Μήπως τελικά μια χρεοκοπία θα μας σώσει;

Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες εντός και εκτός της χώρας μας για την πιθανή χρεοκοπία της. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι πραγματικά θα συμβεί αλλά μήπως τελικά μια χρεοκοπία θα ήταν μια πολύ καλή λύση για την Ελλάδα;

Ας θυμηθούμε πρώτα μια πρόσφατη πραγματική ιστορία: Γνωστός Αιγύπτιος ιδιοκτήτης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας με χρέη άνω των τριών δις ευρώ προκειμένου να μην πληρώσει τους ομολογιούχους του μετακόμισε στο Λονδίνο όπου η πτωχευτική διαδικασία είναι ευνοϊκότερη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αμέσως μετά κάλεσε τους κατόχους των ομολόγων σε διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση της οφειλής του. Με την απειλή της πτωχεύσεως πέτυχε να εξοφλήσει όλο το χρέος του στο 10% της αρχικής του τιμής.

Είναι προφανές ότι η η απειλή της χρεοκοπίας αποδίδει πόσο δε μάλλον η ίδια η χρεοκοπία. Η Αργεντινή, η Ρωσία και η Τουρκία είναι μερικά παραδείγματα χωρών που ουσιαστικά κυρηξαν πτωχευση την τελευταία εικοσαετία και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν πάλι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία ένα χρέος είναι αδιατήρητο όταν το επιτόκιο εξυπηρέτησης υπερβαίνει το ρυθμό αυξήσεως του εισοδήματος. Όταν ο ρυθμός αυξήσεως των τόκων υπερβαίνει τον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας τότε υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.

Στη χώρα μας ο ρυθμός ανάπτυξης του εθνικού εισοδήματος το 2009 ήταν αρνητικός περίπου στο μείον 2% ενώ το επιτόκιο εξυπηρετήσεως του δημόσιου χρέους ήταν περίπου στο 5%. Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος τρέχει με ένα έλλειμμα 10% του Α.Ε.Π. δηλαδή 25 δις ευρώ. Το έλλειμμα αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, κάτι που γνωρίζουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ξένοι δανειστές. Αμφότεροι μάλλον παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ελπίζοντας ότι η Ευρώπη θα σώσει τελικά την Ελλάδα με τη διαδικασία του bail out. Σύντομα λοιπόν είναι πολύ πιθανό η χώρα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας όσα ομόλογα και αν καταφέρει να εκδώσει το δημόσιο ειδικά εάν οι τράπεζες δεν τα επανεξοφλήσουν στην ΕΚΤ στα τέλη του έτους.

Καθαρά σε μια υπόθεση εργασίας ας δούμε τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών. Αρχικά θα γλιτώσουμε 57 δις ευρώ που δεν θα πληρώσουμε με άμεση συνέπεια όμως ότι ο εξωτερικός δανεισμός θα ανασταλεί επ'αόριστον. Αμέσως μετά οι δανειστές μας θα κληθούν για την επαναδιαπραγμάτευση συνολικού μας χρέους συνολικού ύψους 310 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν ζητήσουμε τη βοήθεια του γνωστού Αιγύπτιου διαπραγματευτή είναι πιθανόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε μόνο το 10% του χρέους μας δηλαδή 31 δις ευρώ ποσό που ελληνική οικονομία μπορεί να εξοφλήσει εντός πενταετίας.

Θα υπάρχουν βέβαια αρνητικές συνέπειες στον πληθυσμό της χώρας όπως η μη πληρωμή μισθών και συντάξεων για κάποιους μήνες, η αισθητή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, το ακριβό πετρέλαιο, οι ελλείψεις σε ορισμένα ακριβά φάρμακα εισαγωγής κλπ.

Ταυτόχρονα με μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει άμεσα να εξέλθουμε της ευρωζώνης κάτι που θα κάνει ιδιαίτερα καλό στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.

Οι μεν δανειστές μας έχουν ήδη εισπράξει το κεφάλαιό τους από τους τόκους που μας χρεώνουν τόσα χρόνια, ο ελληνικός λαός θα μάθει να παράγει περισσότερα και να καταναλώνει λιγότερα και οι ξένοι ομολογιούχοι θα πρέπει να κυνηγήσουν την κυρία Μερκελ και τον κ.Τρισε που τα τελευταία χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις δανείζονταν περί τα 100 δισ. € ετησίως πόσο ανώτερο από τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Μήπως τελικά μια χρεοκοπία θα μας σώσει;


ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10


No Internet Connection