Απειλούνται τα αποθέματα γαύρων


Η εισβολή ενός μεγάλου ζωοπλαγκτού στο Αιγαίο Πέλαγος από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών των Δαρδανελλίων απειλεί τα αποθέματα γαύρου στις ελληνικές θάλασσες, αν και ακόμη δεν έχουν διαφανεί επιπτώσεις στον πληθυσμό του είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο.

Σαν μεγάλη μέδουσα

Ο «μνημιόψις», ένα ζωοπλαγκτό που μοιάζει με μεγάλη μέδουσα και κινείται χάρη στα θαλάσσια ρεύματα επιφανειακά, «αρέσκεται» στην κατανάλωση των αυγών του γαύρου, που επίσης μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα. Το συγκεκριμένο ζωοπλαγκτό, που προέρχεται από τον Δυτικό Ατλαντικό και συγκεκριμένα από τον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική, ταξίδεψε μέχρι τα νερά της Μαύρης Θάλασσας μαζί με τα πετρελαιοφόρα πλοία στις αρχές της δεκαετίας του '80, προκαλώντας σε βάθος χρόνου σημαντική μείωση των εκεί αποθεμάτων του γαύρου. Σήμερα, μια εικοσαετία αργότερα, το θαλάσσιο σύστημα της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία εξισορρόπησης και ο πληθυσμός του γαύρου να ανακάμπτει σταδιακά.

Στο Αιγαίο Πέλαγος ο «μνημιόψις» έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του '90, ακολουθώντας τις θαλάσσιες διαδρομές των Δαρδανελλίων. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην «Κ» ο βιολόγος ιχθυολόγος, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Αθ. Μαχιάς, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε άμεσες επιδράσεις, καθώς μόλις τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια καταγράφεται ουσιαστικά πολλαπλασιασμός του και επέκτασή του σε όλο το Αιγαίο. Ετσι, δεν παρατηρούμε πτώση των αποθεμάτων, πέρα από τις συνηθισμένες αυξομοιώσεις από χρόνο σε χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί σε βάθος χρόνου, ενώ εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Ενδεικτικά, ο κ. Μαχιάς ανέφερε πως, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα τα είδη των ψαριών είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα ο «μνημιόψις» να στραφεί αποκλειστικά σχεδόν στον γαύρο, επηρεάζοντας τον πληθυσμό του, το Αιγαίο Πέλαγος βρίθει από διάφορα είδη ψαριών.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση των μικρών πελαγικών ψαριών (γαύρου και σαρδέλας) που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής, είναι καλή, με τα αποθέματα να κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις που πραγματοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ στο Αιγαίο, από το 2003 στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, ο πληθυσμός του γαύρου φαίνεται να βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, αν και η σαρδέλα παρουσιάζει πτώση.

Εντούτοις, το φαινόμενο χρήζει παρακολούθησης, παρατήρησε ο κ. Μαχιάς, καθώς δεν είναι πιθανό η πτώση να οφείλεται σε υπεραλίευση, δεδομένου ότι στην Ελλάδα τα σχετικά μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. «Πλέον το ουσιώδες είναι να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Η θερμοκρασία και η αλατότητα του νερού, καθώς και η τροφή που διατίθεται επηρεάζουν πολύ την ποσότητα των μικρών πελαγικών, διότι ζουν το πολύ έως τρία χρόνια», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το ΕΛΚΕΘΕ προσανατολίζει τις έρευνές του σε αυτήν την κατεύθυνση.


της Ζώγιας Κουταλιανού

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection