coal-wwf-greenpeace.jpg
coal-wwf-greenpeace.jpg

Μαύρο μνημόνιο στηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης

Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2016 Μνημόνιο καταδίκης της χώρας σε βρόμικο ενεργειακό μέλλον υπογράφει η ΔΕΗ με κυβερνητικές πλάτες. WWF Ελλάς και Greenpeace καταδικάζουν απερίφραστα την υπογραφή του μνημον

Μνημόνιο καταδίκης της χώρας σε βρόμικο ενεργειακό μέλλον υπογράφει η ΔΕΗ με κυβερνητικές πλάτες.

WWF Ελλάς και Greenpeace καταδικάζουν απερίφραστα την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής εταιρείας CMEC (China Machinery Engineering Corporation) που σκοπό έχει την κατασκευή άλλης μίας λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και πραγματοποιείται σήμερα παρουσία του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Τόσο η ΔΕΗ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζουν πως κάθε επένδυση σε νέες λιγνιτικές μονάδες δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά καταστροφική. Επιμένουν όμως στην προώθηση της πλέον ρυπογόνου και ξεπερασμένης τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής, που θα αφήσει πίσω της κοινωνικά και περιβαλλοντικά κουφάρια. Την ίδια στιγμή, τα συρτάρια τους είναι γεμάτα με αρνητικές απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αιτήματα για δωρεάν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου[1],[2]. Επίσης, δεν έχουν καμία απολύτως απόδειξη ότι η Ελλάδα «χρειάζεται» νέες λιγνιτικές μονάδες.

Δεν είναι τυχαίο πως η μόνη ενδιαφερόμενη για να στηρίξει τα απολιθωμένα σχέδια της ΔΕΗ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια κινέζικη εταιρεία με εμπλοκή σε αντίστοιχα έργα σε χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία. Από πότε έγινε, άραγε, στόχος η «βαλκανοποίηση» του ελληνικού ηλεκτροπαραγωγικού μοντέλου;

Τα σχέδια για διαιώνιση του λιγνίτη στερούνται λογικής και οποιασδήποτε αίσθησης ευθύνης τόσο για το μέλλον της Δ. Μακεδονίας όσο και για τη βιωσιμότητα του ενεργειακού μοντέλου της χώρας.

“Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μία παγκόσμια επανάσταση στις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας η ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση της Ελλάδας σε μία καθαρή και ανταγωνιστική οικονομία μηδενικών εκπομπών, επενδύοντας στον πραγματικό πλούτο της χώρας, τον ήλιο, τον άνεμο και τις άλλες καθαρές και πιο φθηνές πηγές ενέργειας”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Σαν να μη φτάνει η αναμφισβήτητα καταστροφική για την οικονομία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία νέα μονάδα V στην Πτολεμαΐδα, η κυβέρνηση επιμένει να μαυρίζει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και των παιδιών μας σχεδιάζοντας και δεύτερη λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη. Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί στροφή από τον ενεργειακό μεσαίωνα στον οποίο επιχειρούν να μας καταδικάσουν ΔΕΗ και κυβέρνηση. Ο λιγνίτης είναι το παρελθόν, όχι το μέλλονΩς πότε η ελληνική κυβέρνηση θα τρέχει προς τα πίσω;», δήλωσε από την πλευρά της η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τομέα πολιτικής του WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς και η Greenpeace ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους Έλληνες πολίτες, και δη τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, να προστατέψει την χώρα από την κλιματική απειλή και να εφαρμόσει στην πράξη τη δέσμευσή της για απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέσα από μία ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε: «Έκθεση για την Οικονομική Βιωσιμότητα των νέων λιγνιτικών Μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II».
Δείτε: «Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V».
Δείτε: «Οδικός Χάρτης Μετάβασης στη Μεταλιγνιτική Περίοδο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Περισσότερες πληροφορίες
Άνθιμος Χατζηβασιλείου, υπεύθυνος επικοινωνίας πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ 210 33 14 893, κιν: 6944989749, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών, Greenpeace, 6979 44 33 05, 210 38 06 374 & 5, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

  

[1] «Πόρτα» από την Ε.Ε. στο ελληνικό αίτημα για δωρεάν ρύπους στον ηλεκτρισμό – Ποιοί είναι οι λόγοι. (2015, Δεκέμβριος). Ανακτήθηκε από: http://www.kozan.gr/post/235124

[2] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (2016, Ιούλιος). Απάντηση του κ. Arias Cañete εξ ονόματος της Επιτροπής. Ανακτήθηκε από: http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-


No Internet Connection