Γιώργος Τσεντελιέρος ( Fisherman )

Γιώργος Τσεντελιέρος ( Fisherman )

Από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Ημαθίας υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το Β.Δ. αρ.142 / 71 ‘’Περί αλιείας υδροβίων ζώων λιμνών και ποταμών και προστασίας αυτών’’ απαγορεύεται απολύτως σε όλες τις λίμνες και τους ποταμούς της Επικράτειας, η αλιεία πέστροφας, κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι της 15ης Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για την προστασία της αναπαραγωγής της.

Οι παραβάτες αυτής της απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (Ν. 1740/87 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 2040/1992)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερικής Ενότητας Ημαθίας στα τηλέφωνα 2331350 123 & 126

Αποτελεί τόσο συνηθισμένη πρακτική εδώ και δεκαετίες που υπό μία έννοια εντάσσεται στα στοιχεία της νησιωτικής παράδοσης στην Ελλάδα. Δεν παύει όμως να είναι μια άκρως επικίνδυνη και παράνομη δραστηριότητα. Το ψάρεμα με δυναμίτη είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος αν και συχνά τα θύματά του δεν περιορίζονται στα ψάρια και στο υπόλοιπο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι αμέτρητες ιστορίες διαμελισμού -ακόμη και θανάτου-  εκείνων που αγνόησαν τους νόμους και τους κινδύνους και παίζοντας κορώνα-γράμματα τη ζωή τους , συνεχίζουν να σπέρνουν τον θάνατο.

Τραγικές συνέπειες

Κάποιος που δεν έχει γνώση των στοιχείων που συλλέγουν καθημερινά η ετήσια βάση ή δεν ασχολείται συστηματικά με την αλιεία, δύσκολα θα καταλάβει τις τραγικές συνέπειες του δυναμίτη. Σύμφωνα με Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", η παράκτια παραγωγή στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση που ξεπερνά το 50% τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιοι οι ψαράδες μπορούν εμπειρικά να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των ερευνών, ενώ και οι ίδιοι είναι από αυτούς που πλήττονται περισσότερο από όλους από αυτήν την πρακτική.

Οι παράνομες ψαριές διοχετεύονται στην αγορά, δίχως παραστατικά αλίευσης, στη μισή τιμή από την κανονική, χάρις σε ορισμένους τύπους που λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι και αναλαμβάνουν το «έργο» του να προμηθεύσουν τα μαγαζιά. Στις Κυκλάδες, περιοχές του Αιγαίου, νότια και δυτικά της Πελοποννήσου, στην Κρήτη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ο δυναμίτης ζει και βασιλεύει, παίρνοντας πού και πού ως αντίτιμο και κάποιο μέλος ή ακόμη και την ζωή εκείνων που επιμένουν να τον χρησιμοποιούν.

Έθιμο και παράδοση

Για πολλές από αυτές τις κλειστές νησιωτικές κοινωνίες, το μασούρι αποτελεί ένα στοιχείο ενσωματωμένο στην κουλτούρα και τα έθιμα του κάθε τόπου. Όμως όπως συμβαίνει με αρκετά άλλα πράγματα που έρχονται από το παρελθόν, δεν σημαίνει πως αυτή η σύνδεση με την "παράδοση" είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την χρήση του.

Κάποτε, σε άλλες εποχές και υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, όταν το πιάτο του ψαρά ήταν συνήθως άδειο, η χρήση του δυναμίτη ήρθε να δώσει λύσεις και –αν και με ρίσκο, ήταν μια μέθοδος αλίευσης που άλλαζε τις ισορροπίες, οι οποίες έμοιαζαν και ήταν σε βάρος των αλιέων.

Βέβαια τότε οι θάλασσες ήταν γεμάτες από αλιεύματα και οι σημερινές συνέπειες έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ήρθε, όμως, η ίδια η ζωή να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους.

