Στην Υδρογραφική Υπηρεσία θα βρεις όλους τους αναλυτικούς ναυτικούς χάρτες, εξαιρουμένων δυο-τριών περιοχών (ανάμεσα στις τελευταίες είναι και αυτή που μ' ενδιαφέρει, η Μάνη). Λεπτομέρειες δες στο
www.hnhs.gr/gr/products.htm
Ο Κορινθιακός που -αν κατάλαβα καλά- ζητάς υπάρχει αναλυτικός. Η τιμή τους, την τελευταία φορά που πέρασα από εκεί, κυμαίνεται από 15 ως 30 ευρώ.
Για τους χάρτες τώρα:
Η μορφολογία που αναφέρεις δεν υπάρχει. Θα βρεις μόνο τα βάθη και τις ξέρες (πάγκους). Εάν η περιοχή που σε απασχολεί είναι κοντά σε λιμάνι ή σε πολυσύχναστο μέρος (π.χ. δίαυλο πλοίων κλπ.) τότε ο χάρτης είναι αρκετά ακριβής. Αν όμως ψάχνεις σε περιοχή εκτός γραμμής πλοίων και ιδιαίτερα στα μεγάλα βάθη, τότε θα χάσεις την ...μπάλα.
Ακούστε πώς έχει γίνει η χαρτογράφηση των θαλασσών μας:
Σαν βάση πήραμε τους χάρτες του Αγγλικού Ναυαρχείου, οι οποίοι είναι παλιοί, φτιαγμένοι με στοιχεία παλιών μηχανημάτων και ως εκ τούτου είναι πολλές φορές ανακριβείς.
Στην πορεία εμπλουτίσαμε τους χάρτες με στοιχεία που έδωσε το πολεμικό ναυτικό, τα εμπορικά πλοία και ιδιαίτερα ...οι ψαράδες. Μιλούσα πέρσι μ' έναν φίλο μου, ψαροκαπετάνιο σε ανεμότρατα. Μου είπε ότι όταν έπεφταν με τα δίχτυα σε κάποια ξέρα που δεν αναγραφόταν στο χάρτη, έστελναν σήμα στην υπηρεσία. Τι γινόταν όμως; Πρώτο, πολλοί απ' τους καπεταναίους δεν ήξεραν (!) ή δε φρόντιζαν να βγάλουν ακριβές στίγμα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έστελναν να είναι λανθασμένα (βλέπετε τα GPS προϊόντα μιας δεκαετίας). Δεύτερο, σιγά να μην έκαναν κράττει το καΐκι μέχρι να πάρουν το στίγμα, με αποτέλεσμα η ξέρα να σημειώνεται με απόκλιση αρκετών μέτρων, ανάλογα με την ταχύτητα του καϊκιού και του καπετάνιου. Τρίτο, απέφευγαν να στείλουν σήμα αν η είχαν πάρει πολλά ψάρια!
Η προσωπική μου εμπειρία δικαιώνει τα λεγόμενα του φίλου μου.
Τις περισσότερες ξέρες τις νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, αν ακολουθήσεις το χάρτη θα τις βρεις μόνο από τύχη. Το ίδιο ισχύει για πολλές ξέρες στην πριοχή των Κυθήρων. Το ίδιο και για πολλούς πάγκους στη βάθη του Ν. Αιγαίου. Η μόνη περιοχή που αναφέρεται με πάση ακρίβεια, όσο τουλάχιστον έχω μπορέσει εγώ να τσεκάρω, είναι ο Σαρωνικός...
Τέλος, αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις το χάρτη για ψάρεμα απ' τη στεριά, δε θα σε βοηθήσει σε τίποτα. Η παρατήρηση με το μάτι είναι πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.