Σε αναβρασμό οι ψαράδες του Αμβρακικού για την σωτηρία του από την ρύπανση

Στις 4 Ιουλίου οι ψαράδες του Αμβρακικού, σε μια προσπάθεια αφύπνισης της πολιτείας προκειμένου να προστατευτεί ο κόλπο, καθώς τα ψάρια και κυρίως η γαρίδα χάνονται από τα νερά του, θα αποκλείσουν με τα σκάφη τους , το στενό Ακτίου- Πρέβεζας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία των αλιέων της περιοχής, η κατάσταση έχει ως εξής:

«Ο Αμβρακικός ήταν ανέκαθεν η ανεξάντλητη πηγή πλούτου και ο μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Σήμερα ως λεκάνη απορροής της ευρύτερης περιοχής και λόγω αύξησης των δραστηριοτήτων δέχεται πολλά οργανικά φορτία με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ανοξικών μαζών. Οι μάζες αυτές απλώνονται σε όλο τον Κόλπο και η έλλειψη οξυγόνου αρχίζει ήδη από τα 10 μέτρα βάθος.


Εξ αιτίας αυτού του φαινομένου οι ιχθυοπληθυσμοί και ιδιαίτερα η γαρίδα που κρατά ακόμη πολύ κόσμο στη θάλασσα και προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, να κυκλοφορούν στα ρηχά και να υπεραλιεύονται με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και να κινδυνεύουμε να βγούμε όλοι οι ψαράδες του Αμβρακικού στην ΑΝΕΡΓΙΑ.


Η πολιτεία παρότι γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την απορρύπανση και ανανέωση των νερών του Κόλπου, ως επίσης για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς μερικοί επιθυμούν να μετεγκατασταθούν εκτός Αμβρακικού από το φόβο νέων μαζικών θανάτων.


Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία μας προσπαθώντας να αφυπνίσει την Πολιτεία να πάρει μέτρα τώρα ΚΑΛΕΙ όλους τους κατοίκους πέριξ του Αμβρακικού να διαδηλώσουν μαζί μας το ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΩΡΑ 9.00 ΠΜ στην παραλία Πρέβεζας, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.


Οι Ψαράδες θα προσέλθουμε στη παραλία με τα σκάφη μας, για να αποκλείσουμε στη συνέχεια το στενό του Ακτίου - Πρέβεζας.


Καλούμε όλα τα κόμματα, όλον τον κόσμο, καταστηματάρχες, οργανώσεις, Φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, γιατί ο Αμβρακικός δεν αφορά μόνο τους ψαράδες, αλλά όλους τους κατοίκους της περιοχής, μιας περιοχής που βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικού μαρασμού.


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος Τσώλης»

 

Πηγή: paseges.gr


No Internet Connection