Κοντά στην κατανόηση των γιγάντιων κυμάτων


Οι ιστορίες για πλοία που μυστηριωδώς εξαφανίζονται από απρόσμενα γιγάντια κύματα, έχουν προβληματίσει εδώ και χρόνια τόσο τους επιστήμονες όσο και τους ναυτικούς.

 

Τώρα, για πρώτη φορά, αμερικανοί επιστήμονες έκαναν σημαντική πρόοδο στην καλύτερη κατανόηση αυτών των τερατωδών κυμάτων, που δημιουργούνται στους ωκεανούς και μπορούν να καταπιούν τα πλοία ή τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου.

Η έρευνα έγινε από τον Τιμ Γιάνσεν του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και τον Τόμας Χέρμπερς της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας “Journal of Physical Oceanography” της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανέπτυξαν ένα σύστημα που βοηθά στον εντοπισμό του χρόνου και της τοποθεσίας, που είναι πιθανό να εμφανιστούν τέτοια κύματα-τέρατα, τα οποία ξεπερνούν και τα 18 μέτρα σε ύψος, σχεδόν όσο ένα εξαώροφο κτίριο, και είναι σχεδόν τριπλάσια από τα συνηθισμένα μεγάλα κύματα της θάλασσας.

Οι νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι τέτοια κύματα δημιουργούνται συχνά κοντά σε παράκτιες περιοχές, αν συνδυαστούν ορισμένοι παράγοντες, όπως το βάθος του νερού και η ύπαρξη ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, αυξάνοντας μέχρι και δέκα φορές την πιθανότητα τα απλώς μεγάλα κύματα να μετατραπούν σε…θηρία.

Οι συνθήκες αυτές, μαζί με άλλες (π.χ. κοντά στις εκβολές μεγάλων ποταμών στη θάλασσα), μπορεί να οδηγήσουν τα κύματα να αλλάξουν κατεύθυνση και ταχύτητα, με τρόπο τέτοιο που η ενέργεια των κυμάτων να συγκεντρωθεί σε μια μοναδική περιοχή.

Αν ένα πλοίο έχει την ατυχία να πέσει σε αυτή την εστιακή ζώνη δημιουργίας τεράστιων κυμάτων, μπορεί να εξαφανιστεί αύτανδρο.

Προς το παρόν πάντως το μοντέλο των αμερικανών επιστημόνων παραμένει θεωρητικό και πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσον ισχύει και έχει προβλεπτική ικανότητα σε πραγματικές συνθήκες, κάτι που οι δύο ωκεανογράφοι σκοπεύουν να κάνουν. Παραδέχονται όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν μια ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόβλεψη για το πότε και που θα δημιουργηθούν τέτοια τεράστια κύματα, ώστε να εκδοθεί το αναγκαίο προειδοποιητικό σήμα.

 

ΠΗΓΗ: Enet.gr-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection