Πλαστική Ρύπανση στις Ελληνικές Θάλασσες

11892163_10153121152960878_8265453855578323705_n

Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης παγκοσμίως. Κάθε ώρα 580 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, και σε αυτό συμβάλλουμε όλοι μας – άμεσα ή έμμεσα!

Στα εργαστήρια του Αρχιπελάγους, τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούμαστε εντατικά με την εκτίμηση της ρύπανσης από πλαστικό στα θαλάσσια οικοσυστήματα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τη ΒΑ Μεσόγειο. Ύστερα από επίμονη και λεπτομερή δουλειά στο εργαστήριο, οι ερευνητές του Αρχιπελάγους είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη διασπορά της ρύπανσης από τις αόρατες ίνες μικροπλαστικού, καθώς και τις συγκεντρώσεις τους σε επιφανειακά νερά, ψάρια, θαλάσσια ασπόνδυλα, αλλά και στο θαλάσσιο πυθμένα.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά! Οι πρώτες 3 επιστημονικές μας δημοσιεύσεις δείχνουν ότι ο διασκορπισμός αόρατων πλαστικών είναι ήδη πολύ μεγάλος και καθορίζεται από τα θαλάσσια ρεύματα. Ακατοίκητες ακτές του Αιγαίου έχουν σε κάποιες περιπτώσεις συγκέντρωση μικροπλαστικών ινών αντίστοιχη με αυτή των ακτών της Αττικής!

Προκειμένου όμως να δοθεί μία λύση στο γιγαντιαίο πρόβλημα των σκουπιδιών που ειδικά αυτή την περίοδο έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια ατελείωτη χωματερή, οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε ενεργά!

Όποιος από σας κατάφερε να κάνει μία εξόρμηση φέτος το καλοκαίρι, σίγουρα θα παρατήρησε τις μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που συσσωρεύονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες τόσο κατά μήκος του οδικού δικτύου της χώρας, όσο και στις ακτές. Το τι θα συμβεί το γνωρίζουμε όλοι: οι βροχές του φθινοπώρου θα βγάλουν τα σκουπίδια από το οπτικό μας πεδίο, αλλά θα τα βάλουν στις θάλασσες και την τροφική μας αλυσίδα! Παρόλο που όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα των πλαστικών και των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι εκτός ελέγχου, κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Το να μην πετάμε σκουπίδια στο περιβάλλον δεν είναι αρκετό. Είναι καιρός πλέον να μας γίνει αντανακλαστική αντίδραση να συλλέγουμε τα απορρίμματα όπου και αν τα δούμε, πριν αυτά αποκτήσουν μη- ανακτήσιμη μορφή. Είναι υποχρέωση και μεγάλη ευθύνη όλων μας, να διατηρούμε το περιβάλλον μας καθαρό όχι μόνο για τη δική μας ποιότητα ζωής, αλλά και προκειμένου να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε μία έκκληση προς όλους, έστω και τώρα που το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, για μεγαλύτερη ευαισθησία αλλά κυρίως δράση! Φροντίστε να μην αφήνετε το αποτύπωμα σας στους υπαίθριους χώρους και στις παραλίες που επισκέπτεστε αλλά και να ενημερώνετε δραστικά τους συμπολίτες σας που… ενδεχομένως δεν έχουν την ίδια οικο-λογική ευαισθησία!


No Internet Connection