Μπουρλοτιέρηδες

Συνήθως όταν ακούς ψάρεμα μα δυναμίτη, φέρνεις στο μυαλό σου ροζιασμένα χέρια και ρυτιδιασμένα από την αλμύρα και την θάλασσα πρόσωπα. Αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από εικόνες του παρελθόντος. Όταν αυτοί οι "φτωχοδιάβολοι" έφταναν στο σημείο στο να αδειάσουν από ΤΝΤ βόμβες που είχαν ξεμείνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Σήμερα δεν υπάρχει ιδιαίτερη «τιμή» πίσω από αυτόν τον τρόπο ψαρέματος. Συντελείται με πολύ πιο σύγχρονα "όπλα" και είναι καταστροφικός όσο κανένας άλλος.

Χειρότερο από κάθε τι σχετικό με τον δυναμίτη είναι αυτή η μαζικότητα καταστροφής που συνεπάγεται η χρήση του. Ο δυναμίτης δεν ξεχωρίζει τα ψάρια ούτε επιλέγει μόνο εκείνα που φέρνουν κέρδος. Καταστρέφει τα πάντα. Ακόμη και το φυτοπλαγκτόν, μετατρέποντας τους βυθούς σε απέραντα νεκροταφεία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 70 με 80 % των αλιευμάτων δεν μαζεύεται ποτέ. Είτε επειδή πρόκειται για ψάρια ευτελούς αξίας, είτε επειδή δεν προλαβαίνουν να τα μαζέψουν λόγω του κυνηγητού με το λιμενικό που ακολουθεί μετά από κάθε μεγάλη έκρηξη που γίνεται αντιληπτή.

 

 

Η μέθοδος

Σήμερα το ψάρεμα με δυναμίτη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Κάποιοι προτιμούν να ρίχνουν τα μασούρια τους από την στεριά. Πρώτα μαζεύουν τα ψάρια και στη συνέχεια… μπουμπουνάνε. Άλλοι, οι πιο επαγγελματίες, χρησιμοποιούν τα σόναρ από τα πλοιάριά τους, ρίχνουν, απομακρύνονται από το σημείο και όταν αντιληφθούν πως δεν πλησιάζει κάποιο σκάφος του λιμενικού, επιστρέφουν με δύτες και περισυλλέγουν τα αποτελέσματα της εγκληματικής δράσης τους.

Όσο παράξενο κι αν μοιάζει όταν μιλάμε για κάτι τόσο θορυβώδες όσο η χρήση δυναμίτιδας, η συγκεκριμένη δραστηριότητα υφίσταται λόγω του νόμου της σιωπής που βασιλεύει ακόμη στις συγκεκριμένες περιοχές. Η εντοπιότητα, οι φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις αλλά και η στρεβλή νοοτροπία περί αλληλεγγύης αφήνει συνήθως στο απυρόβλητο εκείνους που δρουν σε βάρος του συνόλου. Όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα πράγματα γύρω μας (και σε κλίμακα πολλές φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την παράνομη αλιεία) η κάθε γενιά λειτουργεί έχοντας κατά νου ότι θα στείλει το λογαριασμό της καταστροφής στην επόμενη. Μόνο που πια φαίνεται πως η κατάσταση είναι οριακή. Το 96% της θαλάσσιας ζωής στην Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Εκτός του δυναμίτη, υπάρχουν και οι τράτες ή τα παραγάδια που επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα.

Έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν υπάρχει έξοδος και διαφυγή. Οι ψαράδες μοιάζουν το ίδιο εγκλωβισμένοι με τα θύματά τους. Η υπεραλίευση  οδηγεί σε περιορισμό των ψαριών και η απάντηση είναι μόνο η ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της αλιείας. Έτσι, όμως, δεν υπάρχει καμία ελπίδα…

Τρόμος στις ελληνικές θάλασσες - Τοξικά ψάρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Αιγαίο - Ποια είδη μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο - Ποια η αιτία της μετανάστευσης των επικίνδυνων ψαριών

Συναγερμός για τοξικά ψάρια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους έχει σημάνει στο Αιγαίο.

