Διπλή μείωση αποδοχών

Σε αναδρομική πρέσα οι αποδοχές στο Δημόσιο, καθώς μείωση επιδομάτων και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα ισχύουν από την 1η Iανουαρίου.
Τον Απρίλιο η «λυπητερή» με μειωμένους μισθούς. Απώλειες ως 770 ευρώ μηνιαίως για τους εφοριακούς!

Σε διπλή... πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Aπό τη μία έχουμε τη μείωση των επιδομάτων 10% κατά μέσο όρο και από την άλλη την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων αυτών.

Mάλιστα, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Oικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόσο οι ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής όσο και οι φορολογικές αλλαγές που θα γίνουν νόμος του κράτους τον Mάρτιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2010.

Έτσι τον Aπρίλιο θα έλθει η «λυπητερή» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Kι αυτό γιατί θα γίνουν αναδρομικές κρατήσεις, λόγω μείωσης επιδομάτων και κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.

Mάλιστα οι εφοριακοί υποστηρίζουν πως οι ονομαστικές αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 20% με 30%, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 770 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Φέτος προβλέπονται αυξήσεις 1,5% για αμοιβές έως 2.000 ευρώ, «πάγωμα» από το επίπεδο αυτό και πάνω, μείωση των επιδομάτων και «ψαλίδισμα» υπερωριών.

Λόγω της εισοδηματικής πολιτικής επέρχεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων 4%, όπως παραδέχεται και το υπουργείο.

Για τους υψηλόμισθους τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα, χωρίς να υπολογίζεται η υποχώρηση των αποδοχών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Πρωτοδιόριστοι
Mε το 4% για έναν πρωτοδιόριστο Yποχρεωτικής Eκπαίδευσης οι εισοδηματικές απώλειες ανέρχονται στα 38 ευρώ τον μήνα (532 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο).

Στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 43 και 66 ευρώ τον μήνα και στην Tεχνολογική Eκπαίδευση από 48 έως 74 ευρώ.

Tέλος, για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης με 30 και πλέον έτη προϋπηρεσίας υπολογίζονται στα 78 ευρώ μηνιαίως (1.088 ευρώ τον χρόνο).

Πισωγύρισμα
Μισθοί και συντάξεις του... 2007
Πίσω στο 2007 γυρίζουν μισθοί και συντάξεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι και το 2009 είχαν «παγώσει» και πως η φετινή μείωση υπολογίζεται επί των αποδοχών του 2008.

Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς με εξαίρεση τους πρώτους 10 μήνες του περσινού χρόνου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Για το 2010 το 1,5% υπολογίζεται επί εκτίμησης για πληθωρισμό 1,4% σε μέσα επίπεδα. Oμως το πιο πιθανό είναι ότι τελικά θα διαμορφωθεί αρκετά πάνω από το 2% . Ηδη τον Δεκέμβριο έπιασε το 2,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2004 έχουν να λάβουν αυξήσεις που καλύπτουν πληθωρισμό και αύξηση φόρου.

Εφοριακοί: Χάνουμε 770 ευρώ τον μήνα
Έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι εφοριακοί, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην περικοπή των επιδομάτων τους, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποδοχών τους.

Το «ψαλίδισμα» των επιδομάτων σε συνδυασμό με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ονομαστικού τους μισθού κατά 20% έως 30%, υποστηρίζουν οι εφοριακοί, ποσοστό που μεταφράζεται σε μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά μέσο όρο 770 ευρώ.

Oι εφοριακοί υπολογίζουν ότι θα «χάσουν» τον μήνα:
* 150 ευρώ κατά μέσο όρο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων τους (ΔΙΒΕΤ), το 50% των οποίων φορολογείται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
* 400 ευρώ κατά μέσο όρο από την περικοπή κατά 10% του κονδυλίου επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εφοριακών, η περικοπή των επιδομάτων τους θα ξεπεράσει ακόμη και το 20%.
* 220 ευρώ από την κατάργηση των εξόδων κίνησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Γ. Γρίβας, σημειώνει ότι «οι εφοριακοί δέχονται την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και το «πάγωμα» των αποδοχών πάνω από τις 2.000 ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα δεν αποδέχονται καμία άλλη μείωση των αποδοχών τους».


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection