Δόντι μεγαλόδοντα-καρχαρία σε ποτάμι της Κροατίας

Το απολιθωμένο δόντι ενός μεγαλόδοντα καρχαρία, του μεγαλύτερου είδους καρχαρία που εκτιμάται ότι κολύμπησε ποτέ στους ωκεανούς της Γης πριν από περίπου 30 εκατ. χρόνια, εντόπισε ένας άνδρας στις όχθες του ποταμού Κούπα στην Κροατία ενώ έψαχνε για όστρακα.

Ειδικότερα, το δόντι ανακάλυψε ο Στιέπαν Σούτσεκ στις όχθες του ποταμού Κούπα κοντά στο χωριό Ποκούπσκο, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ζάγκρεμπ, το δόντι ανήκει στον μεγαλόδοντα καρχαρία (Carcharodon Megalodon), ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία το οποίο εκτιμάται ότι έζησε 16-2,6 εκατ. χρόνια πριν κατά την Καινοζωϊκή εποχή και έφτανε σε μήκος τα 16-18 μέτρα και σε βάρος τους 30-100 τόνους , ανάλογα με το μέγεθός του.

Ο μεγαλόδοντας θεωρείται ως ένας από τους πρώτους και κορυφαίους θηρευτές που εμφανίστηκαν ποτέ στη Γη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο προϊστορικός καρχαρίας θα μπορούσε να αποτελεί μακρινό συγγενή του μεγάλου λευκού καρχαρία, εξαιτίας της ομοιότητας μεταξύ των δύο ειδών.

—Το εύρημα

Επειδή ο σκελετός του μεγαλόδοντα, όπως και των υπολοίπων καρχαριών, συνίσταται από χόνδρους αντί για οστά, η ανακάλυψη απολιθωμάτων αυτού του είδους δεν είναι εύκολη. Όσα γνωρίζουμε για το είδος είναι από δόντια ή κάποιους σπονδύλους.

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ευρήματα που ανήκαν στο συγκεκριμένο είδος, είναι μια σπονδυλική στήλη που είχε εντοπιστεί στην λεκάνη της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, το 1926.

Η σπονδυλική στήλη αποτελούνταν από 150 σπονδύλους, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει σε διάμετρο τα 15,5 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα μεγαλύτεροι σε μέγεθος σπόνδυλοι μεγαλόδοντα.

Το 1983, μια άλλη μερικώς διατηρημένη αλλά παρόλα αυτά συνδεδεμένη σπονδυλική στήλη αποτελούμενη από 20 σπονδύλους με διάμετρο 23 εκ. άλλου μεγαλόδοντα είχε βρεθεί στην Δανία.

Για να έχετε μια τάξη του μεγέθους του μεγαλόδοντα δείτε την παρακάτω εικόνα.

Με γκρι χρώμα το μέγιστο μέγεθος του μεγαλόδοντα καρχαρία, με κόκκινο το μέσο μέγεθός του, με μοβ χρώμα ο φαλαινοκαρχαρίας και τέλος με πράσινο, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας.

2000px-Megalodon_scale.svg

Τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση «PLoS ONE».


No Internet Connection