Λεοντόψαρα, λαγοκέφαλοι και άλλα ξενικά ψάρια εξαπλώνονται σιγά-σιγά στις ελληνικές θάλασσες, εκ των οποίων άλλα είναι δηλητηριώδη και άλλα απλά διαταράσσουν το οικοσύστημα.

Ο επικίνδυνος λαγοκέφαλος έχει ήδη εξαπλωθεί ταχύτατα από το 2005 στο Αιγαίο. Τρέφεται με ψάρια αλιείας και αποτελεί εκλεκτό έδεσμα για ορισμένους λαούς, όπως οι Ιάπωνες. Ωστόσο, εάν δεν καθαριστεί σωστά, περιέχει τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, δύσπνοια, ακόμα και το θάνατο.

Εδώ και λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2015, έχει εμφανιστεί στο Αιγαίο και το λεοντόψαρο, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με τη σκορπίνα.

Τα αγκάθια του έχουν κάποια τοξίνη με επιπτώσεις στον άνθρωπο, οι οποίες ωστόσο, δεν είναι επικίνδυνες.

Προ των πυλών βρίσκεται και το γατόψαρο. Το δηλητηριώδες ψάρι έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και την Τουρκία και εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει και στο Αιγαίο.

Βασική αιτία της μετανάστευσης των ξενικών αυτών ειδών είναι η κλιματική αλλαγή.

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 08:00

Απαγόρευση ψαρέματος στο Κάβο Γκρέκο

Με Διάταγμα του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος απαγορεύεται πλέον η αλιεία στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο, η οποία εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000. Το Διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε δυνάμει του άρθρου 5Α του περί Αλιείας Νόμου και είναι το πρώτο που εκδίδεται στην Κύπρο για προστασία των αλιευτικών πόρων και υδρόβιων οργανισμών σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, έγινε από τον Υπουργό Κώστα Καδή στις 19 Απριλίου 2018.

Τραγικό ήταν το τέλος ενός παραθεριστή στην περιοχή Καινούργιο των Καμένων Βούρλων, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ είχε πάει για ψάρεμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ο άτυχος 72χρονος είχε πάει από πολύ νωρίς το πρωί μαζί με τον γαμπρό του για ψάρεμα στην παραλία του οικισμού Χρυσή Ακτή, στο Νέο Θρόνιο.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, κάποια στιγμή το αγκίστρι από το καλάμι ψαρέματος πιάστηκε σε πέτρες και κόλλησε. Ο άτυχος άντρας βούτηξε στη θάλασσα για να το μαζέψει.

Δυστυχώς όμως όπως όλα δείχνουν τον πρόδωσε η καρδιά του και έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα.
Αμέσως ενημερώθηκε το Λιμενικό Τμήμα του Αγίου Κωνσταντίνου, οι λιμενικοί του οποίου επενέβησαν άμεσα, για να ανασύρουν τον 72χρονο από τη θάλασσα, δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά για να του προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 72χρονος είναι από την Αθήνα και είχε εξοχικόστην περιοχή όπου ερχόταν τα καλοκαίρια για διακοπές μαζί με την οικογένειά του.
Προανάκριση διενεργεί το Λιμενικό Τμήμα του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ τα ακριβή αίτια θανάτου θα δείξει η νεκροψία νεκροτομή που θα γίνει από τον Ιατροδικαστή.
 

Δεν το γνωρίζουν πολλοί αλλά το ψάρεμα αχινού όπως και ΟΛΩΝ των οστράκων απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Έτσι λοιπόν αν κάποιος αλιεύσει το προστατευόμενο πλεόν είδος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.

Ως εκ τούτου, σκεφτείτε το ξανά όταν αποφασίσετε να βγάλετε αχινούς, και για την οικολογική καταστροφή και για τα «τσουχτερά» πρόστιμα.

Ενας ψαροτουφεκάς από την Ζάκυνθο, ο Δημοσθένης Αδάμης έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για ψάρεμα συναγρίδας, καθώς το εντυπωσιακό ψάρι που έβγαλε ζύγιζε σχεδόν 13 κιλά.

Η συναγρίδα εντοπίστηκε στον βυθό και συγκεκριμένα είχε βάρος 12 κιλά και 700 γραμμάρια.

Η συναγρίδα είναι ένα ψάρι που αλιεύεται με δυσκολία, ενώ και το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ είχε γίνει από Έλληνα ψαροντουφεκά, ο οποίος έβγαλε ένα ψάρι που ζύγιζε 11 κιλά.

 

Το 2016 με το περίφημο άρθρο Ν.43 επανερχόταν η ερασιτεχνική άδεια αλιείας σκάφους, όπου θα μπορούσαν να προμηθευτούν σκάφη μέχρι 6 μέτρα για φουσκωτά, μέχρι 7,5 για τα υπόλοιπα και μέχρι 120 ίππους ιπποδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι αν το νομοσχέδιο περνούσε, φουσκωτά μεγαλύτερα από 6 μέτρα ή σκάφη πολυεστερικά – ξύλινα μεγαλύτερα από 7,5 μέτρα ή σκάφη που έχουν μηχανή μεγαλύτερη από 120 hp, δεν θα μπορούσαν να ψαρέψουν! Οι αντιδράσεις όμως ήταν η αιτία ώστε να μη ψηφιστεί .
Την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, έχει εξαγγείλει μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά διαστήματα.
Τώρα όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η κυβέρνηση θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο που θα επαναφέρει την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ενώ θα αλλάξουν και τα πρόστιμα, με την μέθοδο του point system, ενώ θα νομοθετηθεί και η ηλεκτρονική αίτηση καθώς και η δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών.

«Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαζόμαστε αφορά την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα». είχε αναφέρει ο κ. Αποστόλου.

Την πρόθεση του να επαναθεσπίσει την ερασιτεχνική άδεια αλιείας, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη, τον Φεβρουάριο ο κ. Αποστόλου είπε ότι και στο παρελθόν επιχειρήσαμε με τροπολογία να επαναφέρουμε την ερασιτεχνική άδεια όμως αυτή δεν ψηφίστηκε.
«Αυτή τη φορά πάντως η λύση θα είναι οριστική» είχε τονίσει ο κ. Αποστόλου.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα αποκαλυφθούν σταδιακά μέχρι να δημοσιευτεί στο open.gov.gr όπου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τον τρόμο και την περιέργεια έχει εξάψει το εξαιρετικά σπάνιο θέαμα ενός γιγαντιαίου καλαμαριού, να κολυμπά μέσα σε μαρίνα στις ακτές της Ιαπωνίας, όπως καταγράφηκε σε βίντεο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το τεράστιο καλαμάρι μήκους περίπου 3,7 μέτρων εθεάθη το πρωί της 24ης Δεκέμβρη να κολυμπά για αρκετές ώρες κάτω και γύρω από βάρκες αγκυροβολημένες σε μαρίνα του νομού Τογιάμα, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο.

«Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε από κοντά στην περιοχή μας ένα ζωντανό καλαμάρι τέτοιων διαστάσεων, καθώς το βάθος του νερού είναι μόνο περίπου 2,5 έως 3 μέτρα», δήλωσε ο Tatsuya Wakasugi, διευθυντής της μαρίνας.

Δύτες βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Ιαπωνικής θάλασσας προκειμένου να βιντεοσκοπήσουν από κοντά το σπάνιο αυτό ον και τελικώς να το οδηγήσουν προς τον ανοιχτό ωκεανό.

Σύμφωνα με το Ιαπωνικό Εθνικό Μουσείο της Φύσης και των Επιστημών, τα γιγάντια καλαμάρια ζουν 650 έως 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

31η έκθεση Natex: Η έκθεση θεσμός για το ψάρεμα, κυνήγι, κατάδυση, camping, και τα σκάφη, στο Ελληνικό

Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr

Η έκθεση Natex 1017, θα λάβει χώρα στις 31 Μαρτίου

Σελίδα 1 από 54