Η κρίση του ευρώ μας κάνει... Ευρωπαίους

Το 2001 με την «έλευση» του ευρώ κάποιοι πίστεψαν ότι επιτέλους γινόμαστε Ευρωπαίοι! Δεν θα μπορούσαν τότε να πιστέψουν πως ο κίνδυνος να χαθεί η Γη? της Επαγγελίας του ευρώ θα ήταν αυτός που θα έφερνε εγγύτερα στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής τους Ελληνες!

Τι αλλάζει στη σκιά της κρίσης, της ραγδαίας πτώσης του βιοτικού επιπέδου και της ανασφάλειας για το αύριο; Για αρκετούς τίποτα. Είτε γιατί πάντα αυτή ήταν η καθημερινότητά τους, είτε γιατί δεν κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή ποτέ. Για τους περισσότερους, όμως, αλλάζουν τα πάντα. Ο τρόπος που οδηγούμε, ο τρόπος που ψωνίζουμε, ο τρόπος που επικοινωνούμε.

Όσες διαφημιστικές καμπάνιες κι αν προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για την ανάγκη οικολογικής και οικονομικής οδήγησης, δεν στάθηκαν αρκετές να μας πείσουν. Η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης στα ύψη -απλώς προσαρμογή με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- εξανάγκασε τους λάτρεις της Ι.Χ. αυτονομίας τους να αυτοπεριοριστούν.

Το αυτοκίνητο έγινε «ευρω-φονιάς», καθώς μέσα σ' ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 50,8%% οι τιμές στα καύσιμα, κατά 28,4% στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, ενώ στα ύψη φτάνει και το κόστος συντήρησης. Τα κόμιστρα των ταξί αυξήθηκαν κατά 22,4%, καθιστώντας τη χρήση τους εξίσου ακριβή. Η στροφή, λοιπόν, στα μέσα μαζικής μεταφοράς προέκυψε για τους Ελληνες όχι ως επιλογή οικονομίας και ευκολίας, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά ως λύση ανάγκης.

Τα στοιχεία από τον ΟΑΣΑ δείχνουν ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια οι επιβιβάσεις σε όλα τα μέσα, με το μετρό και τα μπλε λεωφορεία να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά 2,22% και 1,9% αντίστοιχα.

Τα ελληνικά νοικοκυριά ανακαλύπτουν πάλι την αξία της λίστας των αναγκαίων, πριν από την αγχολυτική και αρκούντως τσουχτερή βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Οι ειδικές «προσφορές» και οι ευκαιρίες στα ράφια δεν είναι αρκετές να καμουφλάρουν την ακρίβεια και η περικοπή είναι μονόδρομος για τα νοικοκυριά. Τα τεσσάρων ειδών αφρόλουτρα στο μπάνιο αντικαθίστανται από μια και μόνη οικογενειακή συσκευασία.

Κινητά
Οι αρωματισμένες σακούλες σκουπιδιών φαντάζουν ασυγχώρητη πρόκληση. Η ανάγκη να εξοικονομηθούν χρήματα για τα αναγκαία επιβάλλει συνετότερους και ευρωπαϊκότερους τρόπους διαχείρισης της... κινητής επικοινωνίας μας. Μέχρι προσφάτως πεζοί, εποχούμενοι, καθήμενοι και όρθιοι μιλούσαν χωρίς κανένα άγχος για τις... μονάδες στο κινητό τους.

Οι παρέες αράδιαζαν τις συσκευές στα τραπέζια προκαλώντας συμφόρηση και υποχρέωναν τους σερβιτόρους με ακροβατικά να αποθέτουν την παραγγελία. Η αύξηση ήδη κατά 9,2% στις παρεχόμενες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας οδηγεί σε δραστικό περιορισμό της χρήσης κινητών.

Η «πίτα» μειώνεται. Αυξάνεται, όμως, και ο πόλεμος ανταγωνισμού των εταιρειών που υπολογίζουν τις απώλειες τους το τρέχον έτος στο 12% -13% και ψάχνουν με προσφορές και ειδικά πακέτα να ρεφάρουν. Δύσκολα, γιατί πλέον πριν απλώσουμε το χέρι στο κινητό αναζητούμε με μια γύρα του ματιού διαθέσιμο σταθερό τηλέφωνο.

Όπως αναζητούμε στα βάθη της ντουλάπας τα ρούχα που αγοράστηκαν σε στιγμές καταναλωτικής έξαρσης και δε φορέθηκαν ποτέ. Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που γνώρισαν πιένες και εξασφάλιζαν από τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους αγωνίζονται να κρατήσουν τον τζίρο τους, αλλά δε ρίχνουν τις τιμές, αντιθέτως οι αυξήσεις φτάνουν το 2,8% από πέρυσι.

Ο κλάδος ρίχνει τα αναθέματα στο ΦΠΑ. Και παρακαλεί για τους «καλούς πελάτες» που διέθεταν ακόμη και το 1/10 του μηνιαίου μισθού τους για ένα επώνυμο μπλουζάκι, αλλά διαπιστώνουν πλέον έντρομοι την αφροσύνη τους και ομνύουν στη φτηνή αλλά όχι απαραίτητα και χειρότερη εκδοχή του!

Στο κομμωτήριο με... μέτρο
Η κρίση θα στερήσει από τους Ελληνες και τις συναυλίες μεγάλων σταρ που τιμούσαν δεόντως τη χώρα τα τελευταία χρόνια

Σε αντίστροφη τροχιά, το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει ευκαιρίες και επιλέγεται πια όχι μόνο από τους μυημένους και μόνον για γκατζετάκια. Οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος και οι ηλεκτρονικοί αγοραστές τα έξοδά τους. Οι Ελληνίδες που κατέκτησαν με «κόπο και θυσίες» περίοπτη θέση στη λίστα των περιποιημένων Ευρωπαίων χαράσσουν την? κόκκινη γραμμή των ατομικών περικοπών στην πόρτα του κομμωτηρίου. Ως ύστατη παραχώρηση, μειώνουν τις μηνιαίες επισκέψεις.

Στο σπίτι
Τα πιτσιρίκια της μεσαίας ελληνικής οικογένειας ανακαλύπτουν ξανά πως είναι να σβήνεις τα κεράκια των γενεθλίων στο σπίτι και όχι στο βολικό αλλά ακριβό παιδότοπο. Οι έφηβοι από τους πολυχώρους, όπου το «μειωμένο» χαρτζιλίκι εξανεμίζεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης κυλιόμενης σκάλας, ξεχύνονται στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Όσο για τους ενήλικες αυτοί επιστρέφουν στην κατ' οίκον διασκέδαση. Συνάξεις φίλων με μακαρονάδα της στιγμής, dvd και επιτραπέζια. Εξ αυτού και οι αυξήσεις που επιδεικνύει ο κλάδος της οικιακής διασκέδασης.

Άγρια ξενύχτια, ζεϊμπέκικα και τσιφτετέλια άνευ καταιγισμού γαρύφαλλων, περιορίζονται εορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα, ενώ η κρίση θα στερήσει από τους Ελληνες και τις συναυλίες των μεγάλων σταρ που τιμούσαν δεόντως τη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Διψασμένοι» για ένα άλλο θέαμα, και ως εκ τούτου διατεθειμένοι να πληρώσουν το τσουχτερό εισιτήριο, οι Ελληνες επέτρεπαν σε σταρ και διοργανωτές να εισπράττουν μη ευκαταφρόνητα και δυσανάλογα για το μέγεθος της χώρας ποσά. Λόγω «αδυναμίας προπώλησης» εισιτηρίων έχουμε την πρώτη ακύρωση συναυλίας, της Γκρέις Τζόουνς στις 15 Ιουνίου, καθώς μόνον 100 άτομα εμφανίστηκαν πρόθυμα να καταβάλλουν τα 50 ευρώ του αντιτίμου.

Αν ισχύει ότι οι συνήθειες φτιάχνουν το χαρακτήρα μας, τότε μπορεί να ελπίζουμε σε έναν διαφορετικό και λίγο ελκυστικότερο Νεοέλληνα.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ


No Internet Connection