gototopgototop
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ???

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 01:53{ultimatesocialbuttons} #23259

:good: :good:
Keep Catching keep releasing
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 02:09{ultimatesocialbuttons} #23260

ΛΟΙΠΟΝ αντε βουρ ολοι για ψαρεμα.και εγω αυριο ΜΠΡΑΦ :yes: :yes: :10: :10: :10:
NA είμαστε πάντα καλά για να έχουμε μεγαλύτερες αποδράσεις
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 09:45{ultimatesocialbuttons} #23273

  • Τόλης (xasapakis)
  • ( Μέλος )
  • Τόλης (xasapakis)'s Avatar
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 86
καλησπερα παιδια! αν ειχατε δει παλιοτερα ευαγγελατο ειχε για το πως κανουν τα ψαρια απο μπαγιατικα η κατεψυγμενα να δειχνουν φρεσκα...! ειναι λοιπον ενα ειδικο αλλας( δεν θυμαμαι ακριβως το ονομα) που κανει τα ψαρια να δειχνουν με  γυαλιστερα ματια και κατακοκκινα βραγχια....! :shok: :shok: :shok:εγω πιστευω οτι το ψαρι το καταλαβαινουμε ποσο φρεσκο ειναι απο την αφη και την μυρωδια! τι εννοω:αν το ψαρι ειναι σκληρο δηλαδη το κρεας του δεν ζουλιεται ευκολα τοτε ειναι φρεσκο και απο την μυρωδια πιστευω οτι ολοι το καταλαβαινουμε οτι αν βρομαει ειναι μπαγιατικο ενω αν μυριζει ιωδιο και θαλλασα ειναι φρεσκο! αυτα απο εμενα!  :tease: :tease:                                                                                                                                              φιλικα τολης


ΒΟΡΙΚΟ ΟΞΥ. Δυστηχως υπαρχουν τροποι να ξεγελασουν οι επιτηδιοι.
ναι κωστα μπραβο ΒΟΡΙΚΟ ΟΞΥ ειναι αυτη η ουσια! ευχαριστω για την διορθωση!
ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ...!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 16:35{ultimatesocialbuttons} #23302

  • COSTASANDROS
  • ( Μέλος )
  • COSTASANDROS's Avatar
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Platinum Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 2634
  • Thank you received: 523
Πολλες φορες δεν τρωμε αμεσως τα ψαρια που πιανουμε αλλα τα  καταψυχουμε
για λιγες μερες.Ετσι τρωμε καλοκατεψυγμενο ψαρι.Τι θεμα ειναι οτι δεν μπορουμε
να ειμαστε σιγουροι για το αν ενα αγοραστο κατεψυγμενο ψαρι εχει διατηρηθει σωστα.
Ψαχνοντας στο διαδυκτιο βρηκα το παρακατω και το παραθετω.


φιλικα
κωστας


>
>
>
>
>


Το (αληθινά) φρέσκο
Όπως ο Aύγουστος είναι ο καιρός του κολιού,έτσι και κάθε άλλο ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του. Ως κατάλληλη εποχή ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας. Πώς όμως μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φρέσκο ψάρι; Καταρχήν το φρέσκο ψάρι, που μόλις έχει αλιευθεί, είναι εντελώς άοσμο. Mετά από λίγο αρχίζει να μυρίζει θάλασσα και ακολουθεί το στάδιο που μυρίζει έντονα ψάρι. Όταν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι σκληρό και άκαμπτο. Aν το ακουμπήσουμε στην παλάμη, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω. Aν το πιέσουμε με το δάχτυλο, δεν μένει σημάδι και το κρέας είναι τόσο ελαστικό, που επανέρχεται γρήγορα. Tα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, τα βράγχια έχουν κόκκινο χρώμα ή ροζ και είναι υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά. Εκτός όμως από την όψη, το φρέσκο ψάρι, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος αλλά και του μαγειρέματος. Για παράδειγμα το φρέσκο ψάρι, αν και έχει λέπια με μεταλλική λάμψη που κολλάνε στο δέρμα, καθαρίζεται εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να σπάσουν. Όταν έχει πια μαγειρευτεί, η φρεσκάδα του αποδεικνύεται και από το πόσο εύκολα αποσπάται η σάρκα από το κόκαλο. Γενικά, ένας μη «μυημένος» καταναλωτής είναι δύσκολο να αναγνωρίσει το φρέσκο ψάρι αλλά και εύκολο να ξεγελαστεί από τρικ όπως ο πάγος που κάνει σκληρά τα ψάρια, ακόμη και αν δεν είναι φρέσκα. Συχνά στον πάγο μπαίνει αλάτι και, μερικές φορές, συντηρητικά.

Nωπά ή φρεσκοκατεψυγμένα;
Tο κατεψυγμένο ψάρι είναι εφάμιλλο του νωπού σε θρεπτική αξία και γεύση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει καταψυχθεί σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής του μέχρι να φτάσειστον καταναλωτή. Σήμερα, τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη διαθέτουν ψυγεία, γεγονός που βοηθά ώστε τα ψάρια να καθαρίζονται και να καταψύχονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αλιεύονται. Aν λοιπόν δεν είμαστε σίγουροι για την νωπότητα των ψαριών και θαλασσινών, είναι σαφώς καλύτερα να προτιμήσουμε τα κατεψυγμένα. Σίγουρα τα ποσοστά λάθους μικραίνουν.

Τα μυστικά των φρεσκοκατεψυγμένων
Τα αληθινά φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά συγκαταλέγονται στην κατηγορία των φυσικών προϊόντων. Ως «φυσικά» προϊόντα αποκαλούνται οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε αντίθεση με τα «κατασκευασμένα» ή «βιομηχανοποιημένα» προϊόντα που θεωρούνται οι κονσέρβες, οι σκόνες και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά, συντηρητικά, χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, κλπ. Ποια είναι όμως τα αληθινά φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά; Είναι αυτά τα οποία μετά την εξαλίευση τους καθαρίζονται και καταψύχονται ατόφια (π.χ. από τον βακαλάο και το κοκκινόψαρο αφαιρούνται το κεφάλι και το περιεχόμενο της κοιλιακής χώρας). Η κατάψυξή τους γίνεται ταχέως σε περιβάλλον βαθιάς κατάψυξης στους -40°/-50°C, όπου το αλίευμα διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστα-τικά του έως ότου καταναλωθεί εντός 18 μηνών (πολλές φορές, έως και δύο χρόνια) από την ημερομηνία αλίευσής του. Τα πλοία στα οποία πραγματοποιούνται οι παραπάνω διαδικασίες είναι στην πραγματικότητα κινητές μονάδες επεξεργασίας, καθώς τα αλιεύματα μπαίνουν στην ουσία σε γραμμές παραγωγής τόσο για την επεξεργασία τους όσο και για την συσκευασία τους με συγκεκριμένο τρόπο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται frozen on board (FOB), δηλαδή κατάψυξη εν πλω. Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις που τα αλιεύματα απλά συντηρούνται στα πλοία για μερικές ημέρες σε πάγο και η διαδικασία καθαρισμού και κατάψυξής τους γίνεται στην στεριά. Αυτά τα αλιεύματα λέγονται frozen on land (FOL), δηλαδή κατάψυξη στη στεριά και η ποιότητα τους είναι υποδεέστερη των frozen on board. Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάψυξη πάνω στο πλοίο αποτελεί στην ουσία την εγγύηση ποιότητας των κατεψυγμένων αλιευμάτων και, παράλληλα, αποτελεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κατηγορίας σε σχέση με τα νωπά αλιεύματα που μπορεί να αγοραστούν από ένα τυπικό ψαράδικο έχοντας παραμείνει στη συντήρηση για περισσότερες από δύο ημέρες. Αυτό όμως που μένει πραγματικά αναλλοίωτο από το χρόνο είναι το ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μια πηγή εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο. Με σεβασμό στο περιβάλλον και λίγη προσοχή στις επιλογές μας, θα εξακολουθούν να είναι.
Το ψαρεμα ειναι ασκηση φυσικης αναπνοης.

Οσο μοιραζεσαι τοσο δυναμωνεις.......

Ταξιδεψα νοερα κατα μηκος της πετονιας στα βαθη των σκοτεινων βυθων για να ανακαλυψω...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 17:40{ultimatesocialbuttons} #23309

  • moogy
  • ( Μέλος )
  • moogy's Avatar
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 6
Πάντως ρε παιδιά το να τρώω ψάρι έστω και κακοκατέψυγμένο το νιώθω και νομίζω ότι είναι πιο υγειινό από το καλύτερο κοψίδι ή fast food του κόσμου.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 18:48{ultimatesocialbuttons} #23318

  • Αντώνης83
  • ( Μέλος )
  • Αντώνης83's Avatar
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Junior Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 123
Πάντως ρε παιδιά το να τρώω ψάρι έστω και κακοκατέψυγμένο το νιώθω και νομίζω ότι είναι πιο υγειινό από το καλύτερο κοψίδι ή fast food του κόσμου.
΄

φίλε χάρη... μην νομίζεις... να είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ. το ψάρι είναι χιλιάδες έτη φωτός μακριά απο όλες τις άλλες βλακείες που τρώμε, σε θρεπτική αξία.

μην ξεχνάς πως στην Κίνα ζούνε οι περισσότεροι ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ άνθρωποι στον πλανήτη. βασική τροφή της καθημερινής δίαιτας των κινέζων είναι το ψάρι!!
Ψαρέψτε γιατί χανόμαστε!!!!!!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 20/06/2007 22:00{ultimatesocialbuttons} #23337

Ξεχασα να αναφερω οτι συμφωνα με ειδικους ειναι ακρως ακαταλληλο και βλαβερο για την υγεια. Εχει την ιδιοτητα να διατηρει το εντονο Κοκκινο χρωμα ακομα και μετα απο μερες. και δεν αναφερομαι μονο σε Γαριδες καραβιδες αστακους αλλα και σε μπαρμπουνια φαγγρια λυθρινια συναγριδες και οτι ψαρι εχει κοκκινο χρωμα.

Βγαλτε τα συμπερασματα σας
αχ αυτός ο Ευαγγελάτος πολλή παραπληροφόρηση . το βορικό το έριχναν στης καραβίδες και γαρίδες Μονό τώρα ρίχνουν νάτριο  ακόμα και στα κατεψυγμένα άλλα στα ψαράκια τα καημένα μονό παγάκι.  :thank_you2:
μακριά από πλώρη καραβιού και από γαϊδάρου κώλο
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 21/06/2007 00:25{ultimatesocialbuttons} #23350

  • thomas
  • ( Επισκέπτης )
  • thomas's Avatar
μην ξεχνάς πως στην Κίνα ζούνε οι περισσότεροι ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ άνθρωποι στον πλανήτη. βασική τροφή της καθημερινής δίαιτας των κινέζων είναι το ψάρι!!

Ενα αποσπασμα απο την διατροφη των κινεζων ...

Η "τυπική" κινεζική διατροφή τείνει να είναι υψηλότερη στους υδατάνθρακες και τις ίνες και χαμηλότερη στα λίπη από τη δυτική διατροφή. Το πρωί οι άνθρωποι παίρνουν συχνά χυλό κουάκερ ή κεχριού ως κύρια τροφή. Το γάλα σόγιας, τα αλατισμένα λαχανικά, τα αυγά [βραστά ή τηγανιτά], τσιγαρισμένα ψωμάκια ή κέικ είναι οι κοινές επιλογές για το πρόγευμα. Για το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, το βρασμένο στον ατμό ρύζι και βρασμένα ζυμαρικά είναι οι διαδεδομένες τροφές..., το κοτόπουλο, τα ψάρια, το κρέας και τα λαχανικά είναι μη-βασικά τρόφιμα

πηγη....http://www.cybergym.gr/03-diet/03040605.htm
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Απ: Πότε το ψάρι είναι 'φρέσκο' ??? 21/06/2007 04:28{ultimatesocialbuttons} #23381

Ξεχασα να αναφερω οτι συμφωνα με ειδικους ειναι ακρως ακαταλληλο και βλαβερο για την υγεια. Εχει την ιδιοτητα να διατηρει το εντονο Κοκκινο χρωμα ακομα και μετα απο μερες. και δεν αναφερομαι μονο σε Γαριδες καραβιδες αστακους αλλα και σε μπαρμπουνια φαγγρια λυθρινια συναγριδες και οτι ψαρι εχει κοκκινο χρωμα.

Βγαλτε τα συμπερασματα σας
αχ αυτός ο Ευαγγελάτος πολλή παραπληροφόρηση . το βορικό το έριχναν στης καραβίδες και γαρίδες Μονό τώρα ρίχνουν νάτριο  ακόμα και στα κατεψυγμένα άλλα στα ψαράκια τα καημένα μονό παγάκι.  :thank_you2:
Νάτριο???  :scratch_one-s_head:
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.547 seconds