Τα πιο προσιτά 5θυρα SUV

Η πρόσφατη παρουσίαση του Dacia Duster τονώνει το ενδιαφέρον των αγοραστών για την κατηγορία των προσιτών SUV. Ο ανταγωνισμός που περιλαμβάνει τα Rein της China Motors, Terios της Daihatsu, Sedici της Fiat και SX4 της Suzuki βρίσκει απέναντι έναν νέο ισχυρό αντίπαλο.
PHOTO
Ασφαλές και πολύ άνετο εκτός δρόμου είναι το Jac Rein
China Motors Jac Rein

Εξωτερικά -και ειδικά στο μπροστινό του άκρο- το Rein θυμίζει έντονα το Santa Fe, με διακριτικές διαφορές τόσο στη χρωμιωμένη μάσκα, όσο και στα φωτιστικά σώματα. Στο πλάι του αμαξώματος δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα, ενώ στο πίσω τμήμα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στα διαφορετικά φωτιστικά σώματα με το διάφανο κάλυμμα, στη σχεδόν οβάλ θέση της πινακίδας, αλλά και στον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα. Το ταμπλό έχει αποδεκτής ποιότητας σκληρά υλικά, με μέτριο φινίρισμα και συναρμολόγηση, με μικροτριγμούς να κάνουν την εμφάνισή τους μόνο κατά την κίνηση εκτός δρόμου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολυόργανο (πυξίδα, μπαρόμετρο και αλτίμετρο) στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, αλλά και οι αρκετές θέσεις (σε πόρτα, δίπλα στο χειρόφρενο και στο υποβραχιόνιο) για μεταφορά μικροαντικειμένων και ποτηριών.

PHOTO
Σκληρά υλικά, με πολύ μέτρια ποιότητα και συναρμολόγηση συνθέτουν το ταμπλό του κινέζικου SUV
Από πλευράς χώρων, το Rein παρέχει αυξημένο πλάτος αλλά και αέρα για τα γόνατα τόσο των εμπρός, όσο και των πίσω επιβατών. O χώρος των αποσκευών είναι της τάξης των 485 λίτρων. Το κινέζικο SUV παρουσιάζεται ιδιαίτερα ασφαλές και σίγουρο στην άσφαλτο, παρά το αρκετά ασαφές υδραυλικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης. Το μοναδικό μηχανικό σύνολο με το οποίο προσφέρεται το Rein είναι χωρητικότητας 2,0 λίτρων 142 ίππων, με τα 0-100 χ.α.ω. να έρχονται σε 11,7 δλ. και την κατανάλωση να είναι τα 8,8 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Τέλος, ο βασικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει: 2 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός/πίσω, ηλεκτρικούς καθρέπτες, κλιματισμό, ηχοσύστημα, συναγερμό, ζάντες αλουμινίου και ηλιοροφή, ενώ η τιμή του ξεκινά από τα 17.900 ευρώ.
PHOTO
Το νέο Duster της Dacia έχει τα προσόντα για να προκαλέσει πονοκέφαλο στην κατηγορία των προσιτών SUV
Dacia Duster

Το νέο SUV της Dacia που μόλις παρουσιάστηκε αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή στην κατηγορία των προσιτών SUV. Το μοντέλο διαθέτει εσωτερικούς χώρους παραπλήσιους με αυτούς του Logan τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες, ενώ από πλευράς χώρου αποσκευών αυτός είναι της τάξης των 475 λίτρων. Το Duster τα καταφέρνει πολύ καλά τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου και μάλιστα, ακόμα και σε περισσότερο σκληρές συνθήκες. Διατίθεται και σε δικίνητες εκδόσεις, όμως οι τετρακίνητες έχουν το σύστημα τετρακίνησης του Nissan Qashqai αλλά με άλλο λογισμικό. Αυτό λειτουργεί σε τρεις θέσεις, με ανάλογο χειριστήριο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας.

PHOTO
Στο εσωτερικό η ποιότητα είναι καλή, ενώ η ομοιότητα με τα μοντέλα της Renault περισσότερο από εμφανής
Από πλευράς κινητήρων το Duster θα διατίθεται με ένα βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων, απόδοσης 105 ίππων και δύο κινητήρες πετρελαίου ίδιας χωρητικότητας (1,5 λτ.), αλλά διαφορετικής απόδοσης (85 και 107/109 ίππων με κατανάλωση στα 7,5 και 8,0 λίτρα/100 χιλιόμετρα). Στην περίπτωση των πετρελαιοκινητήρων έχουμε τις εκδόσεις: 1.5 dCi 4Χ2 85 ίππων, 1.5 dCi 110 4Χ2, 107 ίππων, και 1.5 dCi 110 4Χ4, 109 ίππων. Τέλος, το Duster έρχεται στη χώρα μας στα μέσα Ιουνίου, ενώ η βασική έκδοση Ambiance περιλαμβάνει: 2 αερόσακους, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, φιμέ παράθυρα, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, μπάρες οροφής σε μαύρο χρώμα, air condition και radio-CD MP3 με χειριστήρια στο τιμόνι. Η τιμή της τετρακίνητης έκδοσης θα ξεκινά από τις 16.290 ευρώ.
PHOTO
Εκτός πόλεως το Terios κινείται με ασφάλεια, αφού η μόνιμη τετρακίνηση εξασφαλίζει αυξημένα περιθώρια πρόσφυσης
Daihatsu Terios 1.3

Με τη μικρή και περιορισμένου βεληνεκούς ανανέωση το Terios φέρει μικρές αλλαγές σε προφυλακτήρες, πίσω φωτιστικά σώματα, ζάντες αλουμινίου (πλούσια έκδοση) και μάσκα. Σημαντικά χαμηλότερη παρουσιάζεται τόσο η κατανάλωση καυσίμου όσο και οι εκπομπές ρύπων. Το διαστάσεων μήκος x πλάτος x υψος: 4.065 x 1.695x 1.705 χλστ. και με μεταξόνιο 2.580 χλστ. αμάξωμά του, εκτός από την ελκυστική του αισθητική, ξεχωρίζει και για την πολύ καλή ευελιξία που προσφέρει, γεγονός που εκτιμάται δεόντως κατά την κίνηση στην πόλη. Ο χώρος των αποσκευών είναι τα 380 λίτρα. Εσωτερικά η εικόνα του είναι σύγχρονη, ενώ ποιοτικά τα σκληρά πλαστικά ικανοποιούν και εμφανίζουν γεροδεμένη συναρμογή.

PHOTO
Συνολικά η εικόνα του είναι σύγχρονη, ενώ ποιοτικά τα σκληρά πλαστικά ικανοποιούν και εμφανίζουν "γεροδεμένη" συναρμογή
Το Terios εκτός δρόμου δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό του να κινηθεί σε δύσκολα προσπελάσιμα εδάφη, γεγονός που αποδίδεται στο συνδυασμό πολλών επιμέρους παραμέτρων. Μερικοί από τους πιο βασικούς είναι η ιδιαίτερα ικανή τετρακίνηση, το χαμηλού βάρους και μικρών διαστάσεων αμάξωμά του και οι κοντοί πρόβολοι. Έτσι, είναι σε θέση να προσπελάσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία έντονες εδαφικές ανωμαλίες, δίχως παράλληλα να "πληγωθεί" και μπορεί να κινηθεί με ευκολία σε νεροφαγώματα και στενά περάσματα. Η τετρακίνηση περιλαμβάνει μόνιμη μετάδοση και στους 4 τροχούς με 3 διαφορικά, δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού διαφορικού μέσω μπουτόν σε ποσοστό 50:50 και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (Limited Slip Differential) στους πίσω τροχούς. Ο κινητήρας των 1,3 λίτρων αποδίδει 86 ίππους ενώ η μέση κατανάλωση είναι τα 7,4 λίτρα/100 χιλιόμετρα. O βασικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει: 2 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός/πίσω, και ηχοσύστημα, ενώ η τιμή του ξεκινά από τις 18.990 ευρώ. Επιπλέον προσφέρεται έκπτωση 1.500 € για όσους αποσύρουν παλαιό όχημα επιβατικό ή ελαφρύ επαγγελματικό και 1.000€ σε όσους αποσύρουν μηχανάκι από 51 κ.εκ.
PHOTO
To ιταλικό μοντέλο εφοδιάζεται με 1.600άρη κινητήρα απόδοσης 120 ίππων
Fiat Sedici

Η ανανέωση που έγινε το τελευταίο διάστημα και στο Sedici της Fiat, περιλαμβάνει αισθητικές βελτιώσεις στην εμπρός μάσκα, η οποία πλέον είναι σύμφωνη με την οικογενειακή ταυτότητα της Fiat. Διακριτικές επεμβάσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό, με αλλαγές στον πίνακα οργάνων και το ταμπλό. Εσωτερικά οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν βελτιωμένη λειτουργικότητα για τον υπολογιστή ταξιδιού, του οποίου οι ενδείξεις πλέον δεν βρίσκονται στο επάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας. Ο χώρος αποσκευών είναι τα 270 λίτρα.

PHOTO
Διακριτικές επεμβάσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του Sedici
Παράλληλα το νέο Fiat Sedici είναι αναβαθμισμένο και σε επίπεδο επιδόσεων, χάρη σε δύο νέους κινητήρες: έναν 16βάλβιδο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων, με απόδοση 120 ίππους (κατανάλωση 6,2 λίτρα/100 χιλιόμετρα) και έναν επίσης 16βάλβιδο πετρελαιοκινητήρα δύο λίτρων Multijet με απόδοση 135 ίππους. Και οι δύο κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές Euro5 και είναι σαφώς πιο οικονομικοί από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου και πιο οικολογικοί σε εκπομπές ρύπων σε σχέση με αυτούς που αντικαθιστούν. Η έκδοση 4Χ4 (βενζίνης και πετρελαίου) προσφέρεται σε δυο επίπεδα εξοπλισμού, Dynamic και Emotion, ενώ ο βασικός εξοπλισμός παραμένει ως είχε μέχρι σήμερα. Αυτός περιλαμβάνει: 4 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός/πίσω, ηλεκτρικούς καθρέπτες, a/c, ηχοσύστημα και ζάντες αλουμινίου. Η τιμή του μοντέλου ξεκινά από τις 18.650 ευρώ. Η εταιρεία προσφέρει επιπλέον έκπτωση 900€, ενω στη περίπτωση που η αγορά συνδυαστεί με απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου το όφελος μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 3.000€.
PHOTO
Στην άσφαλτο το SX4 είναι ασφαλές και προβλέψιμο, ακόμα και όταν ο οδηγός κινείται σε σβέλτους ρυθμούς
Suzuki SX4

Το επίσης βελτιωμένο σε πολλά σημεία SX4 γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό λόγω της αυξημένης ιπποδύναμης, της βελτιωμένης οδικής συμπεριφοράς αλλά και της φρεσκαρισμένης εμφάνισης, έχοντας δηλαδή όλα τα εφόδια για να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του. Έτσι, στο εμπρόσθιο μέρος συναντάμε ανασχεδιασμένη μάσκα και προφυλακτήρα, ο οποίος πλέον διαθέτει μεγαλύτερη εισαγωγή στο κέντρο, αλλά και πιο ευμεγέθη πλαίσια στους φανούς ομίχλης, προσδίδοντας μία πιο επιθετική εμφάνιση στο αυτοκίνητο. Κοιτώντας το ιαπωνικό μοντέλο από το πλάι, εντοπίζονται οι νέας σχεδίασης ζάντες αλουμινίου, που ανανεώνουν την εικόνα του, ενώ τα πλαστικά μαύρα πλευρικά προστατευτικά, θα φανούν χρήσιμα σε μία εκτός δρόμου διαδρομή, αφού θα προστατέψουν το αμάξωμα από πιθανά γδαρσίματα.

PHOTO
Nέος πίνακας οργάνων και ανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα
Η κεντρική κονσόλα πλέον στο πάνω τμήμα της διαθέτει ένα μεγάλο ηχείο, ενώ λίγο πιο κάτω συναντάμε τους ανασχεδιασμένους αεραγωγούς, αλλά και νέα χειριστήρια του κλιματισμού, με ψηφιακή οθόνη ενδείξεων. Η ανανέωση της καμπίνας ολοκληρώνεται με τους νέους δακτυλίους χρωμίου των πλευρικών αεραγωγών, καθώς και με τους μοχλούς για το άνοιγμα των θυρών στην ίδια απόχρωση. Από πλευράς ποιότητας, τα πλαστικά του ταμπλό παραμένουν σκληρά, έχοντας καλή ποιότητα αλλά και συναρμογή, κάτι που αποδεικνύεται στην εκτός δρόμου κίνηση, όπου δεν παρατηρείται κανένας τριγμός. Ο βασικό εξοπλισμός περιλαμβάνει: 2 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα μόνο εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες, και a/c, ενώ μέσα στην τιμή διατίθεται και το Multimedia Cyber Station που περιλαμβάνει ηχοσύστημα και Navigation. Η τιμή του ξεκινά από τις 18.170 ευρώ.



No Internet Connection