Ο πόνος στην κίνηση «δείχνει» αρθρίτιδα



Σημάδια αρθρίτιδας είναι ο πόνος στην κίνηση ή την ψηλάφηση των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να μας οδηγούν αμέσως στον γιατρό, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας ανακουφίζουν από τον πόνο και αποτρέπουν μόνιμες οστικές παραμορφώσεις, οι οποίες δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενούς.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν οι ειδικοί, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, η οποία έχει ως κεντρικό μήνυμα «Αρθρίτιδα: Αντιμετωπίστε την έγκαιρα! Ζήστε καλύτερα».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αρθρίτιδα είναι κλινικό χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών. Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως θερμότητα, ερυθρότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θυλάκου, αύξηση των αρθρικού υγρού και περιορισμό της κινητικότητας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, το οποίο προσβάλλει άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών. Μπορεί, όμως, να εκδηλωθεί και σε άτομα άλλων ηλικιών, ακόμη και σε παιδιά.

Η συχνότητά της στην Ελλάδα ανέρχεται στο 0,67% του ενήλικου γενικού πληθυσμού. Εκτιμάται ότι πάσχουν συνολικά περισσότεροι από 100.000 Ελληνες. Οι γυναίκες προσβάλλονται περίπου τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης να τοποθετείται μεταξύ της τέταρτης και της έκτης δεκαετίας της ζωής.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection