιτερότητες και απρόοπτα που προέκυψαν.
Συγκεκριμένα ευχαριστούμε θερμά το Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης Ιωαννίνων, το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων , το Τμήμα Ασφάλειας και Τάξης, την Τουριστική Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

vasi carp agonas ioannina pamvotida lake carpmatchfishing

Ιδιαίτερη τιμή επιφύλασσε στον Σύλλογό μας η παρουσία στην τελετή λήξης και απονομών, της Αντιπεριφερειάρχη, Προώθησης Αγροτικών Προιόντων της Περιφέρειας Ηπείρου Κα. Τύρου -Ούζα , των Αντιδημάρχων Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Πρωτογενούς Τομέα και Προστασίας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Κα. Μέγα , Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού. Κα. Κολόκα, της Προισταμένης του Τμήματος Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου Κα. Σιαπλαούρα , του Δημοτικού Συμβούλου & Ταμία της 5ης ΚΟΗ Κα .Μπρέχα , εκπροσώπων του Σώματος Θηροφυλακής της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και του Γραμματέα του Α.Σ.Ε.Α.Κόνιτσας κ.Πανταζή Τουφίδη, ο οποίος εκτέλεσε χρέη διερμηνέα και φωτογράφου.

limni ioannina carpfishing agonas carpmatchfishing

Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να εξάρουμε την πλήρη συνεργασία -πλην μεμονωμένων περιπτώσεων- των Επαγγελματιών Αλιέων που δραστηριοποιούνται στην Λίμνη Παμβώτιδα, οι οποίοι με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων από τους αθλητές συνέβαλαν στην απρόσκοπτη διοργάνωση του αγώνα.

carpfishing iaonnina lake vasi pamvotida carpmatchfishing

Τέλος θεωρούμε ότι οι αγώνες Αθλητικής Αλιείας πρέπει να τύχουν της στήριξης αρχών και υπηρεσιών, διότι προάγουν την συλλογικότητα ,και με την απελευθέρωση των αλιευμάτων την πραγματική Ερασιτεχνική Αλιευτική συνείδηση.

catch and release carp carpmatchfishing

Επιπλέον ενισχύουν την αειφορία της ιχθυοπανίδας και συμβάλλουν στην προβολή και αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής μας ,μέσω του Αλιευτικού- και δη- του Αθλητικού Τουρισμού.

carpfishing sta ioannina vasi carp carpmatchfishing

Το Δ.Σ του Συλλόγου Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 05:34

Επιτήρηση σε ποτάμι χωρίς ποτάμι!

Επιτήρηση σε ποτάμι χωρίς ποτάμι!

Του Κώστα Φρίγκα

Φωτογραφίες:Κώστας Φρίγκας

Μην σας φαίνεται παράξενο, δυστυχώς είναι αλήθεια και την βιώσαμε σε εξόρμηση επιτήρησης μελών των Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Άγριας Πέστροφας & Fly Fishing “AΣΤΡΑΙΟΣ” ,με την συνδρομή βέβαια των θηροφυλάκων της 5ης ΚΟΗ-,στην περιοχή του Παρακαλάμου την 14/6/2017.

Οι παράνομες κατασκευές έκοψαν την ροή του νερού του ποταμού, και ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού...

Η αλήθεια είναι ότι οι τηλεφωνικές καταγγελίες μελών και φίλων του Συλλόγου , μας είχαν προϊδεάσει, αλλά δυστυχώς η εικόνα που αντικρύσαμε ξεπερνούσε κάθε φαντασία!
Στην θέση του ποταμού Γορμού που έσφυζε από ζωή και φυσικό κάλλος, υπήρχε ένα ξεροπόταμο με λιμνάζοντα πρασινισμένα νερά, και σε μερικά σημεία του χωρίς ροή νερών και ίχνους ζωής .

limazon ner se potami katastrofi carpmatchfishing

Περπατήσαμε αντίθετα με την ροή του ποταμού και διαπιστώσαμε τις αιτίες της ανεπανόρθωτης καταστροφής που προκλήθηκε στους ιχθυοπληθυσμούς του ποταμού (και ιδιαίτερα της ενδημικής άγριας πέστροφας), οι οποίοι εγκλωβισμένοι για αρκετές μέρες στους νερόλακκους αφανίστηκαν κυριολεκτικά από τους επιτήδειους με κάθε μέσο και μέθοδο.

limnazonta nera se potami carpmatchfishing

Τι είχε συμβεί ; Απλά κάτοικοι της περιοχής “φρόντισαν” να αποκόψουν την ροή του ποταμού με επιχωματώσεις (μπαζώματα) στην περιοχή των “Αγιών”, και να οδηγήσουν με κατάλληλες αυθαίρετες παρεμβάσεις στους υδατοφράκτες ολόκληρη την παροχή νερού στα αρδευτικά κανάλια σε 24ωρη βάση, άσχετα αν τα ποτίσματα των χωραφιών δεν γίνονται όλες τις ώρες του 24ωρου.

paranomo systima ardeysis se potamia carpmatchfishing

Είχαμε την ελπίδα ότι πηγαίνοντας πιο ψηλά προς τις πηγές του ποταμού, θα βρίσκαμε κανονική ροή και επομένως σημεία στα οποία θα είχαν διασωθεί υδρόβιοι οργανισμοί και ιχθυοπληθυσμοί.
Έτσι διασχίζοντας δύσβατους αγροτικούς δρόμους καταλήξαμε στην θέση “Καρέκλα” κοντά στο χωριό Βήσσιανη ,όπου δυστυχώς αντικρύσαμε το ίδια αποκρουστική εικόνα. Τα σημάδια της παράνομης ανθρώπινης παρέμβασης -κατά τα πρότυπα της προαναφερθείσας- στις περιοχές Κεφαλόβρυσου και Ωραιόκαστρου , ήταν και εκεί εμφανή.

potami xvris potami carpmatchfishing

Δεν μας έφτανε λοιπόν η μειωμένη λόγω ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών παροχή νερού στα ποτάμια ,έχουμε να κάνουμε και με την νοοτροπία των κατοίκων των περιοχών που θεωρούν τα οικοσυστήματα της περιοχής τους τσιφλίκι τους ώστε να παρεμβαίνουν όπως αυτοί επιθυμούν.

steremeno potami apo paramonies carpmatchfishing

Τσιφλίκι τους επίσης θεωρούν τα ποτάμια οι ιχθυοκαλλιεργητές .οι οποίοι κατά καιρούς διοχετεύουν όλη την παροχή στις μονάδες τους αποκόπτουν την ροή των ποταμών και καθιστούν αδύνατη την μετακίνηση των ιχθυοπληθυσμών (βλπ. ποταμοί Βοϊδομάτης και Λούρος).

paranomew kataskeyew se potamia carpmatchfishing

Ποιός λοιπόν φταίει πέραν των φυσικών αυτουργών;

Πρώτα οι τοπικές αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, κάτω από την μύτη των οποίων συμβαίνουν αυτά και κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την δουλειά τους για την οποία πληρώνονται.

potami me ligo nero kalamas carpmatchfishing

Μετά οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες δέσμιοι των ψήφων που ανέχονται και συγκαλύπτουν παραβατικές συμπεριφορές. Και τέλος οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι και οι Σύλλογοι Προστασίας Περιβάλλοντος -ο θεός να τους κάνει- που εξαντλούν την δραστηριότητά τους στην διοργάνωση εορτών και πανηγύρεων, και στην αέναη αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση αμφιβόλου χρησιμότητας έργων.

potami paranomes kataskeyes steremena potamia carpmatchfishing

Οι Σύλλογοί μας Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων, Α.Σ.Ε.Α.Κόνιτσας και “ΑΣΤΡΑΙΟΣ”, θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις , ανοχές και συγκαλύψεις και πρέπει αυτές να αναζητηθούν ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια κάθε χρονιά. Οι επιτηρήσεις που κάνουμε οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα για την συνεχόμενη παράνομη δράση των γνωστών επιτηδίων.

martyres se paramonies sta potamia thirofilaki carpmatchfishing

Κατέθεσαν λοιπόν εγγράφως κοινή καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων -με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος- και παράλληλα με κοινό τους έγγραφο σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ζητούν αφενός μεν να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης ,αφετέρου δε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης της ελάχιστης παροχής (της λεγόμενης και οικολογικής) νερού στα ποτάμια της περιοχής μας μέχρι τους χειμερινούς μήνες.

steremeno potami kalamas carpmatchfishing

Και οι φίλοι ερασιτέχνες ψαράδες έχουν υποχρεώσεις; Θεωρούμε πως ναι. Πέραν της αυτονόητης συμμόρφωσης προς την ισχύουσα Νομοθεσία και την καταγγελία κάθε παράνομης πράξης θα ΠΡΕΠΕΙ να ενταχθούν άμεσα στις τάξεις των Συλλόγων μας δίνοντάς μας την δυνατότητα να ασκούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για το καλό αυτού που αγαπούμε , δηλαδή της νόμιμης ερασιτεχνικής αλιείας.

thirofylaki frigkas epitirisi potamon ioannina carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 

image 0 02 05 5456e59cede4be85fca6802a85524f1560237e601738f4dc99c1424d3acd3af8 V

Επισκέπτης του psarema.gr έστειλε φωτογραφίες από την παραλία της Αγίας Παρασκευής στις Σπέτσες διατυπώνοντας το παράπονο, ότι ιδιώτης απέκλεισε ολόκληρη την παραλία στήνοντας εγκαταστάσεις, κυριολεκτικά πάνω στο νερό, για το πάρτι ενός γάμου.

Ο δημόσιος χώρος αποκλείστηκε από το κοινό, ενώ όπως μας ενημέρωσε ο αναγνώστης, οι εκκλήσεις του σε Αστυνομία και Λιμενικό έπεσαν στο κενό.

Εάν κάνανε καταγγελία για κανέναν ερασιτέχνη ψαρά που ψάρευε στην εν λόγ παραλία θα κινητοποιούταν ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός για τον εγγληματία.

Εάν δεν είχατε τα σωστά σωσίβια ή τυχών ληγμένα βεγγαλικά του προηγούμενου μήνα θα μας φερόταν λες και κάναμε κανένα έγγλημα.

Που είναι το κράτος σε αυτή τη περίπτωση παρανομίας?

image 0 02 05 2b187f625ebbba079fe83a2e370a77639912705d989081e83e3c378bad52e04e V

image 0 02 05 5456e59cede4be85fca6802a85524f1560237e601738f4dc99c1424d3acd3af8 V

image 0 02 05 7848d3be8fdb83fd1c05da4f61303b18180fc0bb682e280d6b9304455591cc35 V

image 0 02 05 12463b2c249b7ac9acbe4a83d75262d3bf8a4358a99ce4eec30d5cf04dad36f1 V

image 0 02 05 5c65ffb888b734aec74ee7f579a3c69dfb8f694d6f5ad2d0abece3eafc415d8d V

 

Εσύ ακόμα αναρωτιέσαι τι ψάρια θα καταναλώσεις αυτό το καλοκαίρι;

Δευτέρα, 29 Μάιος 2017

 

Το πρώτο WWF Fish Guide App & ένα νέο καλοκαιρινό βίντεο με τον Ηλία Μαμαλάκη & τον Λευτέρη Ελευθερίου έρχονται να κάνουν την υπεύθυνη κατανάλωση των ψαρικών ακόμα πιο απλή!

Μετά από έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, αμέτρητες ψαροσυμβουλές και φανατικούς χρήστες που το συμβουλεύονται σταθερά όταν κάνουν τις αγορές τους, ο υπεύθυνος οδηγός κατανάλωσης ψαρικών του WWF, Fish Guide, εξελίσσεται και είναι πλέον διαθέσιμος και ως εφαρμογή για έξυπνα κινητά, αλλά και ακόμα πιο έξυπνους χρήστες που επιθυμούν να κάνουν τη διαφορά, επιλέγοντας και καταναλώνοντας τα ψαρικά με τρόπο που συμβάλλει στην προστασία των θαλασσών μας! 

Έτσι λοιπόν, εάν αναρωτιέσαι ακόμα τι ψάρι να φας και ποια εποχή ή εάν θεωρείς ότι μπορείς να καταναλώσεις άφοβα όλα τα ψαρικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, τότε… ήρθε η ώρα να κατεβάσεις την εφαρμογή WWF Fish Guide στο κινητό σου και να λάβεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

Το Fish Guide App είναι από σήμερα διαθέσιμο εντελώς δωρεάν για Android και iOS συσκευές, ενώ λειτουργεί online, αλλά και offline, δίνοντάς σου παντού και πάντα πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να επιλέγεις και να καταναλώνεις με υπεύθυνο τρόπο τα ψαρικά της αρεσκείας σου και να συμβάλλεις κι εσύ στην προστασία των θαλασσών μας.

Με εμπλουτισμένο περιεχόμενο, εξελιγμένες λειτουργίες και φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, το WWF Fish Guide App είναι ένας χρήσιμος οδηγός, μέσω του οποίου οι καταναλωτές ενημερώνονται για την υπεραλίευση και μαθαίνουν πως η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος περνάει μέσα από το πιάτο τους! Ειδικότερα, το WWF Fish Guide App έχει ως στόχο να μάθει τους καταναλωτές όλων των ηλικιών να επιλέγουν τα ψαρικά τους (εγχώρια ή εισαγόμενα), έχοντας κατά νου ορισμένες βασικές ανά είδος πληροφορίες, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, ότι οι θάλασσές μας θα έχουν ψάρι για πάντα!

Με άλλα λόγια, μέσα από την νέα αυτή εφαρμογή του WWF, θα μάθεις γιατί δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεις γόνο ή ψαρικά που βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους, με τη βοήθεια ενός πρακτικού ημερολογίου που σε ενημερώνει ποια ψαρικά μπορείς να επιλέγεις κάθε μήνα, ενώ παράλληλα, θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις εισαγόμενα ψαρικά, όπως η εντοπιότητα, αλλά και ο τρόπος αλίευσης του εκάστοτε ψαριού. Τέλος, μέσω της εφαρμογής θα γνωρίσεις ορισμένα λιγότερα διαδεδομένα ψαρικά που βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες και τα οποία μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου, ενώ μπορείς να εμπνευστείς από τις πρωτότυπες ψαρο-συνταγές που φέρουν την υπογραφή ορισμένων εκ των πιο διάσημων διεθνούς φήμης σεφ που στηρίζουν τις προσπάθειες του WWF για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Με άλλα λόγια, η εφαρμογή αυτή μετατρέπει την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε παιχνιδάκι, αλλά και όλους εμάς σε σωστούς και υπεύθυνους ψαροφαγάδες!

Κατέβασε την εφαρμογή για Android και iOS

AndroidiOS

Ο Ηλίας Μαμαλάκης & ο Λευτέρης Ελευθερίου επιλέγουν βιώσιμα ψαρικά!

Για το θέμα της προστασίας των θαλασσών που περνάει μέσα από το πιάτο  μας, μας ενημερώνουν ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Λευτέρης Ελευθερίου στο νέο βίντεο του WWF! Λίγες μόνο ημέρες πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι, ο γνωστός γευσιγνώστης και ο αγαπητός ηθοποιός αναβιώνουν μια γνωστή σε όλους μας ιστορία που περιέχει όλη την ουσία του καλοκαιριού: καλή παρέα, ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, ψάρια και θαλασσινά!

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν παραγγέλνουμε θαλασσινά ή όταν γενικότερα, επιλέγουμε ψαρικά; Γιατί το μέγεθος των ψαρικών μετράει; Και γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε ποτέ κολιό τον Αύγουστο, πετροσωλήνες και γαλέο; Τελικά, οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν με τις επιλογές τους στην προστασία των θαλασσών;

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα στο νέο βίντεο του WWF.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

  • Τόσο η εφαρμογή WWF Fish Guide, όσο και το νέο βίντεο δημιουργήθηκαν από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 11 χώρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των φορέων για τις παγκόσμιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.
  • Το πρόγραμμα Fish Forward συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της Unilever.
  • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον online οδηγό για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, είναι διαθέσιμος στο http://fishguide.wwf.gr/.
  • Το WWF Fish Guide App σχεδιάστηκε από τη Zonepage, ενώ πρόσφατα πήρε το Πρώτο Βραβείο στα Digital Media Awards 2017 (στην κατηγορία Non Publisher Media Site).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παράταση της απαγόρευσης αλιείας σε τμήμα της λίμνης Πολυφύτου, της Π.Ε Κοζάνης, για την ασφαλή αναπαραγωγή των ψαριών

Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr

Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σύμφωνα με την Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης με Α.Π. 83467/8671/16-5-2017 που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» με ΑΔΑ : 723Β7ΛΨ-ΘΕΗ, ανακοινώνει την παράταση της απαγόρευσης της διενέργειας αλιείας, επαγγελματικής και ερασιτεχνικής, με κάθε μέσο και αλιευτικό εργαλείο, στο υδάτινο τμήμα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου της Π.Ε. Κοζάνης.

Το σημείο της παράτασης της απαγόρευσης οριοθετείται από την γέφυρα Ρυμνίου – Αιανής έως και την λίμνη Ιλαρίωνα, από 31 Μαΐου του 2017 και ώρα 8:00 π.μ. μέχρι και 30 Ιουνίου του 2017 και ώρα 8:00 π.μ. για την περαιτέρω προστασία και την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής των ψαριών και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών.

Κατά την απαγορευτική περίοδο αλιείας οι αλιείς υποχρεούνται να μεταφέρουν τα αλιευτικά τους σκάφη και εργαλεία στα σπίτια τους. Η τήρηση και εφαρμογή της παρούσας ανατίθεται στις Αστυνομικές Αρχές του Νομού μας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι παραβάτες διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (Ν. 1740/87 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 2040/92, ΦΕΚ Α΄/70/92). Για παραβάσεις αλιευτικών διατάξεων και αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις (επιβολή προστίμου, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομα αλιευμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών).

Παρακαλούμε οτιδήποτε παράνομο πέσει στην αντίληψή σας, σχετικά με την μη τήρηση της απαγόρευσης αλιείας, να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές της περιοχής, προκειμένου να προστατευτούν τα ιχθυαποθέματα της περιοχής και η ασφαλής αναπαραγωγή τους.

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 04:18

Απαγόρευση του ψαρέματος της καραβίδας

Απαγόρευση του ψαρέματος της καραβίδας

Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr/Δελτίο τύπου από Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων

Φίλοι ερασιτέχνες αλιείς σας παραθέτουμε αυτούσια την αριθ.11338/637/13-2-2017 Απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου:

Απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας της καραβίδας (Astacus s.p.) µε κάθε αλιευτικό µέσο και εργαλείο στον ποταµό Καλαµά, σε όλο το µήκος του ποταµού και σε όλους τους παραποτάµους αυτού, καθώς επίσης και σε όλους τους ποταµούς και όλα τα υδάτινα οικοσυστήµατα της Ηπείρου , από 15 Φεβρουαρίου 2017 µέχρι 31 Μαΐου 2017 µε σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής του είδους και των φυσικών πληθυσµών.

Το ψάρεμα της καραβιδας βάση της ελληνικής νομοθεσίας απαγορεύεται πανελλαδικά (ερασιτεχνικά και επαγγελματικά) από 15 Φεβρουαρίου έως και 24 Μαΐου, και είναι νόμος του κράτους . Για την λίμνη των πηγών του Αωού, ισχύουν τα παρακάτω:


Στην Τεχνητή Λίµνη Πηγών Αώου, η απαγόρευση της διενέργειας της αλιείας της καραβίδας ισχύει από 15 Φεβρουαρίου 2017 έως 30 Ιουνίου 2017, διότι λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών που επικρατούν η αναπαραγωγική περίοδος έχει µεγαλύτερη διάρκεια. Η πανελλαδική απαγόρευση έχει σκοπό την προστασία της καραβίδας, καθώς το εν λόγω διάστημα διανύει την αναπαραγωγική της περίοδο.

karavida glukou nerou carpmatchfishing

Σας παρακαλούμε αφενός μεν να τηρήσετε απαρέγκλιτα την απαγόρευση, αφετέρου δε να καταγγείλετε κάθε απόπειρα καταστρατήγησής της στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Τηλ.100 της Ελληνικής Αστυνομίας, Δασαρχεία,Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της 5ης ΚΟΗ, Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθν.Πάρκου Βόρειας Πίνδου), με ταυτόχρονη ενημέρωσή μας.
Το παρόν άρθρο αποτελει δελτίο τύπου του Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων

Το ψάρεμα της καραβιδας βάση της ελληνικής νομοθεσίας απαγορεύεται πανελλαδικά από 15 Φεβρουαρίου έως και 24 Μαΐου, και είναι νόμος του κράτους .Το ψάρεμα της καραβίδας μπορεί να απαγορευτεί επίσης από 1 Απριλίου έως 15 Ιουνίου, και το λιγότερο για διάστημα 45 ημερών, ανάλογα με την κρίση του κάθε αρμοδιου φορέα διαχείρησης περιφέρειας ή άλλης αρμόδιας αρχής.

www carp matchfishing gr logo.jpg

 
 
Σελίδα 1 από 50