Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 22:10

Casting:Ψαρεύοντας σε απαιτητικούς βυθούς με Floats!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Casting:Ψαρεύοντας σε απαιτητικούς βυθούς με Floats!

Του Νίκου Ιώβη

Όλοι μας λίγο πολύ το Float το χρησιμοποιούμε στη τεχνική του Casting. Είτε είναι σε βαθιά λιμάνια, ή σε ρηχές

παραλίες που άλλοτε υπάρχει ποσειδωνία και άλλοτε βράχια.

Είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να έχει στην κασετίνα του ο κάθε παράκτιος ψαράς ,μιας και μας προσφέρει την άνεση να κυνηγήσουμε ψάρια, σε συνθήκες που η θάλασσα είναι θολή ή φουρτουνιασμένη, και όχι μόνο.
Τι είναι όμως τα floats, πως τα χρησιμοποιούμε και πού στοχεύουμε;


Το Float είναι ένα ακόμα εξάρτημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας. Float στα ελληνικά σημαίνει επιπλέω και αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα εξάρτημα το όποιο έχει άνωση στο νερό, με αποτέλεσμα να σηκώνει το δόλωμα μας από το βυθό. Το αποτέλεσμα είναι ότι βοηθάει την εύκολη εύρεση του δολώματός μας από τα ψάρια ,όταν ψαρεύουμε σε βυθούς με βράχια ή φυκιάδα.

Πως όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό; Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο σε πάρα πολλά μεγέθη και σχήματα, ανάλογα με το ψάρεμα και το δόλωμα που πρόκειται να δολώσουμε. Η τοποθέτησή του είναι αρκετά εύκολη. Τοποθετείται ακριβώς πίσω από το αγκίστρι μας και αμέσως μετά το δόλωμά μας. Αυτό γίνεται για να γλιτώσουμε τυχόν μπερδέματα τις πετονιάς μας.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό, αλλά και κατανοητό. Με το που ρίξουμε το παράμαλλο μας στην θάλασσα το float έχει την ιδιότητα να ανυψώνει το δόλωμα κάποια εκατοστά πάνω από τον βυθό, όσο είναι το μέγεθος του παράμαλλου μας.
Το δόλωμα κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται ορατό στα θηράματα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Κάτω από άλλες συνθήκες χωρίς τη χρήση float, το δόλωμα μας θα χανόταν μέσα σε κάποια φυκιάδα ποσειδωνίας ,ή ανάμεσα σε πέτρες και βράχια.
Πολλές φορές το float έχει φώσφορο ή και διακριτικές αποχρώσεις ,που μας βοηθάει να κεντρίσουμε τη περιέργεια των ψαριών. Σίγουρα τα ψάρια που θα κυνηγήσουμε κατά κύριο λόγο είναι σπαροειδή, μελανούρια, τσιπούρες,λυθρίνια κ.α, ψάρια δηλαδή που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον βυθό, χωρίς να αποκλείουμε κάποιο τσίμπημα μουρμούρας.
Φοβερή επιτυχία έχει στο βράχο και στο ψάρεμα του σαργού, μιας και το συγκεκριμένο ψάρι συνηθίζει να ορμάει σε δολώματα που βρίσκονται στον «αέρα» ,εκατοστά δηλαδή πάνω από τον βυθό. Επίσης μπορούμε εύκολα να κυνηγήσουμε και ψάρια όπως λαβράκια, και γοφάρια ,που συνήθως βρίσκονται στα μεσόνερα.
Ο συνδυασμός σε διπλάρια ή και τριπλάρια με την τοποθέτηση floats στα ψηλά παράμαλλα ,μας δίνει την δυνατότητα να ψαρεύουμε σε διαφορετικά ύψη μέσα στη θάλασσα, και να στοχεύουμε περισσότερα είδη θηραμάτων.
Ανακεφαλαιώνοντας, το Float είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να μας ξελασπώσει ,όταν τα ψάρια που βρίσκονται στη περιοχή δεν ψάχνουν την τροφή τους αποκλειστικά στον βυθό, αλλά βρίσκονται και κυνηγούνε στα μεσόνερα. Το Float κεντρίζει την περιέργεια, προκαλεί κίνηση του δολώματος μέσω των ρευμάτων, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Δοκιμάστε αυτά με έντονα χρώματα (κίτρινο, ροζ, πράσινο, κόκκινο, μπλε), φώσφορο, και δεν θα χάσετε, όποιο δόλωμα και αν βάλετε...

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια